Monday, 16 October 2017

Resipi Sotong Goreng Tepung Sedap Dan Tak Meletup!


Assalamualaikum everyone! 

Harini Saf rajin pulak nak share dengan you all resipi sotong goreng tepung yang sedap and tak meletup bila digoreng.

Lol penting you all part tak meletup tu disebut sebab nangislah kalau muka comel tu dah tak comel gara-gara sotong kan? >__<


So yes! This resipi sotong goreng tepung sedap and tak meletup ni di jamin selamat untuk muka comel you all :)

By the way, weekend baru ni Saf sempat balik Perak and since my mom kebetulan ada mesyuarat JKKK beliau, maka dapur mak tu jadi dapur Saflah for that day :p

Hehehe Saf memang jarang masak makanan berat dekat KL ni sebab time ni lah boleh jaga makan. 
So bila balik Perak, memang Saf suka masak dekat dapur mak ni sebab serba lengkap. Sebut jerlah you all nak ape. Semua ade :D

So cut story short. 
Masa tu temankan mak beli ikan dekat Pantai Remis sebab mak mengadu ikan-ikan dekat pasar tu "ikan ais" and tak fresh sebab banyak sangat letak ubat awet mayat. Mak kate rasa tak sihat makan ikan-ikan dekat pasar tu. Makanya sejam setengah jugaklah kena drive dari rumah ke Pantai Remis. 

Sampai-sampai jer ikan dah sedia ada and fresh-fresh belaka! Selain tak guna ubat awet mayat, paling penting lagi is harganya yang lebih murah dari harga ikan mayat dekat pasar tu :D

Tapi sedihnya Saf lupa nak ambil gambar sebab excited tengok ikan-ikan segar tu.

Sempat jugaklah Saf request mak pilihkan sotong sebab sebenarnya nak tunjuk dekat mak yang Saf boleh masak sotong goreng tepung yang tepung tak lekang dari sotong and crunchy walaupun dah sejuk. Hahahah macam lah mak tak tau kan? Tapi saja suka nak mak puji :p

By the way apa yang istimewa pasal sotong goreng tepung Saf ni?:

1/ Of courselah SEDAP! lol 
Tak percaya nanti you all try la. Walaupun dah sejuk, tapi masih crunchy tau! :)

2/ Saf tak pakai tepung segera yang banyak giler MSG tu. 
Pening kepala bau MSG yang terlampau banyak and garam pun banyak jugak. Masin ya amat lepas goreng. Ishhh garam macam ni tak bagus sebab ni garam yang boleh sebabkan gemok uols! ^__^

3/ Saf buat sendiri tepung celup sotong ni. Kos pun murah jer and paling penting NO MSG , NO AJINOMOTO

4/ Lagi satu sotong goreng tepung Saf ni tak meletop masa you all goreng. Penting ok part tak meletop ni sebab habislah muka comei tu nanti kalau muka dah kena minyak. Asset pemberian Allah tu kena jaga uols :D

5/ Sotong dan tepung tak bercerai-berai dalam kuali. Selalu kan kalau you all goreng sotong celup tepung tu mesti at the end tinggal sotong jer kan? Tepungnya tah ke mana-mana. 
Haaaa sotong goreng tepung Saf ni THORBAIK. InshaaAllah tepung dan sotong bersatu sampai lah masuk ke dalam mulut dan perut you all :D

6/ Murah dan jimat. Kalau takde anak ramai pun puas makan you all. Sebab boleh goreng banyak.

Okaylah mesti you all dah tak sabar nak tahu resipi sotong goreng tepung sedap dan tak meletup ni kan?
Haaaa meh Saf share. 

Bahan-bahannya :

1/Sotong
Ini pelakon utama. Takde ni tak jadi resipi you all :p 




Basuh sotong bersih-bersih and potong bulat-bulat camni. Kalau tak suke bulat, potonglah ikut bentuk yang you all suke :D



Lepas dah basuh bersih, tuang la sesudu atau dua sudu cuka buatan ni dekat sotong yang dah dibersihkan tu. 
Gaulkan sama rata supaya semua sotong terkena cuka ni. 
Jangan you all rendam pulak dengan cuka ni sebab kite bukan nak buat sotong jeruk yer.
Function cuka ni adalah untuk keluarkan air dalam sotong. so bila you all goreng sotong tu taklah sotong tu meletup-letup.

