Sunday, 3 June 2018

Biskut Coklat Chip Rangup Di Luar Chewy Di Dalam

Haaaa kemain lagi tajuk entry Saf kali ni kan?
Biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam.

Time Saf tulis entry ni, I'm drooling tau sebab sedap giler biskut coklat chip ni.
Hahaha dahla bulan puasa ni. 
Ya Rabbi sabar jerlah!

Tapi kalau you all penggemar biskut coklat chip yang rangup di luar, chewy di dalam, kita geng! 
*HIGH FIVE sikit* 

Resepi biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam ni Saf ambik daripada Kak Inda punya instagram 
(Pandan_Gula_Melaka)
Lepas baca bahan-bahan yang Kak Inda share tu, dalam hati cakap "Eh macam senang jer nak buat."

Kebetulan time tu Saf ade dekat rumah my parents and semua bahan-bahan tu ada dekat rumah kecuali kacang pecan! Which Saf rasa takpelah kita ingkar sikit dengan resepi yang Kak Inda share as long as the coklat cip ade :D

So ni Saf share balik resepi yang Kak Inda share dalam Instagram beliau :

125g butter, softened
225g light brown soft sugar ( Yang gula ni saf buat 200g jer tapi still manis jugak.
 (If you all nak kurangkan manis, by all means boleh adjust kat sini. Ada jugak yang suggest mix gula putih untuk dapatkan rasa lebih rangup. Tapi Saf fully guna brown sof sugar and the crunchiness stll OK to me)
1 egg, lightly beaten
1 tsp vanilla extract
225g self-raising flour
½ tsp salt
100g dark chocolate chips
100g pecan, toasted & chopped
(Saf tak guna sebab takde kacang pecan kat rumah. Boleh guna kacang almond jugak. Tapi Saf malas nak toast. So no kacang been used at all :p )
.
1.Preheat the oven to 160°C (fan oven)
.
2.Cream butter and sugars until light and creamy then add in the egg and vanilla
.
3.Sift in the flour and salt.Mix well then add the chocolate chips and chopped pecans. Chill the dough for few hours (preferably overnight) in the fridge before baking
(Saf jenis tak sabar. So, Saf chillkan dalam sejam jer. Pun OK. Kalau lagi lama, lagi sedap agaknya. So, next try inshaaAllah nak try chill kan overnight pulak )
.
4.By using a measuring spoon scoop 1 tbsp of dough and place it onto a baking sheet lined with greaseproof paper (1 tsp for mini cookies)
.
5.Bake for 10 minutes until just golden round the edges (7 minutes for mini cookies)


Okay dah study resepi biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam ni.
Apelagi, operasi menerjah dapur mak pun bermula.


Ada dua version.
1 bulat-bulat guna tangan and tekan guna garpu.
Lepas tu rasa "Eh, lecehlah."
Terus jer guna sudu.
Dan hasilnya sila tengok gambar next! :p



Hahahah
yes beginilah kejadiannya.
Nampak sangat ini my first time baked cookies.
Tak tahu pun yang cookies ni akan jadi kembang macam ni.
Yang Saf bulat pakai tangan tu tak cantik.
Saf suka yang guna sudu lagi sebab cookies haruslah kedut-kedut baru nampak sexy :p
Next batch dah OK dah.
No more biskut terhimpit macam ni ^______^


Tadaaaa dah siap hampir separuh dah.
Saf suke size besar camni sebab mudah nak makan.
Tapi size ni, gigit dua kali dah selamat dah..lol
kalau suke yang lagi besar pun boleh. just besarkan jer sukatan yang you all buat before nak bakar tu.

Haaaa eksyen sikit tunjuk you all keadaan dalam biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam ni.
Nampak tak texture biskut tu?
Luar rangup, dalam soft and chewy!
Memang bahaya sungguh gabungan biskut ni sebab less than 2 days dah habis licin dah wei.
Diet?
Hahahah lupa jap diet tu apo?


