Monday, 29 July 2013

Fakta tentang Garam and Why Garam Buluh is my choice :)

Tahukah anda, garam adalah sejenis mineral? Dalam bahasa kimia ia dipanggil sodium klorida. Garam bertindak sebagai bahan perisa kepada makanan dan bahan pengawet. Garam adalah satu-satunya jenis 'batu' yang boleh di makan manusia. Apa saja jenis garam sama ada  garam bukit, garam laut atau garam putih datang dari alam semula jadi. Kaedah pemprosesan selepas itu  menjadikan garam ini berbeza-beza.


 
Asal-usul Garam :

Garam Putih
  • Berasal dari lautan atau batu dari gunung.
  • Garam jenis ini sebenarnya sudah diproses atau 'dibersihkan' agak keterlaluan. Sama seperti memproses gula tebu untuk dijadikan gula putih.
  • Garam jenis ini boleh didapati di kedai-kedai runcit biasa.
  • Walaupun is berasal dari alam semulajadi, ia sudah pun melalui proses kimia dan menjadikan ia tidak sesuai untuk tubuh manusia.
  • 99% pengguna di negara ini masih menggunakan garam jenis ini untuk masakan.

Garam Laut
  • Garam laut ini berasal dari lautan.
  • Warnanya agak kelabu tidak seperti garam putih yag berwarna putih 'bersih'.
  • Garam laut didapati dari lutan dan dikeringkan melalui proses evaporasi cahaya matahari untuk mendapatkan Kristal.
  • Ia hampir 100% asli dan lebih baik dari garam putih.

Garam Bukit
  • Berasal dari gunung-ganang.
  • Warnanya pula kemerahan atau merah jambu lembut.
  • Garam Himalaya paling banyak berada di pasaran. Digali dari batu mineral di pergunungan Himalaya.
  • Garam jenis ini adalah 100% asli dan hampir tidak diproses.
  • Garam bukit asli ini juga boleh diperoleh di kawasan pergunungan negara-negara Eropah.






Garam dan amalan Rasulullah SAW 

Amalan Rasulullah SAW memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut  daripada menyerap  racun.

Rasulullah SAW setiap kali mengembara akan memamah sedikit garam sebelum mengambil makanan atau minuman. Ini bertujuan untuk menstabilkan badan kerana bumi mempunyai udara, magnetic dan haba yang berlainan. Dalam kitab perubatan Islam ada menyebut ia dapat mengembalikan tenaga yang hilang semasa perjalanan. Cara Rasulullah ini telah menjadi amalan oleh pengembara dan penuntut ilmu atau sesiapa sahaja yang bermusafir.

Banyak ayat-ayat Al-Quran menyebut bahawa semua kejadian di muka bumi ini adalah untuk manfaat atau kegunaan manusia sejagat. Hadis Nabi Muhammad SAW menyebut GARAM adalah penghulu segala masakan dan makanan untuk manusia. Manusia dijadikan dari empat unsur ; Tanah, air, api dan angin. Garam berasal daripada unsur tanah, laut dan bukit.

Fakta Garam
  • Garam meningkatkan kadar metabolism dan memecahkan rangkaian lemak dan kolestrol.
  • Melancarkan perngaliran jus hempedu dan penting dalam pengawalan berat badan.
  • Dapat menyahkan toksin dan asid urik, dengan itu dapat merawat masalah gout dan sakit tumit.
  • Garam mengandungi unsur pembersih, penghilang lender, bersifat penyerap dan mencegah bau busuk dan kerosakan lantas mengelakkan keracunan dalam perut.
  • Garam mampu menyerap gas-gas lengai dalam perut dan usus.
  • Garam meransang kelenjar tiroid yang penting dalam pembinaan tulang yang kuat (bone mineralization)
  • Bersifat pengalir yang efficient
  • Garam melancarkan system saraf dan pengaliran neuro transmitters yang menghantar isyarat kepada otak.
  • Sifat penyerapan garam adalah factor yang penting dalam rawatan kanser yang merupakan penyakit dasar.
  • Garam menambahkan kandungan oksigen dalam darah yang sangat diperlukan untuk melemahkan virus kanser.


 
As for myself, Saf memang mengamalkan minum 1 sachet garam buluh Hai-O setiap pagi. Sebelum ni, Saf minum garam buluh ni mainly sebab nak control berat badan..hehehe yela since I know garam buluh ni mampu membantu meningkatkan kadar metabolisme badan kita kan? But after I've found more info and facts, I feel SubhanaAllah..banyaknya benefit garam ni..
 
 

For your info, garam buluh ni di ambil dari lautan Korea sebelum dibersihkan dan dijemur di bawah cahaya matahari


 
 
For your info, Abah Saf ade sakit kencing manis but not at the stage yang kena cucuk insulin tu... Saf sedih bila tengok kaki abah bengkak yang jenis berair tu and abah susah sangat nak jalan masa tu..bayangkan masa tu pijak apepun tak rasa k? yela you guys know kan, penyakit kencing manis ni matikan all the nerves and that's why abah tak rasa pape masa tu...bila kaki luka ke sure lambat nak baik..and orang yang ada penyakit kencing manis ni, dorang memang cepat rasa letih...TAPI tu dulu..sejak bulan April 2013, Saf dah bagi abah minum garam buluh ni..memang abah amalkan minum garam buluh setiap pagi lepas breakfast..ALHAMDULILLAH to my surprise abah dah makin active and banyak tenaga eventhough masa bulan puasa :) Paling best sebab sekarang kaki abah dah mula 'rasa' kalau orang geletek kaki dia..to all of us, this is miracle and of course we all feel so happy to see the improvements and hope abah akan makin sihat in the future :)
 
 
 

 
 
 
Hai-O mengeluarkan 2 jenis garam buluh (bamboo salt) :
1. Hai-O Garam buluh (Bamboo Salt) Premier Cooking Salt Powder (200g/bottle)= RM 53 (exclude postage)
2. Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink *=(40 sachets/box) = RM 128 (exclude postage)
 
 

Garam Buluh keluaran Hai-O Marketing Sdn Bhd

 
 
 
Berminat?
PM or WA   013-3011 330
 
Loves,
Wanie/Saff



 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment