Thursday, 7 November 2013

Put your future in good hands - YOUR OWN :)

Hello Dear! :)
How's your day so far?
Hope everyone sihat-sihat and selalu maintain positive tak kisahlah apepun dugaan or masalah korang hari ni..so, jom senyum :)
 
Feel much better kan? :)
 
I feel a bit funny today..actually not only today lah..dah biasa jugak kena everytime I throw my opinion about marriage life or how I want to raise my kids when I have one nanti..of coursela now I will give my opinion based on my imagination on how I want my future to be since I'm not yet married.
 
Okay masalahnya bukan sebab I'm single. Masalahnya is bila Saf posted something on my fb wall something like masalah penderaan kanak-kanak kat nursery dan yang seangkatan dengannya..orang akan komen " nanti bila you dah go through the phase, I'm sure you akan faham"..hmmmm speechless kejap.
 
My sincere opinion is, orang-orang macam ni is so judgmental..eventhough Saf tak kawin lagi but yes I have friends around me yang dah kahwin and ada anak. Their stories and experience scares me..So, based on their stories , I have my own dreams where I want to spend most of my time to raise my own kids. Yes, we are not God where we can protect and look after them 24hours but again you can always try to be the best parents for your kids kan? :)
 
I want to be the first who says good morning and kiss their forehead everytime they wake up from sleep. I want to prepare foods for my kids. I want to send and fetch them from school. I want to sit together with them while they are doing their home works. I want to see them play when it is a playtime. I want to watch them fall asleep. I want to do these EVERYDAY. These are my dreams and as a mom I will feel complete :) This is my future .(Aik jaga anak je? hubby how?? Hmmmm dah jaga anak, confirmlah my hubby pun I nak jaga sendiri kan? ^-^)
 
Tahu tak gambaran masa depan adalah sangat penting? Why I said that? Sebab bila korang tahu ape yang korang nak, from now on korang dah boleh tentukan what are the actions that you need to take to ensure you got what you want to have in your future! IT IS TOTALLY POSSIBLE :) 
 
Picture taken from Mr. Google
 
 
Kalau kita fikir balik, apepun it is always about our choice and each choice always have pros and cons. Whatever it is, be happy with your choice :)
 
 
 

Sunday, 20 October 2013

Grape Seed Extract (GSE) in the BB Plus Collagen? Why?

Who in here loves to eat grapes? I believe lot of us loves to eat grape right? But we normally throw the seeds away. I guess one of the reason why we throw the grape seed away is because we trust a lot on the myth that if we accidentally swallow the grape seed, the grape will grow up in our stomach..lol
 
Have you ever heard of this story from your parents or sisters? Nahhh don't worry. That was during your childhood where your parents are care about you and they just don't want you to get choke :) But, now you have already grow up healthy, beautiful and handsome. So, stop believing the myths! ok? ^-^ 
 
Do you know that Grape Seed has a lot of benefits to our health and beauty? Haaaa I believe once you know the benefits, you are going to appreciate the grape seed. Hahahah just like I did! :) But I go smart way la peeps, I don't really chew the grape seed. I drink BB Plus Collagen :) You want to know why I choose this pinky yummy collagen? Let me share why kay?


BB Plus Collagen


Okay now I'm going to tell you the big why I go for BB Plus Collagen :) For your info, one of the ingredients in BB Plus Collagen is the Grape Seed Extract (GSE). So, can you get my point darlings? *flipping hair*. Smart right? Plus it is so easy to consume, very practical as you can bring it anywhere and the taste is super yummy I tell you! :)
 

WHAT IS GRAPE SEED EXTRACT (GSE)?

Grape seed extract is an industrial derivative of grape seeds, extremely rich in antioxidants and oligomeric proanthocyanidin complexes (OPCs). OPCs are primarily known for their antioxidant activity.
 

Red wine grapes and the Grape Seed Extract (GSE)

 

 HEALTH BENEFITS OF GRAPE SEED EXTRACT (GSE) :

  • Healing wounds - Grape seed extract can heal dermal wounds
  • Improving bone strength - Including grape seed extract in your diet with calcium has a "beneficial effect on bone formation and bone strength for the treatment of bone debility caused by a low level of calcium", according to research published in the  Journal of Musculoskeletal & Neuronal Interactions.
  • Preventing skin cancer - Grape seeds contain oligomeric proanthocyanidins complexes (OPC) which can prevent the development of cancer.
  • Cardiovascular benefits - The antioxidants in grape seed extract protect the blood vessels from becoming damaged, preventing high blood pressure.
  • Reducing edema (swelling) - Taking grape seed extract can help reduce the swelling that occurs after an injury or surgery.  A double-blind, placebo-controlled study found that breast cancer patients who took 600 mg of grape seed extract every day for 6 months had less edema compared to those on placebo.

OTHER POTENTIAL BENEFITS FROM GRAPE SEED EXTRACT (GSE) :


  • Nature's most versatile nutrients.
  • Acting as a collagen and heart strengthener, while providing potent antioxidant and anti-inflammatory activity.
  • Enhances skin healthy and elasticity
  • Provides UV protection.
  • Lower risk for skin cancer
  • Helps to improve flexibility of joints ad elasticity of arteries.
  • Able to protect against nerve damage from high blood sugar and joint destruction from rheumatoid arthritis.
  • Protecting the teeth
  • Protecting against pathogens
  • Treating attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
  • Improving vision
  • Alzheimer's disease
  • Treating diabetic retinopathy
  • Relieving symptoms of chronic venous insufficiency
  • Anti-aging properties

SIDE EFFECTS ASSOCIATES TO GRAPE SEED EXTRACT (GSE) :

  • Headache
  • Stomach ache
  • Dizziness
  • Sore throat
  • Nausea
  • Itchy Scalp

WHAT YOU CAN DO?