Saf ni kan you all kalau bab makan, bile teringin Saf makan jer. 
But of course kena beringat yang kita makan ni banyak gula.

Cuma ada kemaafan sikit sebab bila bake sendiri, kita boleh control the sugar usage dalam biskut ni.
And kena beringat jaga portion.

Bila dah makan manis macam ni, jangan pegi minum air manis pulak T_______________T
Kenalah pandai balancekan you all.
Sekali sekala why not?
It shows that kita ni NORMAL :p

So key dia kat sini kena pandai control.
Dalam seminggu tu, Saf akan ada 1 hari yang Saf akan masak dan makan my favourite food.

So, okay jer as long as you all jaga portion and consistent pakai Premium Beautiful!

Okaylah selamat mencuba tau!
and mohon ampun in advance kalau you all tak boleh stop makan biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam ni selagi tak habis :p

Loves,
Saff

Wednesday, 11 April 2018

Punca Peha Besar Dan Cara Kecilkan Peha Dengan Mudah

Individu yang mempunyai masalah peha besar sememangnya umpama mimpi ngeri. 
Terutamanya wanita. 
Yerla kecik bahagian atas tapi besar pulak bahagian bawah. 
Hmmmm sedih and stresss tau bila berdepan dengan keadaan peha besar dan berlaga ni.  >____<

You are not alone!
Saf pun dulu macam tu jugak. 
Susah betul nak cari seluar yang sesuai sebab selalu tak muat pada bahagian peha dan pinggul! 

Ergghhh stress sebab pinggang dah OK tapi peha pulak ketat.
Dah lah Saf jenis yang tak suka nak pakai-pakai skirt nih. Sebab jenis yang lasakkan? 
So, Saf memang prefer pakai seluar more than kain >___<


Ni gambar tahun 2014. Peha Saf time ni dah mula besar dan mengembang. Stress tengok bila seluar tu ketat and peha nampak besar. 


Jom tengok apa punca sebenar peha jadi besar:

1/ Terlalu Banyak DUDUK.
- Hmmm yang ni sangat betul. Teringat zaman makan gaji dulu. Kerja mula dari 8am sampai kadang-kadang 8pm baru balik rumah. Boleh imagine tak at least waktu kerja tu sahaja kita duduk hampir 7 jam. 

Tu belum masuk lagi duduk waktu driving pergi and balik dari kerja. Ngeri eh bile Saf bayangkan balik. Memang patutlah peha tu makin besar dan mengembang ! T____T


2/ Salah Pilih Seluar 
- Lebih ketat peha lebih kecil dan padat. Haaa ni bukan nak suruh you all pakai seluar ketat-ketat yer. 
Ni just nak bagitahu logicnya bila kita pakai seluar yang jenis stretchable macam palazo, peha kita akan berpeluang jadi lebih besar dan mengembang. 

Now baru Saf faham, kenapa Ziana Zain dari belasan tahun lagi dah mula pakai girdle! 
Now hasilnya tengoklah, body letopsss kalah anak dara!

3/ Keturunan
- Perhatikan salah silah keluarga you all. Kalau mak, kakak ada masalah peha besar, then chances untuk peha jadi kecil tu agak mencabar.

 Tapi jangan mengalah sebab, yang penting you all sendiri kuat nak usaha kecilkan peha tu dari terus mengembang.

4/ Bentuk Badan Buah Pear
- Peha besar tak semestinya you all gemuk. Faktor bentuk badan jugak memainkan peranan especially mereka yang ada bentuk badan jenis buah pear. 

So, now dah tahu punca-punca peha besar dan mengembang kan? 
Meh Saf share sikit cara mudah untuk kecilkan peha. :

1/ Minum air putih secukupnya supaya proses pembakaran lemak berlaku dengan lebih cepat dan efficient.

2/ Makan makanan yang rendah kalori seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. 
Elakkan makan fast food, makanan berminyak, tinggi gula dan tinggi lemak. 
Nak dapat kesan yang you all inginkan, kena DISIPLIN

3/Jangan stress! 
Lemak yang terkumpul di peha sukar dihapuskan walaupun dah bersukan. Stress akan menghalang pembakaran lemak tubuh, terutama di bahagian peha berlaku dengan lebih cepat dan efficient.

4/Lakukan senaman "lower-body" seperti berlari, naik tangga, squat, skipping dan berbasikal minimum 30 mins sehari at least 3 kali seminggu.

5/ Pakai Seluar Dalam Yang Bantu Kecilkan Dan Shapekan Peha.
- Macam Saf, Saf ni tak banyak masa nak bersenam and most of the time, Saf akan involved dengan banyak meeting and lots of driving. 

Jadi, Saf suka pilih option yang paling mudah, tak menyusahkan dan praktikal.  Saf pilih untuk pakai Long Girdle Premium Beautiful untuk kecilkan peha Saf yang besar ni. 

Dah almost 6 tahun Saf setia pakai Long Girld Premium Beautiful ni. 
Saf perasan, peha makin kecil tanpa perlu usaha yang teruk dan penat.

 Of course, Saf still jaga makan dan buat light exercise bila berkesempatan sebab Saf taknak jugak dapat peha kecik tapi dalam masa yang sama tak fit! ^____^

Can you see the difference? 
Kalau Saf tahulah dengan pakai girdle Premium Beautiful ni boleh kecilkan peha dengan mudah, dari zaman belasan tahu dulu dah pakai tau! ^___^

Honestly Saf tak boleh imagine keadaan peha Saf, if Saf tak decide untuk mula pakai girdle Premium Beautiful dari tahun 2013 dulu.

Jangan cepat mengalah bila you all dah usaha kecikkan peha tapi peha belum kecik-kecik lagi. Mungkin ada salah satu tips yang Saf share tu you all belum betul-betul disiplin buat :)

For your info, Saf ada buat promo sempena nak raya ni. 
Harga special for my blog readers yang terus whatsaap Saf. 
Jom cepat sebelum stock habis! 
Al-maklumlah stock laku keras, expecially musim nak raya ni :)

FREE Consultation available :

Whatsaap NOW!:
013-3011330
Saff

Loves,
Saff.

Friday, 30 March 2018

Harga Baru Herba Maharani Haio 2018

Assalamualaikum and good day everyone!

Herba Maharani naik harga lagi uols! 
Harini Saf nak share dengan you all harga baru herba maharani haio bermula 1 April 2018.

Bermula 1 April 2018, harga herba maharani haio akan naik sebanyak RM22 sekotak! 

Bermakna daripada harga RM98 akan jadi RM120 sekotak bermula 1 April 2018. 

Saf pun terasa jugak dengan kenaikan harga baru herba maharani haio ni since Saf memang consume on monthly basis untuk kekal cergas and awet muda gitu. 

Sejak Saf mula makan herba Maharani ni sejak 2013, ini dah kali ketiga herba maharani haio ni naik harga. 
Bermula dengan harga RM68 sekotak kepada RM98 dan sekarang kepada RM120 sekotak. 

Tapi jangan risau uols sebab ada masa lagi 2 hari untuk uols grab herba maharani haio ni pada harga lama, RM98 sekotak. 
So, cepat-cepat restock sebelum terlambat :D

Ni untuk my regular client who's working in Dubai. En. Suami tolong restock every month. Bila tahu jer herba maharani haio naik harga mulai 1 April ni, terus En. Suami restockkan 3 kotak herba Maharani haio ni untuk isteri tersayang :)


Good news lagi untuk peminat herba Maharani Haio ni, you all boleh join as a member untuk enjoy rebate setiap kali pembelian herba maharani haio.

 Setiap kali pembelian sekotak herba Maharani haio ni, you all akan dapat balik RM10
Jadi uols sebenarnya cuma bayar RM110 sahaja untuk sekotak herba maharani haio setiap kali uol buat pembelian.

Berminat untuk join ahli dan enjoy harga special herba maharani haio ni? 
You all just perlu click link ni and follow instruction. 
>>>>>  JOIN MEMBER


Postage pun cuma RM5 sekotak kalau uol beli secara online.  
Kalau biasa, uol kena bayar postage RM7-RM10 kan bergantung kepada lokasi. 

So memang berbaloi sangat  kalau uol join member. Lagi good news setiap pembelian RM300 ke atas akan dapat FREE postage! Jimat ke jimat? :)


Apakah itu Herba Maharani Haio aka Jamu Ayam Hitam?

Herba Maharani atau nama sebenarnya, Beijing Te 
Zhi Bai Feng Wan adalah berasal daripada formula tradisional Bai Feng Wan pada masa dinasti Ming. 

Ia dihantar dari farmasi diraja ke Beijing Tong Ren Tang untuk dihasilkan sebagai ubat yang khas untuk kegunaan istana maharani. 

Maharani  menggunakan ubat ini untuk mengekalkan keremajaan dan kecantikan, melewatkan penuaan dan menjaga kesihatan

Herba Maharani aka Jamu Ayam Hitam ini menggabungkan banyak jenis ubat yang berharga dan dihasilkan melalui teknologi terkini. Ia bersifat halus, lembut, rasa wangi dan tulen, berkesan dalam menambahkan tenaga dan darah, juga menyelaras kitaran haid wanita.

Sekotak Maharani ada 6 kotak comel. Setiap kotak comel ada 1 bebola yang berisi 50 biji pil herba maharani haio. So, total sekotak herba Maharani ada 300 biji. Jadi harga baru herba Maharani Haio tu masih murah kan? :)


Kandungan Utama Herba Maharani Haio aka Jamu Ayam Hitam 

Kalau you all nak tahu,Herba Maharani ni mengandungi lebih 20 jenis ubat tradisional yang berharga seperti :

- Pati ayam hitam
-Concha Ostrea Gigas 
- Cornu Cervus Nippon
- Radix Astragalus Membranaceus 
- Radix Panax Ginseng 
- Rhizoma Cyperus Rotundus
-Radix Angelica Sinensis 
- Radix Paeonia Lactiflora 
- Radix Rehmannia Glutinosa 
- Rhizoma Ligusticum  Chuanxiong
-Radix Salvia Miltiorrhiza
-Rhizoma Dioscorea Opposita
-Radix Glycyrrhiza Uralensis

Haaa tu dia berbelit lidah nak sebut nama semua jenis ginseng ni kan? And for your info, ginseng-ginseng ni sangat mahal dan berkhasiat tau. Tapi Alhamdulillah Herba Maharani ni murah jerrr..taklah semahal harga-harga ginseng ni :)


Kesan pengambilan Herba Maharani Haio aka Jamu Ayam Hitam

- Menambahkan tenaga dan darah.
- Menyelaras kitaran haid
- Mengawal keputihan
- Melegakan tekanan dan kesakitan.

 (p/s: Secara kesimpulannya, Herba Maharani ni biasanya digunakan untuk merawat masalah lemah badan yang disebabkan oleh kekurangan tenaga dan darah, kelesuan pinggang dan lutut, perpeluhan dan debaran spontan, kepanasan, kitaran haid yang tidak teratur, disentri, pendarahan dalam rahim, keputihan dan sebagainya )

Selain itu, herba Maharani juga memberi berita baik dan menambahkan peluang untuk mengandung.


Kebaikan Herba Maharani Haio aka Jamu Ayam Hitam

  • Melegakan masalah wanita & gadis remaja (senggugut, keputihan, peredaran haid, usaha mengelakkan kemandulan)
  • Amalan yang baik kepada wanita selepas bersalin (menguat & mengecutkan otot rahim, saluran peranakan)
  • Melegakan sakit pinggang & belakang, sakit sendi & lutut, angin dalam badan dan sebagainya
  • Mengaktifkan hormon estrogen, progestron & androgen wanita
  • Awet muda, menegang & memberi keanjalan kulit
  • Menghilangkan keletihan, meningkatkan kadar metabolisme


Keberkesanan Herba Maharani Haio aka Jamu Ayam Hitam

  • Menambahkan tenaga dan darah, menyelaras kitaran haid dan mengawal keputihan.
  • Melegakan ketidakselesaan kitaran haid dan putus haid.
  • Menyelaras rembesan endokrin dan sistem pembiakan wanita.
  • Menguatkan tenaga dan stamina.


Cara Pengambilan Herba Maharani Haio aka Jamu Ayam Hitam

> Cara makan Herba Maharani yang disyorkan adalah 25-50 biji pil kecil sekali sehari.

> Mulakan makan Herba Maharani hari pertama selepas period (datang haid).

> Masa terbaik untuk makan Herba Maharani ialah pada waktu pagi sebelum sarapan.
Tapi kalau nak makan malam pun boleh.

> Makan mestilah bersama air suam.

Herba Maharani ni mungkin agak panas bagi sesetengah orang terutama yang tidak pernah makan pil herba.

Sebaiknya mulakan dengan 25 biji dan jika badan rasa panas minum banyak air kosong/mineral. 

Kemudian kurangkan dos kepada 10-15 biji.

Kuantiti dalam sekotak Herba Maharani 
 6 bebola putih = 300 biji kecil pil herba Maharani

Jika ambil 10 biji sehari = 30 hari (waktu period jangan makan)

Jika ambil 25 biji sehari = 12 hari (habis sekotak , stop untuk bulan itu, sambung selepas period)

Jika ambil 50 biji sehari = 6 hari 
(habis sekotak ,stop untuk bulan itu, sambung selepas period)

Inilah rupa herba Maharani Haio aka Jamu Ayam hitam ni. Memang senang sangat nak telan :)


SEBULAN amalkan SATU KOTAK SAHAJA Herba Maharani. 

Setelah habis sekotak, hentikan makan Herba Maharani seketika hingga period seterusnya datang. Lepas period ulangi cara makan yang sama.

Nota :
Jika you all rasa badan panas 
(sakit kerongkong, pertumbuhan jerawat) selepas makan, you all  boleh guna satu cara alternatif yang berikut:
(a) Makan separuh biji bola kuning (=25 pil hitam kecil) sekali
(b) Minum air garam waktu makan
(c) Minum lebih banyak air


Tips Pengambilan Herba Maharani Haio aka Jamu Ayam Hitam

- Elakkan makanan yang bersifat ’sejuk’ seperti salad dan watermelon. 

- Begitu juga dengan teh kerana mengandungi kafein. 

-You all juga perlu memberi perhatian sama ada badan anda terasa ‘heaty’ selepas mula makan Herba Maharani. Jika rasa ‘heaty’, anda boleh mengikut salah satu cara yang berikut :
  (a) Kurangkan pengambilan kepada 25 biji hitam kecil
  (b) Minum air garam semasa mengambil Herba Maharani

Pengambilan 6 hari berterusan selepas period boleh membantu menguatkan tubuh dan membekalkan nutrien kepada badan sebelum waktu pengovulan

Walau bagaimanapun, cara pengambilan Herba Maharani juga bergantung kepada kemampuan, keadaan dan ketahan badan individu. 

Jika tiada masalah ‘heaty’ selepas you all makan berterusan selepas period you all kali ini dan sehingga period yang seterusnya, you all  boleh makan mengikut cara ini, dan tidak terhad kepada 6 hari sahaja. 

Tiada masalah untuk anda mengambil Herba Maharani dan produk lain pada masa yang sama, cuma diingatkan makan produk-produk ini pada waktu yang berasingan. 

Jika uols terasa sebarang ketidakselesaan, anda dinasihatkan agar mengambil Herba Maharani secara selang hari. 

Jadi cepatlah grab herba Maharani haio ni sebelum 1 April 2018 uols. Sebab lepas tu memang tak dapat nak bagi harga RM98 sekotak lagi >___<

Harga Baru Herba Maharani Haio mulai 1 April 2018
> RM120 sekotak 
( tak termasuk postage)


Whatsaap Sekarang:
013-3011330
Saff

p/s:
COD cover only SETIA ALAM area.


Love,
Saff

Tuesday, 6 February 2018

LIMA Sebab Pakai Premium Beautiful Tak Kurus-Kurus

Pakai Premium Beautiful Korset tapi tak kurus-kurus? 
Dah lama ada Premium Beautiful korset tapi badan masih sama jer takde shape. Shape bulat adalah! >___<

Biasakan dengar keluhan macam ni?
Actually Saf sendiri waktu 1-2 tahun pertama pakai Premium Beautiful Korset ni masih lagi belum "nampak" dan "rasa" kurus.

Tapi yang Saf nampak jelas, walaupun belum kurus waktu tahun pertama dan kedua pakai Premium Beautiful ni, is I have SHAPE. Bukan rounded shape yer sayang. Tapi HOURGLASS SHAPE.

Haaaa penting hourglass shape ni sebab bila pakai Premium Beautiful Korset ni, tak kisah apa shape you all, mesti you all terpaksa jugak dapat bentuk badan HOURGLASS.


With my ex-boss while I was working with ExxonMobil Corporation.
This picture was taken in 2013. Ni kiranya lunch meraikan 5 tahun dah Saf kerja bersam Exxon and dalam masa yang sama meraikan my last days in ExxonMobil.
Masa ni dah sarung Premium Beautiful Korset tau. 
Hmmmm taknak cakap banyak but memanglah tak kurus lagi masa ni. 




Melalui pengalaman tahun pertama dan kedua Saf pakai Premium Beautiful dulu, Saf perasan LIMA sebab kenapa dah pakai Premium Beautiful Korset Tapi Tak Kurus-Kurus :

5 Sebab Pakai Premium Beautiful Korset Tapi Tak Kurus-Kurus :

1/ Pakai Premium Beautiful Korset bila rasa nak pakai.
- Hmmmm ni paling ketara sangat. Macam Saf dulu, waktu mula-mula pakai Premium Beautiful Korset ni, Saf dapat size yang kurang tepat sebab maybe agent tu tak berapa nak expert agaknya. 

Kita yang tak tahu anything ni redha jerlah sebab ingatkan korset ni kena pakai ketat-ketat! Ingatkan lagi ketat lagi bagus. tapi rupanya Saf silap!

 Premium Beautiful korset ni memang kena pakai selesa dan sedap-sedap supaya kita boleh pakai konsisten setiap hari. Minimum 8 jam sehari.










  
Waktu ni (tahun 2013) Saf masih lagi pakai size yang kurang tepat. Dah kurus skit dari gambar sebelum ni but bahagian atas masih besar and sebenarnya perut pun masih buncit >___< 

Luckilylah bila Saf mula berniaga
 Premium Beautiful Korset ni, Saf dapat direct access to Madam di stokist B32. 

Masa tu Saf tanya Madam kenapa Saf pakai Premium Beautiful tapi rasa macam "hulk" especially pada bahagian atas >___< 

Orang lain pakai elok jer body nampak cantik and kurus-kurus semuanya. But why not me?