(P/s : Besar tak botol cuka rumah mak Saf? Heheh she loves to cook ikan masak cuka and bila masak memang akan masak banyak. So memang takde istilah botol kecik kat rumah my mom :D )




Ok bila dah letak cuka tu. Kite basuh balik sotong kesayangan ni dengan air biasa. Bilas dan toskan macam kat atas tu. Biar sotong tu kering.

Saf normally akan siang sotong ni awal-awal supaya bila nak masak sotong ni dah kering dari air.
kalau you all nak cepat,lap lah sotong tu dengan tisu dapur pun boleh. Takde masalah.




Bahan-bahan tepung :
1/ Tepung gandum
2/ Tepung Jagung
3/ Sedikit garam
4/ Lada hitam atau Lada sulah 

Yang hitam tu lada hitam yang Saf tumbuk tau.

Cara-cara:
- Sukatan Saf ikut sotong. Kalau banyak sotong, banyaklah tepungnya. 

- Tepung gandum mesti lebih dari tepung jagung yer. Tepung jagung tu pun agak-agak jer letak.

- Asalkan tak sama banyak dengan tepung gandum dah okay dah. 

- Garam tu sikit jer kalau you all tak suka masin. 

- Lada hitam atau lada sulah tu optional. Ikut la yang mana ada kat rumah you all.

Bahan seterusnya adalah TELUR.
Ni Saf pakai 3 biji size A. Pastu tak habis. Buat je telur dadar lepas tu. Jangan membazir.


Telur ni uols jangan pukul beria ok? Just pukul manja-manja jer sebab function utama telur ni adalah untuk lekatkan sotong dengan tepung yang kita dah 
buat kat atas tu.


Okay bila semua bahan-bahan dah ready, now time to menggoreng! :)

1/ Panaskan minyak. Tak perlu banyak pun sebab kite kena amalkan konsep berjimat.

2/ Masukkan sotong dalam telur. Kacau sotong tu biar semua sotong kena telur yang dah dipukul tu. Saf normally akan masukkan sikit-sikit. 


3/ Bila sotong semua dah disalut telur dengan sempurna, guna penyepit untuk salutkan sotong dengan tepung yang kite dah bancuh tadi.

Jangan guna tangan yer you all. Sebab takut tepung tu melekat kat tangan jer lebih. 

4/ Dah salut tepung, masuk kan dalam kuali and gorenglah sampai masak. Kene rajin balik-balikkan supaya tepung jadi rangup krup krap krup krap ^__^


5/ Ulang proses 2-4 sampai semua sotong habis di masak.





Tadaaaaa inilah hasilnya selepas di goreng! 

Sedap yaaaa amat! Abah Saf makan sampai licin pinggan :D
Termasuklah adik bongsu Saf. Heheheh seronok tengok orang selera makan hasil air tangan kite :)

Ishhhh lapar pulak masa tulis post ni sebab teringat betapa sedapnya sotong goreng tepung nih
 ^___^






Hari yang sama, Saf terlebih rajin so, Saf masaklah jugak sambal telur and sayur kangkung goreng belacan.
Alhamdulillah banyak Saf makan sebab dua-dua masakan favourite! Hahah aiyooo nasiblahhhh sarung Premium Beautiful. Boleh jugak bagi warning bila perut dah penuh :D


Selamat mencuba resipi sotong goreng tepung sedap dan tak meletup ni ok? 
Cost semua ni tak sampai RM30 pun.
Yerlah sotong pun bukan murah kan? Kalau makan kat kedai, satu senduk sotong goreng tepung dah RM5.00, then baiklah masak sendiri.


Jimat dan sihat!
sedap pulak tu.
hehhehe

Okaylah selamat mencuba ok?
Kalau dah cuba and you all suka resipi ni, bagitau Saf ok? 