  • Drink lots of water
  • Consume according to the instruction.
  • Seek advice from your doctor if the disease is ongoing.
 
More info on Grape Seed Extract can be found here :
- Source 1
- Source 2


So, now you know why our BB Plus Collagen is so exclusive right? It is because of the existence of the Grape Seed Extract (GSE) in it :)
 
It is a bonus, if we can stay healthy and pretty at the same time? and the most important is at the affordable price! :)
 
xoxo! :)


BB PLUS COLLAGEN
1 BOX (20 sachets) = RM 180/ box
FREE DELIVERY
 
Contact : 013-3011330
 


Wednesday, 9 October 2013

That five minutes moment

Do you know that five minutes moment in the morning is so important if you want to keep yourself positive and have the right energy for the whole day? One tip that is proven to keep yourself positive whole day is to listen to the "right" song. "Right" song means the song that can boost up your energy and motivate you to keep going (not that "tangkap jiwang" song ya? Sangat tak sesuai untuk kita dengar pagi2 masa on the way to work)
 
So, my current favourite song is Roar by Khaty Perry.  I love the music and also the lyrics.
 
Lets enjoy the song! :)
 
 
 
 
And not only that, if you too busy to exercise, you know what? I have found this exercise video by Blogilates and she is using this song for the workout. That five minutes is so worth it to spend to ensure we have the fit and healthy body. I have tried it out and I swear you are going to love it as much as I do :)
 
 

 
 
 
 
So, now you have the combo happiness aite? Listen to the favourite song and work out that fat belly :) Let's ROAR that five minutes moment! :) 
 
Have a good day ahead peeps! :))
 


Tuesday, 8 October 2013

Arthritis : Definisi,Siapa, Faktor dan Rawatan

Apakah itu Arthritis?

Selalu kita dengar tentang Arthritis. Tetapi tahukah kita apa itu Arthritis? Arthritis bukanlah penyakit luar biasa. Ia berlaku pada nisbah satu bagi 1,000 orang di seluruh dunia. In short, arthritis adalah penyakit radang pada sendi atau tisu sendi yang menunjukkan gejala kesakitan, ketegangan pada sendi dan bengkak.  


Antara bahagian anggota badan manusia yang terdedah kepada Gejala Arthritis ini. Adakah anda menghadapi antara salah satu dari bahagian di atas?
-Source from Google-



Lebih menakutkan,  arthritis mampu menjejaskan setiap sendi dalam tubuh manusia. Antaranya adalah sendi lutut, tangan, kaki dan tulang belakang, malah ia mampu menggugat setiap aspek kehidupan manusia.

Antara kesan-kesan daripada Arthritis ini ialah, kemurungan, tekanan dalam hubungan, tidak berdaya memutar objek, tidak mampu melakukan kerja rumah, berjalan menggunakan alat bantuan dan menyebabkan keupayaan menggenggam atau memusing objek.Ini sekaligus menggugat keharmonian kehidupan kita seharian.

Ada lebih daripada 100 jenis gejala Arthritis dan daripada lebih 100 jenis Arthritis yang dikenal pasti, osteoartritis dan rheumatoid. Walaubagaimanapun, Osteoarthritis (OA) adalah gejala Arthritis paling lazim dideritai pesakit. Ia berpunca daripada pemusnahan tisu rawan pada sendi. Jika anda mengenali seseorang yang menderita akibat aAthritis atau anda sendiri menghidap penyakit yang boleh menyebabkan kehilangan upaya, pasti anda tahu masalah sendi yang menyakitkan itu juga membabitkan keradangan sekurang-kurangnya pada satu sendi.   

Arthritis tidak kenal usia.

Mungkin ramai beranggapan gejala Arthritis hanya dideritai orang yang sudah berusia. Bagaimanapun, laporan menunjukkan penyakit ini turut menyerang semua peringkat usia termasuk kanak-kanak dan remaja.

Bagi golongan sebelum berusia 16 tahun, kanak-kanak berusia tujuh hingga 12 tahun atau kepada bayi, ia dikenali sebagai Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA) atau Still’s.

Bagaimanapun, persoalan kenapa ia turut menyerang golongan muda masih belum jelas diketahui puncanya. Ia mungkin terjadi hanya sementara atau boleh jadi kepada peringkat kronik, namun arthritis jenis ini berbeza dengan apa yang terjadi bagi golongan dewasa.

Seperti dideritai golongan dewasa, arthritis yang menyerang kanak-kanak dan golongan muda turut menjejaskan kualiti kehidupan harian mereka apabila menyerang buku lali dan lutut si kecil, di samping, mengalami kemerahan, bengkak serta kesakitan berpanjangan.

Justeru, ibu bapa juga perlu peka terhadap perubahan pada anak kecil dengan memantau bagaimana bayi mereka merangkak dan berjalan tanpa kesakitan atau tangisan. 