Madam pun terus ukur dengan tangan Madam and Madam kata you kena pakai size besar ni. 
Kena tukar size. Size ni kecik and sebab tu you jadi makin bulat and macam hulk. 
T______________T

Fine masa tu Saf memang berat tau. Close to 85kg my berat at that time. Tak perasan pun gemuk sampai macam tu sebab jenis yang jarang ambik gambar. Now bila tengok balik gambar-gambar tu, rasa sedih and stress. lol


Since dapat size yang tepat dan betul tu, Saf terus konsisten pakai Premium Beautiful Korset ni setiap hari termasuklah weekend and public holiday. Tak boleh berenggang. 

Since, Premium Beautiful korset ni bukanlah ubat dan bukan magic, makanya kenalah bersabar. Dan hasilnya Alhamdulillah at this 33, I'm so happy with my shape. 
This year January waktu my trip ke Kuala Terengganu.
Still working hard on my weight. Nak kurus and nak sihat :)
 Alhamdulillah Saf happy sangat dengan perubahan yang Saf dapat sejak 2013 sampai sekarang consistent pakai Premium Beautiful Korset ni. 

Since Saf dah mula jaga pemakanan started in August 2017, Saf nampak sikit sebanyak it helps turunkan my berat. Yang bestnya orang lain losing weight, kulit kendur sana sini. But Premium Beautiful sangat-sangat membantu Saf to stay in hourglass shape :)


Surprisingly Premium Beautiful Korset ni memang terpaksa buat ramai orang salah anggap pada Saf. Orang ingat kita 20-an tapi sebenarnya dah nak masuk mid-30s dah >___<

Tapi takpelah Saf redha :D


2/ Makan ikut sedap mulut >____<



- Hmmmm yang ni sebenarnya penyumbang terbesar kepada kenapa pakai Premium Beautiful Korset dah konsisten tapi tak kurus-kurus! 

To be honest, memanglah betul bila pakai Premium Beautiful Korset ni, kita masih boleh makan tanpa sekatan. Tapi kalau nak sihat, kita perlu jugak tengok dan pandai pilih makanan yang buat badan kita sihat.


Saf cerita pengalaman Saf dulu waktu mula-mula pakai Premium Beautiful. Janji jangan gerun lepas baca eh? Ini antara menu yang memang Saf always makan almost everyday. DULU >___<


Pagi - Breakfast Nasi Lemak/Roti Canai/Roti Telur and Nescafe Tarik. Kadang-kadang tak breakfast. Nak kurus tak boleh skip breakfast. Tapi bila cakap macam tu bukanlah bermakna you all boleh breakfast nasi lemak setiap hari.

Lunch - Nasi putih, lauk dan sayur. Normally memang pilih lauk yang pedas-pedas, goreng-goreng, berkuah dan nampak sedap di mata. 

Dinner - Jarang makan.

Supper - Sebab tak dinner and kadang-kadang lepas meeting habis around 10pm-11pm mesti lepas tu pegi makan. Dah sampai rumah terus tido. 

Hmmmm tengok tu pinggan breakfast dulu kala >__<
Sekarang pun makan jugak nasi lemak tapi taklah macam yang dalam gambar tu. Sekarang ni lebih sedar diri :D
Air pun sekarang minum yang tak letak gula. 
lol healthy tak?


Haaaa inilah jadual makan dulu. Sedih tau bila ingat balik. Patutlah makin bulat. Tu jangan cerita bab dessert. Sebab Saf sejenis yang suka chocolate cake and anything yang ada cheese. >____<

Tak cerita lagi bab Fries MCD. Almost everyday dulu lepas balik kerja and rasa lapar, drivethru lah penyelamat perut Saf. 

Now Alhamdulillah, I learned my lesson and Saf happy that my meal plan makin sihat dan totally dah tak macam dulu. Makin berusia ni, makin penting jaga apa yang masuk dalam perut kita sebab ibu penyakit bermula daripada PERUT. 

InshaaAllah nanti Saf share dengan you all apa yang Saf makan untuk cepatkan proses shaping and lose weight ni :)

3/ Kurang minum air masak.