Loves,
Saff

Saturday, 30 September 2017

Premium Beautiful Korset Set Berpantang Terbaik

Assalamualaikum all :)

  Kali ni Saf nak dedicate this entry khas untuk mummy to be and mommies yang sudi singgah blog Saf ni :)

First thing first, Saf nak ucapkan TAHNIAH sebab you all bakal bergelar mummy and untuk you all yang dah pun jadi mummy, congrats on the new born cutie :) 

Bestnya bau baby..Saf suka sangat bau baby. Rasa tenang sangat setiap kali cium baby kan? Mungkin jugak sebab baby ni selalu berzikir pada Allah in their own way. So, hati jadi tenang setiap kali tengok, pegang dan cium baby :)





You all perasan tak? 
.
.
.
Wanita zaman sekarang makin ambil mudah amalan berpantang selepas bersalin. Amalan berpantang traditional semakin dilupakan dan dipandang remeh oleh ramai wanita zaman kini. 

Mungkin kesan daripada tak berpantang secara betul tu, kita tak akan rasai sekarang. Tapi for long-term, memang kita akan slowly rasa kesan akibat tak berpantang dengan baik. 

Mak Saf sendiri selalu pesan,
 " Badan kita ni nak pakai lama." 

Mungkin Saf tak berapa faham waktu Mak cakap macam tu. Yerla waktu tu umur Saf baru 18 tahun. Siapalah nak ambik "port" bila kita belum lalui apa yang Mak cakap tu kan :p

Saf witnessed my mom berpantang cara traditional yang memang agak remeh,tapi memang Saf amazed sangat dengan kesabaran my mom follow segala routine berpantang yang agak leceh tu. 

Kesannya memang Saf amazed sebab mak nampak ceria, bertenaga and sihat sepanjang berpantang. Baby pun Alhamdulillah sihat jer :)

Part cantik tu memang tak boleh la nak nafikan lagi bila kita betul-betul berpantang secara traditional kan? 

My mom even dah beranak 4 waktu tu, masih lagi badan solid tau. 

Tapi now bila dah tua-tua, taklah berapa nak jaga lagi kan shape tu. But still my mom taklah besar sangat. I guessed itulah kesan berpantang yang mana-mana wanita akan rasai bila betul-betul buat dan follow :)

Mom and I :)

Personally I love this picture during my engagement day last year. My mom dah nampak macam kakak Saf kan? ^___^

So, InshaaAllah kalau direzekikan Allah Saf jadi mummy nanti, Saf sanggup berpantang traditional. Sebab kalau boleh Saf nak sihat dari dalam. Cantik ni, bila dalaman sihat, confirm luaran jadi cantik :) 

Cumanya kalau Saf berpantang, Saf akan gunakan full set PREMIUM BEAUTIFUL KORSET. 

Yerlah siapa yang tak berpantang dengan Premium Beautiful Korset Set Berpantang terbaik ni, memang rugi sangat tau you all. 

Nak tahu tak kenapa Saf kata you all wajib berpantang dengan PREMIUM BEAUTIFUL KORSET? 
.
.
.
1. NO STRESS.
InshaaAllah you all takkan stress bila pakai fullset Premium Beautiful Korset set berpantang terbaik ni sebab mudah sangat nak pakai set Premium Beautiful ni tau.

Kena tahu cara pakai yang betul dan cepat. InshaaAllah kalau tahu cara, 2-3 minit jer dah siap pakai full-set :)

2. Luka Dalaman Cepat Baik

Tahu tak, bila you all berpantang dengan Premium Beautiful Korset ni, InshaaAllah luka dalaman akibat bersalin akan sembuh dengan cepat. Premium Beautiful Korset ni ada Far-Infra-Rays-Red (FIR) which is fungsinya adalah untuk mempercepatkan proses sembuh mana-mana bahagian dalam badan kita.

3. Pakai Premium Beautiful Korset umpama BERTANGAS


Leceh tak bila fikirkan persiapan nak bertangas? Dengan nak adjust masa and long list of things to do as mummy, memang ramai yang skip part bertangas ni. 