Faktor-faktor risiko Arthritis - OsteoArthritis (OA)

  • Peningkatan umur
  • Kegemukan :di kedua - dua sendi lutut yang mendapat OA
  • Keturunan:terutamanya OA yang terjadi pada semua sendi.
  • Pergerakan yang keterlaluan.
  • Kecederaan sendi yang teruk:Kepatahan tulang.
  • Koyak pada bahagian meniscus.
  • kerosakan pada ligamen
  • Pekerjaan:OA sendi lutut dikalangan pekerja.
  • OA sendi paha di kalangan petani



Rawatan untuk mereka yang menghidapi masalah Arthritis.

Kira-kira 30 peratus rakyat Malaysia berumur melebihi 65 tahun ke atas lebih berisiko berhadapan masalah sakit lutut yang dikaitkan dengan osteoarthritis (OA) ini.

Berdasarkan data di negara ini juga menunjukkan, wanita dua kali ganda mengalami masalah artritis berbanding lelaki.

Kajian Program Kawalan Penyakit Reumatik Berorientasi Komuniti (COPCORD) di Malaysia menunjukkan, 23 peratus rakyat berusia 55 tahun mengadu sakit lutut, manakala 39 peratus 65 tahun berhadapan situasi sama.

Kebiasaannya, antara rawatan penyakit jenis ini adalah penggunaan aspirin dan terapi magnet. Walaupun ketika ini tiada rawatan konvensional mampu menyembuhkan osteoartritis dan reumatoid artritis, beberapa kemajuan memberangsangkan sudah berjaya ditemui melalui kaedah rawatan semula jadi.

Malah, pelbagai kaedah digunakan sesetengah pesakit untuk menghilangkan sakit lutut termasuk mengamalkan pengambilan makanan tambahan ataupun supplement.  

BB Plus Collagen merupakan salah satu rawatan alternative tambahan untuk merawat gejala Arthritis ini. Keistimewaan BB Plus Collagen ini adalah ia mengandungi 5g kolagen ikan laut dalam yang hampiri sama dengan struktur kolagen manusia. 

BB Plus Collagen membantu menyelesaikan masalah gejala Arthritis ini berdasarkan konsep 3R (Repair, Rebuild, Renew) yang unik dan terbukti berkesan.


Konsep 3R ( Repair, Rebuild, Renew) BB Plus Collagen yang unik dan terbukti berkesan


Antara testimonial pesakit Arthritis yang telah mengamalkan BB Plus Collagen

Ayuh, dapatkan BB Plus Collagen anda hari ini dan bebaskan diri anda dari Arthritis yang menyakitkan .
"Prevention is better than Cure" :)




Price (MYR) = 180 / box (20 sachets)
PM/WA 013-3011330
 
*FREE POSTAGE SELURUH MALAYSIA* 

Tuesday, 24 September 2013

Premium Beautiful : Tips and cara pakai yang betul

STEP 1 : Long Girdle




(1)  Lipat bahagian pinggang dan dan kaki long girdle.

 (2) Sarungkan seperti memakai seluar dalam biasa.
 Note : Menarik ke atas dengan teliti. Kuku yang panjang dan tarikan yang kuat boleh merosakkan  seluar dalam anda.


(3) Masukkan tangan di bahagian punggung dan tarik lebihan lemak ke atas.

 (4) Perbetulkan kedudukannya agar selesa.
TIPS Mudah pakai :
kaki kena buka besar sikit, macam ala2 kekuda gitu...pastu joget2 & lompat2 sikit sambil nak pakai girdle ni ;) mula2 memang rasa ketat sikit sbb tak biasa kan. lepas 2, 3 hari kita akan biasa lah :)

 

STEP 2: Long Bra


 
 
 
(1) Tundukkan badan 90 darjah (macam rukuk) dan sarungkan bra ke badan dan letakkan payu dara ke dalam cawan bra (pastikan semua payudara masuk cantik ke dalam cup bra
(2) Lekatkan cangkuk di bahagian belakang
(3) Tarik semua lebihan lemak yang ada di bahagian belakang dan bawa ke hadapan (masukkan ke dalam cawan bra).
(4) Laraskan tali bra supaya dapat kedudukan yang selesa.
(5) Betulkan kedudukan bra


TIPS mudah pakai:

Mula2 mmg susah sikit sbb long bra masa tu masih ketat lagi & kita pun tak biasa pakai. Mungkin kena ada orang lain tolong pinkan tp bila dah masuk 2, 3 hari xsampai 3minit dah settle. hehe.. ini berdasarkan pengalaman saya sendiri :)

Mungkin tips ini boleh membantu anda: Caranya, menggunakan kain batik atau apa2 je jenis kain dulu...berkemban ...kemudian cangkuk kat depan dulu baru turn ke belakang...sbb kalau tanpa kain alas,PB susah turn sbb melekat kat badan.

 

STEP 3: Waist Nipper


 
 
(1) Letakkan rama-rama diamond terletak di tengah dada
(2) Lekatkan kesemua cangkuk(patut berada di tulang rusuk kiri badan)
(3) Betulkan kedudukannya
(4) Tarik tali pelaras
(5) Tahan nafas dan cangkukkan ke depan
(6) Pastikan ianya selesa


TIPS mudah pakai:
-Pastikan bahagian tali yang kat belakang tu selari dengan tulang belakang kita.