Air sangat penting untuk badan kita. 70% tubuh kita adalah air dan perlukan air untuk semuanya berfungsi dengan baik.
Setiap dewasa disarankan minum 1.5L-3L air setiap hari.

Air ni maksudnya air putih tau you all.
Bukan air sirap! :D


Saf personally minum 2L-2.5L sehari. 
Sebab pernah rasa sakitnya Dehydrate dulu sebab kurang minum air, so sis insaf. 

Now memang Saf kurang dah nak minum air manis-manis and always pilih plain water bila dahaga atau makan di luar.

Lagi satu bonus bila minum air putih ni, kita dapat jimat calories. Yerlah air putih ni kan zero calories. So bolehlah gunakan calories tu untuk makan makanan yang lebih kenyangkan perut ni ha ^__^

Selain tu, kulit kita pun jadi lembap dan glowing jer bila dapat bekalan air yang secukupnya :)

4/ Pakai Premium Beautiful korset TAK LENGKAP.

 Ni Saf share pengalaman Saf sendiri. Saf pernahlah test, consistent pakai long bra dan girdle (seluar) Premium Beautiful Korset setiap hari tapi tak pakai bengkung. 

Gedik sangat masa ni sebab perasanlah 
perut tu tak sebuncit dulu. So gatal pegi skip tak pakai bengkung.

You all tahu tak apa jadi?
First rasa perut tu senang sangat nak jadi buncit balik! and secondly shape pinggang takde lekuk tu. Tak bestlah bile suami nak peluk kan? Sebab pinggang tu macam straight jer.

 Pastu dekat bahagian tepi perut tu or orang putih panggil LOVE HANDLE, makin nampak terkeluar. Huhuhuh taubat terus taknak skip-skip dah. Now Saf pakai balik one set.

Arghh best gila sebab perut makin flat and no more love handle! :)

5/ Malas bersenam!


 Hmmm memanglah pakai Premium Beautiful ni tak perlu bersenam boleh kurus. Tapi kalau makan tak jaga, bersenam malas hmmmm lambatlah sikit nak kurus tu.

You all nak tahu rahsia tak? 
Berzumba dengan Premium Beautiful ni, lagi cepat kurus tau! 
Tak percaya BACA NI
sebab itu pengalaman Saf sendiri berzumba 2 kali pakai Premium Beautiful Korset, laju jer pinggang Saf mengecik! :)


Bersenam ni tak wajib. Tapi ianya pilihan kalau kita nak stay fit and kalau kita sayangkan jantung kita. Bonusnya terpaksa kurus dan lebih happy. 
Ingat, healthy life, happy life :)

Activities yang Saf selalu buat is, walking 30mins-40mins, pilates, tabata, strength training adn HIIT. 3 kali seminggu jer Saf bersenam. 

Setiap session 30 minit jer sebab sejenis yang tak rajin pun sebenarnya nak exercise. Tapi Saf kuatkan diri sebab I want to stay fit at this 30s. 

Nanti you all boleh jer youtube semua exercise tu. Saf buat kat rumah jer pun. Sejenis yang anti social bila bab bersenam nih :p

So, bila dah baca 5 sebab kenapa pakai Premium Beautiful Korset ni tak kurus-kurus ada tak dalam 5 sebab ni, perkara-perkara yang you all terbuat tanpa sengaja? Kalau takde bagus :)
Kalau ada, jom betulkan and let's jadikan tahun 2018 ni tahun kita semakin sihat, cantik dan confident demi orang yang tersayang.

My recent picture :)
Ubah lima sebab kat atas tu and you will see lots of changes happen to your body and life :)
Hmmm sibuk jer Tobby tu interframe my ootd >__<

p/s : 
Saf ada buat promosi Premium Beautiful Korset tau. Kalau berminat jangan segan-segan terus whatsaap Saf okay? Saf peramah and tak makan orang :)


Whatsaap NOW :
013-3011330

(Saff)

Loves,

Saff.