Bertangas ni actually bagus sangat untuk keluarkan segala toxin dalam badan kita yang dah 9 bulan tak period tu. Selain tu bertangas membantu menguatkan otot pelviks too. 

Tapi you all jangan risau.Bila pakai Premium Beautiful Korset ni waktu berpantang, you akan rasai kesan bertangas tu walaupun you all tak sempat bertangas! Best tak? :)


4. Darah Nifas keluar dengan lancar

Ini antara function yang paling Saf suka dalam Premium Beautiful Korset ni. 

Darah nifas akan keluar dengan sangat lancar.
 So bila darah nifas keluar lancar, itu tanda rahim kita "bersih" daripada darah kotor and InhshaaAllah rahim kita akan jadi sihat.

To be honest, Saf ada client yang dah berhenti keluar darah nifas selama 40 hari. 
Tapi bila pakai Premium Beautiful korset ni, darah nifas tu keluar balik tau and baunya sangatlah hanyir dan busuk. 


Boleh imagine tak if darah nifas tu tak keluar sampai habis? >___<



5. Pakai Premium Beautiful Korset 

umpama bertungku 5 kali sehari.


You all just imagine, larat tak nak bertungku 5 kali sehari? 
Saf tengok my mom dulu pun sempat bertungku 2 kali jer sehari. Tapi bila you all pakai Premium Beautiful Korset ni selama 8 jam sehari, it's like you all bertungku sebanyak 5 kali sehari tau. 

Best tak? Yang lagi best sebab you all tak perlu pun nak kena panaskan batu tungku bagai.  Pakai Premium Beautiful Korset jer..mudah kan? :)


6. Rahim dan peranakan kembali ke 

tempat asal dan normal.


You all jangan terkejut kalau mak bidan you all kata, rahim dan peranakan you all dah "kecut" and back to it's place. Sebab memang rata-rata ibu-ibu yang berpantang dengan Premium Beautiful Korset akan bagi feedback yang sama macam Saf share ni. Best tak? 

Tak perlu nak sakit-sakit kena "sengkak" dengan mak bidan ^_____^



7. Badan confirm lebih langsing selepas berpantang dengan Premium Beautiful

Korset

 Kalau you all ada plan nak dapatkan bentuk badan hourglass selepas bersalin, tolonglah pakai Premium Beautiful Korset ni waktu berpantang.

Waktu you all berpantang, badan you all sangat "lembut" tau. Means badan lebih banyak air daripada fat. Memang boleh cepat kurus dan mudah dapat hourglass shape bila you all berpantang dengan Premium Beautiful Korset ni.



Sebulan jer berpantang dengan Premium Beautiful Korset, dah dapat bentuk badan macam ni. Perempuan manalah yang tak suka kan? :)



Percaya tak, kakak ni dah beranak 3?
Inilah kesan dan akibatnya berpantang dengan Premium Beautiful Korset.
Bila dah dapat shape macam ni,  confirm you all akan pakai Premium Beautiful Korset ni hari-hari :)



Saf sendiri jealous tengok bentuk badan kawan-kawan Saf yang melampau-lampau lawanya after berpantang dengan Premium Beautiful Korset ni.

 You all tak jealous ke anak dah dua tiga orang tapi badan macam anak dara >___<




Bila you all boleh order Premium Beautiful Korset ni untuk you all gunakan waktu berpantang? 
.
.
.

Jawapannya 
.
.
SEKARANG :)

Jangan risau about sizing tau you all. If the sizes, tak ngam after you all dah bersalin, kita boleh tukar for free :) 
Tapi dengan syarat tak pernah guna lagi lah :)


For mommies yang bersalin normal

- You all boleh terus sarung Premium Beautiful Korset after bersalin. Tapi normally Saf akan suggest after hari ketiga bersalin sebab nak bagi mommies settle down dulu :)

For mommies yang melahirkan secara pembedahan atau cesarean

- You all boleh mula pakai Premium Beautiful Korset after 30 hari bersalin.