Tadaaaa dah siap! :)

Selamat memakai PB anda dengan betul dan selesa ye :)
 
 

Sunday, 1 September 2013

La Praise Vitalift Serum aka Serum Magic

Hello Sunday! :)

I feel a need to share this super magic and awesome serum that I just recently used and how I am totally in love with this super awesome serum! :) hahaha ya rite I punye in love tu macam jumpe boyfriend baru..ehem :p

Actually sebelum ni, Saff tak kisah sangat pun pasal serum ni..Dulu time keje near to KLCC, everytime lunch hour or after office, I'm sure will dropped-by at the beauty counter and try la anything yang my eyes can captured..hahaha nama pun perempuan kan? so inilah activities yang Saff suka, korang tak suke takpe :p..yang lagi best nak lepak kat counter-counter camni is biler kite dah kenal the girls behind the counter..so senang sikitla nak "manja-manja" try new products or dapat extra consultation on make-ups or skin health issues...so, I have tried so many serum in the market and normally sangat mahal okay! Just imagine ada serum yang harga dia MYR300++...arghhh I'm fainted..after all the maths went in, I decided to stop using the serum sebab mahal nak pengsan...better aku beli baju kan? :)

Alhamdulillah I don't have so much problems with my skin. I have asian woman skin colors, have no problems on pimples too! Tapi sad to say I have uneven skin tone at my face (bahagian tepi pipi kanan and kiri) and I also have freckles..nak kate minah salleh tak jugak...lol...and I notice kalau my face ade pimples, once the pimples are gone, sure lambat nak hilang kesan hitam tu -_-

BEFORE : Spotted 3 bintik hitam dekat my dahi tak? Tu lah bekas jerawat yang degil..Muka glowing sebab minum BB Plus Collagen ye kawan-kawan :)


Then, Saff tengok testimonial from one of my TLC's sister shared her experience using La Praise Vitalift Serum nih..dulu her skin macam kusam gitu and now dah makin cerah! Arghh mana aci lawa sorang-sorang kan? hehheheh then Saff terus check price..mak datuk MURAH GILER!!! I said this after my comparison with other brands in the market...dah la serum ni pakai teknologi Switzerland wei..pastu harga pun murah...so, cut the story short, I bought mine last week! :) yeayyy I'm a happy girl with serum! lol

La Praise Vitalift Serum  30ml and Formulated in Switzerland

KEPENTINGAN SERUM

  • Mengurangkan bintik hitam
  • Pemakaian secara berterusan menjadikan kulit tampak lebih sihat dan berseri.
  • Merangsang penghasilan kolagen. 
  • Pemakaian serum pada mata boleh membantu untuk mengurangkan lingkaran gelap dan sembap bawah mata
  • Menghilangkan garis halus dan kedutan pada kulit

KANDUNGAN UTAMA LA PRAISE VITALIFT SERUM

  1. Sel stem epal ( Ekstrak kultur sel buah-buahan Malus Domestica) 
    • Memelihara ketahanan sel stem kulit
    • Melewatkan kemerosotan sel penting
    • Memerangi kronologi penuaan
    • Mengekalkan keremajaan dan kesihatan kulit
  2. Sel stem daun Alp Rose ( Ekstrak kultur sel daun Rhododendron Ferrugineum)
    • Menggalakkan ketahanan sel stem kulit
    • Menguatkan ketahanan kulit
    • Memberikan perlindungan yang lebih baik untuk kulit khasnya terhadap tekanan iklim
  3. Estrak daun Camellia Sinensis (Pheno-SFE)
    • Epigallocatechin gallate (EGCG) dalam esktrak daun Pu-Erh, bertindak sebagai antioksidan membantu meneutralkan radikal bebas dan sekaligus membantu megurangkan serangan radikal bebas terhadap kulit, yang merupakan faktor luaran pemuaan kulit.

 CARA PENGGUNAAN

Sapu dengan rata pada muka dan leher sebaik sahaja mencuci muka dengan pembersih dan toner. Urut dengan perlahan-lahan. Gunakannya dua kali sehari; pagi dan malam.

KEBAIKAN LA PRAISE VITALIFT SERUM

  • Menjadikan kulit muka anda lebih anjal, tegang dan gebu
  • Menggalakkan pembaharuan, pemulihan dan pertumbuhan semula kulit
  • Mengaktifkan sel-sel kulit yang tidak aktif
  • Melancarkan sintesis kolagen dan peredaran mikro pada kulit
  • Mengembalikan keseimbangan lembapan kulit serta keseimbangan pH
  • Memberi perlindungn antioksidan terhadap ancaman UV dan radikal bebas
  • Melembutkan, menghaluskan dan melicinkan tekstur kulit
  • Menyegarkan, mencerahkan dan meremajakan wajah

AFTER : My face after 3 days of using La Praise Vitalift Serum! Can you spot the difference? 3 bintik hitam jerawat dah makin hilang! Yeayyy :) Kan Saff dah cakap serum ni best giler and paling best is results are guaranteed! 

Price/bottle

Semenanjung Malaysia = MYR 108
Sabah & Sarawak = MYR 110


andddd it is FREE POSTAGE you alls! :)

PM/WA Saff at 013-3011330

Dropships are welcome! :)

Monday, 19 August 2013

Ada apa dengan Aidilfitri 2013?

Assalam semua :)
It has been quite sometime, since I last updated my blog...hehehe sorry sangat.
But guys, you all memang best sebab sudi baca blog I.. (budak baru blaja nak berblog)
"Terima Kasih Daun Keladi, Nanti visit my page lagi" :)
 
Tahun ni extra busy before and during raya sebab my brother got engaged on the 3rd raya. So, you guys can imagine la how busy we all with all the preparations. Nak kemas rumah lagi, nak siapkan hantaran lagi, nak masak lauk for raya lagi and many more...
 
But Alhamdulillah, everything went well :)
 
And now is another headache since my parent's house is under renovation and you can imagine how terrible the house condition...I called it as "padang jarak padang tekukur" :p
 
To my bro, congratulations on your engagement! :)
Jom layan some pictures on the engagement day :)

With half of the rombongan pihak lelaki aka my bro :)



These are all my siblings :) When I was small, I felt 5 orang macam ramai sangat. But looking at this picture, we are all sikit je :) Loves of my life :)



My bro and his fiancé..hahaha saje pilih picture nih..sebab malas nk tukar pic lain.
Congrats to both of you! Be strong as at this stage, dugaan macam2.

Banyak lagi picture nak tunjuk, but so lazy nak pilih..lol
Kalau nak tengok more pictures, add me in my facebook
 
Di kesempatan ni, Saff nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri and Maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki ye? Mana tau Saff ade sakitkan hati you guys secara sengaja or tak sengaja..sorry sangat2 k?
 
Now is the time banyak sangat invitation for open house..So take your food moderately k?
Safe trip on the road too! Banyakkan sabar mase driving tu (hahaha pesanan tuk diri sendiri nih! :) )




Ha! Picture ni takde motive. I letak sebab I suke how candid I am in this picture!
*perah-santan mode*



Loves,
Saff :)

Wednesday, 31 July 2013

Herba Maharani : Rahsia Kebahagiaan Rumahtangga dan kejelitaan Para Gadis


HERBA MAHARANI ( Te Zi Bai Feng Wan)
 (Kredit to CDM Norazlin Nordin)

Ni cerita asal usul maharani..jom baca kasi habis kalo nak setiap mlm anda adalah mlm pertama!!!..bak kata clien...
t saya suami dia tgk kotak maharani pun dah tk senang duduk..haha hebatkn penangan maharani nihhhhh jom layan..panjang pun takper ilmukan... 




 Sejarah Herba Maharani : Sudah menjadi amalan keluarga diraja sejak 400thn dahulu... ini adalah kisah benar dan di dokumenkan di istana larangan Beijing.. I've been there twice, Alhamdulillah.. dapatlah ku saksikan tempat tidur Maharaja yg 'huru hara' itu...hihi!!

Mengikut rekod perubatan dari Dinasti Ming, Bai Feng Wan berasal dari Dinasti Tang. Semasa pemerintahan Dinasti Qing, pakar dari hospital maharaja telah melakukan kajian dan memperbaiki kandungan 'Wuji' (sejenis ayam hitam) Bai Feng Wan , satu produk asli negeri China dan seterusnya melantik Tong Ren Tang sebagai pembekal tunggal kepada kaum kerabat maharaja. 

Malahan Maharani Ci Xi sendiri mengambil makanan tersebut sebagai penyubur dan awet muda. Seterusnya Tong Ren Tang Te Zi Bai Feng Wan sehingga hari ini telah dipamerkan dalam muzium Istana Larangan di China.

Saya suka sejarah Herba Maharani ni... Sgt hebat.. Maharaja ada 3000 gundik at one time (can u imagine, kalau pun seorang tiap malam (entah tongkat apa dia makan..tatau)- seorang gundik hanya berjumpa Maharaja sekali dalam hampir 10 thn!!). Dan tabib akan memastikan gundik2 ni bjumpa Maharaja di hari-hari yang tidak subur (logik la kan, karang beribu pulak anak Maharaja..hik). Maharaja hanya ada anak ngan Permaisuri jerk. Tapi ada seorang gundik ni, Maharaja mesti mau jumpa dia every week.. dan nama beliau adalah Ci Xi.

Dah tiap minggu jumpa, maka Ci Xi pun mengandung dan akhirnya melahirkan anak lelaki. Semasa anak dia 8 thn, maharaja gering dan mangkat. Oleh kerana anak2 Maharaja dgn Permaisuri semuanya perempuan, maka anak Ci Xi diangkat menjadi Maharaja. Jadi ibu maharaja di panggil Maharani... tu le pasal di panggil Herba Maharani - kerana hasil amalan memakan herba inilah, Maharaja asik dok teringat-ingat je kat dia..huhu..

Maharani Ci Xi mangkat di usia 90thn.. dan yg surprisenya, baginda masih lagi didatangi haid. Maksudnya dia tak di mamah usia kerana hormon kecantikan (estrogen) masih lagi tinggi pengeluarannya. 

Masa mula-mula dengar tu sy macam tak percaya, tp pastu rezeki dapat berjumpa dgn makcik berusia 70thn, masih lagi ada haid.. (dan time tu dia br bernikah dgn jejaka berusia 40-an).. Tau tak kenapa sy boleh tau kisah dia?

 Sb biz partners sy, CDM Shima pakaikan dia Premium Beautiful dan supply Herba Maharani kat dia... That's prove, kita boleh lambatkan putus haid...

Apa lagi kehebatan Herba Maharani ni?

 1. Menyelesaikan masalah haid tidak teratur.
2. Menyelesaikan masalah senggugut, keputihan dan kekuningan.
3. Melegakan sakit pinggang, sakit belakang, sendi dan lutut.
4. Menguatkan otot-otot rahim dan peranakan
5. Melegakan migrain dan angin dalam badan.
6. Merangsang hormon estrogen, progesterone & androgen (hormone seks)
7. Memberi kebahagiaan kepada pasangan.
8. Anti-penuaan dan awet muda.
9. Kecantikan dan kesuburan
10. Menegangkan payudara.
11. Menegang dan memberi keanjalan pada kulit
12. Amalan semasa berpantang.
13. Meningkatkan kadar metabolisma
14. Menambah sel darah
15. Mengimbangi tekanan darah.
16. Menghilangkan kelesuan dan muka pucat.
17. Melancarkan peredaran darah.



Price = MYR 98 ONLY (Price exclude postage)

PM/WA  013-3011330
Saff

Loves,
Saff

Monday, 29 July 2013

Fakta tentang Garam and Why Garam Buluh is my choice :)

Tahukah anda, garam adalah sejenis mineral? Dalam bahasa kimia ia dipanggil sodium klorida. Garam bertindak sebagai bahan perisa kepada makanan dan bahan pengawet. Garam adalah satu-satunya jenis 'batu' yang boleh di makan manusia. Apa saja jenis garam sama ada  garam bukit, garam laut atau garam putih datang dari alam semula jadi. Kaedah pemprosesan selepas itu  menjadikan garam ini berbeza-beza.


 
Asal-usul Garam :

Garam Putih
  • Berasal dari lautan atau batu dari gunung.
  • Garam jenis ini sebenarnya sudah diproses atau 'dibersihkan' agak keterlaluan. Sama seperti memproses gula tebu untuk dijadikan gula putih.
  • Garam jenis ini boleh didapati di kedai-kedai runcit biasa.
  • Walaupun is berasal dari alam semulajadi, ia sudah pun melalui proses kimia dan menjadikan ia tidak sesuai untuk tubuh manusia.
  • 99% pengguna di negara ini masih menggunakan garam jenis ini untuk masakan.

Garam Laut
  • Garam laut ini berasal dari lautan.
  • Warnanya agak kelabu tidak seperti garam putih yag berwarna putih 'bersih'.
  • Garam laut didapati dari lutan dan dikeringkan melalui proses evaporasi cahaya matahari untuk mendapatkan Kristal.
  • Ia hampir 100% asli dan lebih baik dari garam putih.

Garam Bukit
  • Berasal dari gunung-ganang.
  • Warnanya pula kemerahan atau merah jambu lembut.
  • Garam Himalaya paling banyak berada di pasaran. Digali dari batu mineral di pergunungan Himalaya.
  • Garam jenis ini adalah 100% asli dan hampir tidak diproses.
  • Garam bukit asli ini juga boleh diperoleh di kawasan pergunungan negara-negara Eropah.






Garam dan amalan Rasulullah SAW 

Amalan Rasulullah SAW memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut  daripada menyerap  racun.

Rasulullah SAW setiap kali mengembara akan memamah sedikit garam sebelum mengambil makanan atau minuman. Ini bertujuan untuk menstabilkan badan kerana bumi mempunyai udara, magnetic dan haba yang berlainan. Dalam kitab perubatan Islam ada menyebut ia dapat mengembalikan tenaga yang hilang semasa perjalanan. Cara Rasulullah ini telah menjadi amalan oleh pengembara dan penuntut ilmu atau sesiapa sahaja yang bermusafir.

Banyak ayat-ayat Al-Quran menyebut bahawa semua kejadian di muka bumi ini adalah untuk manfaat atau kegunaan manusia sejagat. Hadis Nabi Muhammad SAW menyebut GARAM adalah penghulu segala masakan dan makanan untuk manusia. Manusia dijadikan dari empat unsur ; Tanah, air, api dan angin. Garam berasal daripada unsur tanah, laut dan bukit.

Fakta Garam
  • Garam meningkatkan kadar metabolism dan memecahkan rangkaian lemak dan kolestrol.
  • Melancarkan perngaliran jus hempedu dan penting dalam pengawalan berat badan.
  • Dapat menyahkan toksin dan asid urik, dengan itu dapat merawat masalah gout dan sakit tumit.
  • Garam mengandungi unsur pembersih, penghilang lender, bersifat penyerap dan mencegah bau busuk dan kerosakan lantas mengelakkan keracunan dalam perut.
  • Garam mampu menyerap gas-gas lengai dalam perut dan usus.
  • Garam meransang kelenjar tiroid yang penting dalam pembinaan tulang yang kuat (bone mineralization)
  • Bersifat pengalir yang efficient
  • Garam melancarkan system saraf dan pengaliran neuro transmitters yang menghantar isyarat kepada otak.
  • Sifat penyerapan garam adalah factor yang penting dalam rawatan kanser yang merupakan penyakit dasar.
  • Garam menambahkan kandungan oksigen dalam darah yang sangat diperlukan untuk melemahkan virus kanser.