 Jangan risau tau nak pakai Premium Beautiful Korset ni, sebab advantage bila you all pakai Premium Beautiful Korset waktu berpantang adalah, luka pembedahan atau cesarean tu akan cepat baik dan parut pembedahan akan hilang jadi warna kulit. Termasuk bahagian dalaman you all sekali

Yerla, ibu bersalin cesarean kan tak boleh berurut dan bertungku, at least Premium Beautiful Korset helps you stay healthy inside out :)



Ini kawan Saf.

Her name is Kila. Kila pakai Premium Beautiful after melahirkan anak kedua melalui pembedahan, Anak Kila yang pertama pun dilahirkan secara pembedahan tapi waktu tu Kila belum lagi pakai Premium Beautiful Korset.
Alhamdulillah after berpantang dengan Premium Beautiful Korset, bentuk badan Kila makin slim. Yang paling penting, Premium Beuatiful Korset bantu kurangkan rasa sakit akibat parut pembedahan.

For more details on your Premium Beautiful Korset untuk you all gunakan as a set berpantang nanti, you all jangan segan-segan contact Saf tau. InshaaAllah Saf akan explain lebih details and Saf akan jawab segala soalan you all dengan info yang tepat dan betul :)


p/s: 
Premium Beautiful Korset is still ON SALE. 
Get it now before the sales end :)


WHATSAAP/TELEGRAM :

013-3011330
SAFF


Loves,
Saff 



Friday, 29 September 2017

Premium Beautiful Korset Penipu


"Pakai Premium Beautiful Korset tapi tak kurus pun?"
"Premium Beautfiul Korset ni penipu ke ape?"

"Kalau tak penipu kenapa saya pakai tak kurus-kurus pun?"

Ayat-ayat kat atas tu biasa sangat Saf dengar bila client yang dah beli Premium Beautiful Korset ni tapi hasilnya tak menjadi seperti yang diharapkan. 

Nak salahkan siapa?
Premium Beautiful Korset yang salah?
Agent Premium Beautiful yang salah?
atau
.
.
.
.
Diri sendiri yang salah?

Ada banyak sebab kenapa mereka yang ada Premium Beautiful korset tapi tak jadi papepun lepas "pakai".

Hope lepas you all dah baca sharing Saf ni, no more reasons okay untuk you all labelkan Premium Beautiful Korset ni as Penipu.

Antara sebab-sebab utama kenapa you all yang ada Premium Beautiful Korset tapi tak dapat hasil yang you all nak, adalah :

1/ Ada Premium Beautiful Korset, tapi almari yang pakai.

- Hmmmm ini kisah yang sangat biasa Saf dengar. Sedih tau. Sebab you ada 1 set Premium Beautiful Korset ( long bra +bengkung + seluar), tapi you bagi almari yang pakai. 

Camni macam mana nak dapat hasil? Almari pun tak boleh kurus you all >___<

2/ Ada Premium Beautiful Korset tapi pakai tak consistent.

- Haaaa ni lagi satu masalah dunia. Rasa nak babab jer yang pakai jenis ON OFF ni. Bila rasa diri dah slim sikit, mulalah dia buat-buat lupa nak pakai Premium Beautiful Korset. 

Nak kurus dan sihat ni kena DISIPLIN you all. Disiplin tu takde kat kedai speedmart 99 yang you all boleh beli bila rasa nak disiplin. Nak nampak result kurus macam mereka yang berjaya kurus dengan Premium Beautiful Korset tu, you all kenalah rajin lebih and konsisten :D

3/ Pakai Premium Beautiful Korset and makan sampai lupa diri! 
- Haaaa ni bahaya sebenarnya. Mindset tu tak boleh cakap " Owh takpelah. Aku boleh makan ape jer yang aku nak makan sebab aku pakai Premium Beautiful Korset. Nanti kuruslah nih. "

Hmmmm okay masalahnya adalah Premium Beautiful Korset ni adalah body shaping lingerie tau. Fungsinya membantu meningkatkan metabolism badan yang boleh bantu you all bakar lemak dalam badan tu.

Cuma yang jadi masalahnya adalah bila you all makan macam ni :

Breakfast -Makan roti canai 1 keping + Nasi Lemak Sotong + Nescafe Tarik

Lunch - Nasi penuh + Ayam Kari Banjir + Sayur Campur + Sambal Belacan + Air Sirap + Kuih Keria untuk minum petang

Dinner - Nasi goreng kampung telur dadar + Fresh Orange

Supper - Capati + Teh Tarik

Haaaaa kalau sehari jer makan macam tu takpe you all. Fahamlah cheat day. Tapi kalau itulah menu kita setiap hari macam mana nak kurus? Camni memang saja ternak lemak nama dia >____<


So, pakai Premium Beautiful and watch what you put inside your body. Kite bukan setakat nak kurus jer. Tapi kita nak sihat jugak. Taknaklah body shape dah cantik tapi kolestrol level and gula dalam darah tinggi. 

4/ Nak pakai Premium Beautiful Korset sendiri!
- Haaa ni lagi satu. Alasan taknak Premium Beautiful expert tolong ajarkan cara pakai is sebab MALU. Ya Allah apelah nak di malukan? Apa yang you all ada, Saf pun ada jugak :D

Sebab malu lah you all jadi tak tahu cara nak alih lemak and pakai Premium Beautiful Korset dengan betul.

Lepas ni tolong jangan malu-malu lagi okay? I just want to help you and make sure you dapat the best service ever! :)

5/ Pakai Premium Beautiful Korset tak cukup satu set!
- Haaaa ni nak pesan ni. Premium Beautiful ni memang boleh beli part by part. Cumanya kalau you all beli part by part, you all tak boleh expect result sama macam mereka yang pakai fullset Premium Beautiful Korset tau. Tu jer nak pesan :)


Oklah cukuplah Saf share 5 sebab kenapa ada Premium Beautiful tapi tak kurus-kurus. InshaaAllah nanti Saf sharekan lagi.

Ni jom tengok testimoni kawan Saf. Hehehe kawan Saf muda-muda tau. Sebab tu Saf pun terpaksa muda kesan berkawan dengan orang muda :p
(Ceh nak jugak tu perasan muda :p)


 Haaa ni Qila. Mula pakai Premium Beautiful Korset ni pertengahan tahun 2013. Cuba tengok Qila ni before pakai Premium Beautiful Korset in 2011. Macam makcik ke tak? 

Qila ni siap cakap lagi dulu ada sorang pakcik yang merangkan officemate beliau kata yang beliau ni macam makcik yang dah anak 3! Padahal Qila ni belum kahwin pun lagi you all. Sedih tak kalau mulut orang celupar camni? >__<

Tapi kalau tengok gambar Qila in 2011 tu memang shape nampak makcik-makcik sikit kan? Miss B pun macam "jatuh" akibat salah pilih dan pakai baju dalam yang sesuai. 


Haaa jangan main-main tau. Kalau salah pilih baju dalam, memang Miss B yang sepatutnya elok cantik terletak boleh nampak kendur and "saggy". 

Tapi cer you all tengok Qila in 2017 after almost 4 tahun pakai Premium Beautiful Korset ni. Elok lawa dah sekarang kan? Sekarang ni sibuk pulak nak mengaku anak 3 sebab orang confirm tak percaya asbab pakai Premium Beautiful Korset ni secara konsisten! 