 
As for myself, Saf memang mengamalkan minum 1 sachet garam buluh Hai-O setiap pagi. Sebelum ni, Saf minum garam buluh ni mainly sebab nak control berat badan..hehehe yela since I know garam buluh ni mampu membantu meningkatkan kadar metabolisme badan kita kan? But after I've found more info and facts, I feel SubhanaAllah..banyaknya benefit garam ni..
 
 

For your info, garam buluh ni di ambil dari lautan Korea sebelum dibersihkan dan dijemur di bawah cahaya matahari


 
 
For your info, Abah Saf ade sakit kencing manis but not at the stage yang kena cucuk insulin tu... Saf sedih bila tengok kaki abah bengkak yang jenis berair tu and abah susah sangat nak jalan masa tu..bayangkan masa tu pijak apepun tak rasa k? yela you guys know kan, penyakit kencing manis ni matikan all the nerves and that's why abah tak rasa pape masa tu...bila kaki luka ke sure lambat nak baik..and orang yang ada penyakit kencing manis ni, dorang memang cepat rasa letih...TAPI tu dulu..sejak bulan April 2013, Saf dah bagi abah minum garam buluh ni..memang abah amalkan minum garam buluh setiap pagi lepas breakfast..ALHAMDULILLAH to my surprise abah dah makin active and banyak tenaga eventhough masa bulan puasa :) Paling best sebab sekarang kaki abah dah mula 'rasa' kalau orang geletek kaki dia..to all of us, this is miracle and of course we all feel so happy to see the improvements and hope abah akan makin sihat in the future :)
 
 
 

 
 
 
Hai-O mengeluarkan 2 jenis garam buluh (bamboo salt) :
1. Hai-O Garam buluh (Bamboo Salt) Premier Cooking Salt Powder (200g/bottle)= RM 53 (exclude postage)
2. Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink *=(40 sachets/box) = RM 128 (exclude postage)
 
 

Garam Buluh keluaran Hai-O Marketing Sdn Bhd

 
 
 
Berminat?
PM or WA   013-3011 330
 
Loves,
Wanie/Saff



 
 
 
 
 

Wednesday, 17 July 2013

Pre-Menstrual Syndromes (PMS) : Cara Menanganinya dengan Herba Maharani

Diari hidup wanita yang sarat dengan pelbagai tanggungjawab, tugasan and events menuntut lebih daripada kesabaran, kecekalan dan kekuatan dari segi fizikal dan mental.

Kesibukan wanita dalam menunaikan tanggungjawab terhadap keluarga, kerjaya, diri sendiri, dan masyarakat sedikit sebanyak memberi kesan kepada emosi dan kesihatan wanita.

Antara masalah kesihatan yang biasa di alami adalah tekanan, sakit kepala, sakit badan, tidur tidak lena dan kerisauan yang tak menentu. Tambahan pula, keghairahan memburu impian serta gaya hidup yang tidak sihat adalah antara factor yang memburukkan lagi keadaan sehingga mengganggu kesejahteraan dan kesihatan wanita.


Pre-menstrual syndromes (PMS) yang menganggu kehidupan dan kesihatan wanita. 

PMS selalu dianggap normal dan tidak berbahaya. Maka tidak hairanlah, ramai wanita tidak bersungguh-sungguh untuk menangani gejala tersebut. 

Tambahan pula, salah satu punca gejala tersebut adalah perubahan hormone yang tidak dapat dikawal yang berpunca daripada gaya hidup yang tidak seimbang.

Malangnya, kita tak dapat mengubah gaya hidup dalam masa yang singkat untuk menyeimbangkan hormone dan seterusnya menghapuskan gejala ini.

 Antara kesan negative yang biasa dialami akibat gejala ini adalah perubahan emosi atau "mood", payudara tidak selesa, mengidam sesuatu makanan, kelesuan, kerisauan dan kemurungan. 

Hampir 75% wanita mengalami gejala PMS terutamanya wanita yang berumur antara 20-35 tahun.

Perubahan fizikal dan emosi semasa gejala ini berlaku biasanya berubah dari bulan ke bulan bergantung kepada individu tersebut. Antara gejala yang biasa dialami adalah :

Perubahan tingkah-laku dan emosi:
  • Kerisauan atau kebimbangan
  • Kemurungan
  • Suka mengeluh
  • Perubahan emosi (mood swings) dan cepat marah
  • Perubahan selera makan
  • Tidur yang tidak lena (insomnia)
  • Kurang focus
  •  
Tanda-tanda fizikal :
  • Sakit sendi dan otot
  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Pertambahan berat badan akibat water retention (penakungan air)
  • Pembengkakkan badan
  • Payudara tidak selesa
  • Kemunculan jerawat
  • Sembelit atau diarrhea


Walau bagaimanapun, dianggarkan 10% wanita mengalami masalah sakit puan berkaitan haid yang kronik, antaranya :

  • Dismenorea
    • Adalah kesakitan dan kekejangan yang teruk semasa haid. Dianggarkan 50% wanita mengalami masalah ini dengan gejala kekejangan ringan yang berlaku pada awal kedatangan haid dan hilang selepas satu hingga dua hari tanpa menjejaskan aktiviti harian. Sebanyak 10% wanita dikatakan mengalami kekejangan yang teruk pada bahagian bawah abdomen dan diikuti oleh rasa mual, muntah, cirit-birit, sakit kepala dan pening.

    • Masalah dismenorea dikelaskan kepada primer atau sekunder. Dismenorea primer berlaku kerana pengecutan otot Rahim yang disebabkan oleh masalah penyakit tertentu. Sebaliknya, dismenorea sekunder berlaku akibat masalah tertentu seperti endometriosis, fibroids (ketumbuhan otot-otot pada bahagian Rahim) atau penyakit inflamasi pelvik.

  • Menoragia
    • Adalah pendarahan yang banyak semasa haid. Ia menimpa 9-14% wanita dan boleh mengakibatkan beberapa masalah yang lain. Walaupun pembekuan darah biasa berlaku semasa pendarahan yang banyak, namun ia tidak berbahaya kepada wanita yang mengalaminya. Walaupun begitu, wanita perlu berjumpa doctor sekiranya pendarahan berlaku pada waktu bukan haid ataupun semasa mengandung.

  • Amenorea
    • Merupakan masalah tidak didatangi haid (primer) atau kurang didatangi haid (sekunder). Sesetengah wanita tidak didatangi haid selama lebih tiga bulan.Amenorea primer selalunya dikaitkan dengan kegagalan didatangi haid pada usia 18 tahun. Is biasanya dikaitkan dengan kegagalan fungsi kromosom, pituitary, ataupun ovary. Pesakit yang mengalami primer dan sekunder perlu berjumpa doctor. Amenorea sekunder biasanya disebabkan oleh kehamilan, penyusuan badan, menopaus dan pemberhentian pil perancang keluarga. Faktor penyebab lain adalah gangguan pada bahagian hipotalamus (bahagian otak), kelenjar pituitary, kelenjar adrenal, ovary dan uterus.

  • Pendarahan dan kesakitan semasa bukan waktu haid:
    • Berlaku di antara waktu kitaran haid dan terjadi selama beberapa jam sehingga beberapa hari. Kesakitan dan pendarahan mungkin berlaku serentak. Terdapat hubungan antara kesakitan antara waktu haid, pendarahan dan ovulasi (penghasilan telur). Ramai wanita mengalami pendarahan dan kesakitan yang singkat diantara kitaran haid. Ketidakselesaan ini biasanya disebabkan oleh ovulasi. Sekiranya masalah ini berlarutan dan menjadi semakin teruk (melebihi dua hari), penghidap perlu mendapatkan rawatan doctor.

Walaupun punca sebenar PMS belum dapat dikenalpasti, namun terdapat  beberapa factor yang mungkin menjadi penyebab gejala ini :

  • Perubahan kitaran hormone
    • Gejala awal haid berubah mengikut perubahan hormone dan akan hilang apabila wanita itu mengandung atau putus haid.

  • Perubahan tindak balas kimia dalam otak
    • Perubahan tindak balas kimia dalam otak yang dikenali sebagai serotonin boleh mempengaruhi perasaan atau mood seseorang. Serotonin adalah neurotransmitter (penyampai saraf) yang memainkan peranan penting dalam cetusan perasaan gembira dan ceria. Kekurangan bahan kimia ini akan menyebabkan kemurungan, keletihan, kekeliruan, makan berlebihan dan sukar tidur lena.

  • Kemurungan sedia ada
    • Sesetengah wanita mengalami gejala PMS mengalami tahap kemurungan yang serius tanpa disedari oleh orang lain. Walau bagaimanapun, keadaan menjadi bertambah kronik ketika kedatangan haid.

  • Tekanan
    • Tekanan akan memburukkan lagi gejala-gejala yang berkaitan.

  • Pemakanan yang tidak sihat
    • Gejala awal haid mungkin disebabkan oleh kekurangan bekalan vitamin dan mineral dalam pemakanan. Pengambilan makanan yang tinggi kandungan garam (sodium) akan menyebabkan penakungan air,manakala pengambilan alcohol dan minuman yang mengandungi kafein akan menyebabkan perubahan mood dan menurunkan tahap tenaga.

CARA MENGATASI GEJALA PMS
  • Mengurangkan pengambilan makanan yang masin atau tinggi kandungan garam untuk mengelakkan daripada terjadinya pembengkakkan badan.

  • Memilih makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks seperti serat, bijiran, sayur-sayuran dan buah-buahan.

  • Makan makanan yang kaya dengan kalsium seperti produk tenusu, keju, dan makanan yang ditapaikan. Bagi mereka yang vegetarian, ambillah suplemen kalsium sebagai makanan tambahan.

  • Elakkan minuman bergas dan yang mengandungi kafein

  • Aktiviti bersenam akan meningkatkan kesihatan badan serta mengurangkan tahap kesakitan dan kemurungan yang diakibatkan oleh gejala PMS.

  • Kurangkan tekanan melalui rehat dan amalkan cara-cara berkesan dalam mengawal emosi.

  • Amalkan pengambilan suplemen seperti ubat-ubatan herba dan pil-pil suplemen bagi menyelaraskan hormone dalam tubuh. Sebagai makanan kesihatan yang dipercayai oleh Maharani China disamping hasil kajian terhadap 5,000 wanita di seluruh dunia, Herba Maharani mampu mengatasi masalah kesihatan berkaitan haid, selain meningkatkan kesejahteraan wanita,



 MYR 98.00 / box
(Tidak termasuk postage)


To purchase herba Maharani, 

SMS or WA me at 013-3011330

Loves,
Wanie/Saff