Dah terang-terang camni lagi nak kata Premium Beautiful Korset ni penipu ke? Pelik ni kalau nak kate tipu lagi >___<

Kalau you all nak bercakap nak bercakap sendiri dengan tuan punya badan or nak dapatkan khidmat nasihat pakai Premium Beautiful Korset ni dengan betul dan tepat, boleh jer you all contact jer Qila ni direct at her whatsaap : 
017-5691754 (Qila)






Ha ni pulak cerita yours truly >____<
Buat ape tah tahun 2014 tu gemuk, montel, bulat macam tu T___T

Bukan kawan-kawan Saf jer tak percaya Saf macam tu yer in 2014. Saf sendiri tengok pun Saf tak mampu nak percaya. Tapi percayalhahhh itu memang Saf T_____T

Tahun 2014 tu tahun kedua Saf pakai Premium Beautiful Korset. Masa ni belum sedar lagi pakai Premium Beautiful Korset ni kena jaga makan jugak. Hari-hari makan nasi tanpa bersalah, makan tu kalau sedap jangan beringat >___<

Lepas tu setiap kali appointment mesti nak order air manis-manis.
Gula tu racun yer you all. Kalau gula yang kita makan atau minum tu kite tak bakar balik dengan activity bersukan, lama-lama akan jadi LEMAK. Bila namanya lemak, faham-fahamlah kenapa semua nampak montel dan bulat  camtu >___<

Tahun 2017 Saf masih pakai Premium Beautiful Korset and dah makin sedar diri untuk makan hanya makanan sihat jer. Almaklumlah tahun ni kalau Allah panjangkan umur, bulan 11 ni akan cecah umur 32 tahun. Makin banyak usia ni, makin senang penyakit nak hinggap kalau diri sendiri takde kesedaran nak jaga.

Honestly kadang-kadang tu Saf terbabas jugak part jaga makan. Especially bila balik rumah parents. Time ni lah nak makan masakan mak yang sedap-sedap ye tak? Pada Saf makan jer, regret it later bila dah balik rumah sendiri :p

Tapi yang penting masa dekat rumah mak, Saf tak tinggal Premium Beautiful Korset ni. Wajib pakai setiap masa dekat kampung supaya tak terlebih makan :p

Exercise pulak Saf tak sempat nak exercise selalu. Ceh! Alasan. But true you all. Kadang tu sampai sebulan pun tak sempat nak keluarkan peluh. So, Saf sarung Premium Beautfiul Korset ni jer untuk Saf jaga my body shape supaya tak bersepah lelemak tu.


So, pada you all yang teringin nak tahu betul ke tak Premium Beautiful Korset ni Penipu, boleh jer personally whatsaap Saf at :

013-3011330


InshaaAllah Saf akan jawab seikhlas hati  :)

You all boleh jugak bagitau yang you all datang dari my blog and you all akan dapat special price for the set of premium beautiful korset ni.

Kita discuss sampai jadi! :D


Loves,
Saff 

Wednesday, 27 September 2017

Tips Kekal Positive Dan Ceria Sepanjang Hari

Assalamualaikum and selamat pagi everyone!
It has been an ages tak update my blog ni.

Honestly rindu sangat nak menulis and share something might be useful to all of you.

InshaaAllah please pray that you will see more updates in here kay? 
Lama nawwww hibernate kan blog ni.
Sawang pun dah makin tebal nampaknya :p

Till then, 
Let's keep going and stay positive no matter what you feels right now.
Emosi yang positive and tarik perkara yang super positive.
Emosi yang gembira akan tarik perkara yang super happy!

Ramai yang tak sedar and struggles nak jaga emosi ni. Sebab emosi ni memang agak mencabar untuk kita always maintain positive and happy all the time!

Ini cara Saf that maybe you all boleh cuba untuk mula belajar dapatkan emosi yang baik :)


1/ Jaga circle atau tengok dengan siapa kita berkawan. 
Berkawan dengan kaki gossip yang suke cerita buruk orang lain, sooner or later kita pun akan suke bergossip dan sibuk cari buruk manusia lain. 
Dulu time makan gaji, most of the days time lunch, during working hours and after office hours doklah cerita or complaint tak puas hati here and there.
No wonderlah bila sampai jer rumah, rasa letih sangat sebab energy habis absorb benda-benda negative :p
Now tak reti dah nak cerita benda-benda yang "lagho"


2/ Banyakkan membaca. 
Saf suka baca inspirational stories, biography and self-help book. 

Bila membaca ni, it keeps our brain muscle exercising tau. Every morning or before Saf tidur, Saf akan spend 15-30 minit untuk baca buku and take note important key note yang Saf rasa membantu naikkan semangat Saf bila tetibe rasa down. 

Saf memang ada satu buku nota dekat dengan my bed untuk Saf tulis all these info. 
Bestnya bila kita tulis kita lebih ingat and next time bila bukak balik buku nota tu, rasa best sangat baca all the lesson an important notes yang kita tulis tu.

Try lah! InshaaAllah you will feel the difference :)

3/ Tengok video motivasi.
Zaman sekarang ni dah tak terhad dekat youtube jer. Dekat facebook and Instagram pun ramai yang share LIVE motivation yang boleh kita tengok dan dengar untuk kita upgrade knowledeg and maintain semangat positive dalam diri ni ha.

Currently Saf sangat suka follow Dr. Azizan Osman and Prof. Muhaya. 
Setiap hari Saf akan usaha spend masa untuk tengok video motivasi from both of them. 
Most of the time Saf akan tengok before my bedtime.
And yup Saf akan take note jugak any keypoint yang Saf rasa membantu diri ni kekal positive :D

4/ Baca atau dengar alunan zikir dan ayat suci Al-Quran. 
Ini sangat basic. Sebab kita semua tahu dengan mengingat Allah hati akan jadi tenang. 

Every morning after my Subuh prayer, Saf make time baca Al-Quran. At least 2 pages a day.
Kadang-kadang Saf baca yassin, Al-waqiah and any surah yang I feels I wanna recite.

I make a promise nak khatam Al-Quran setahun sekali at least. Alhamdulillah last year berjaya khatam as per plan.

 Hope in the near future boleh  khatam dua kali setahun :) Doakan tau! 
Sebab bila kita di alam kubur nanti, BFF (best friend forever) kita hanyalah Al-Quran.
Takut sangat bila bercakap pasal alam kubur ni.

Saf doakan yang sudi baca post ni, Allah jadikan kuburnya sebagai tempat istirehat sementara menunggu hari perhitungan dan semoga Allah lapangkan dan terangkan kubur kita. Aamiin :)


5/ Jaga solat.
Solat di awal waktu dengan solat di hujung-hujung waktu sangat banyak bezanya. 

Saf pun dulu suke sangat combokan solat Saf. Tunggu hujung-hujung zohor sebab boleh terus solat Asar. Astaghfirullahalazim. Semoga Allah ampunkan dosa Saf dan kita semua.
Sekarang Saf cuba sedaya upaya solat di awal waktu.

You all boleh install apps 
" Muslim Pro".
Best sangat apps ni sebab ada semua 5 waktu solat wajib. Ada doa-doa lazim and hadith of the day. 
Al-Quran pun ada. So everything on hand macam ni sangat senang.
You all boleh set reminder 10-15 minutes before the prayer time.
So nanti akan ada notification to remind you to get ready for solat :)
Hope this helps :)


6/ Be kind to yourself.
Ramai orang including myself kadang-kadang tak sedar kite ni berkasar dengan diri sendiri. Kita boleh maafkan orang lain tapi kite hardly maafkan diri sendiri. 

Kita suka salahkan diri kita sendiri bila something unexpected things happened. 
Kita kata "bodohnya aku sebab percaya dia, bla bla bla" (hahaha macam kenal jer ayat ni :p )

Actually tak baik tau cakap macam tu.
Sebab ape yang kita cakap tu, memang itulah yang kita dapat. Taknaklah jadi bodoh all the time :p

So, instead of kata diri sendiri bodoh, says this :
" I make mistake for trusting him/ her"
Lepas tu maafkan diri sendiri and move on.

Memang tak mudah, tapi kena ingat, Allah tak saja-saja nak bagi kita sedih kalau Allah tak janji nak bagi something yang lebih baik daripada yang meninggalkan kite tu.
Sabar dan solat is the key! :D


Okaylah saf rasa cukuplah 6 points dulu for now.
InshaaAllah kalau ada yang Saf teringat nanti and boleh bantu you all kekal positive, Saf janji Saf akan share.




Till then,
take care! :)

Loves,
Saff