Tuesday, 8 October 2013

Arthritis : Definisi,Siapa, Faktor dan Rawatan

Apakah itu Arthritis?

Selalu kita dengar tentang Arthritis. Tetapi tahukah kita apa itu Arthritis? Arthritis bukanlah penyakit luar biasa. Ia berlaku pada nisbah satu bagi 1,000 orang di seluruh dunia. In short, arthritis adalah penyakit radang pada sendi atau tisu sendi yang menunjukkan gejala kesakitan, ketegangan pada sendi dan bengkak.  


Antara bahagian anggota badan manusia yang terdedah kepada Gejala Arthritis ini. Adakah anda menghadapi antara salah satu dari bahagian di atas?
-Source from Google-Lebih menakutkan,  arthritis mampu menjejaskan setiap sendi dalam tubuh manusia. Antaranya adalah sendi lutut, tangan, kaki dan tulang belakang, malah ia mampu menggugat setiap aspek kehidupan manusia.

Antara kesan-kesan daripada Arthritis ini ialah, kemurungan, tekanan dalam hubungan, tidak berdaya memutar objek, tidak mampu melakukan kerja rumah, berjalan menggunakan alat bantuan dan menyebabkan keupayaan menggenggam atau memusing objek.Ini sekaligus menggugat keharmonian kehidupan kita seharian.

Ada lebih daripada 100 jenis gejala Arthritis dan daripada lebih 100 jenis Arthritis yang dikenal pasti, osteoartritis dan rheumatoid. Walaubagaimanapun, Osteoarthritis (OA) adalah gejala Arthritis paling lazim dideritai pesakit. Ia berpunca daripada pemusnahan tisu rawan pada sendi. Jika anda mengenali seseorang yang menderita akibat aAthritis atau anda sendiri menghidap penyakit yang boleh menyebabkan kehilangan upaya, pasti anda tahu masalah sendi yang menyakitkan itu juga membabitkan keradangan sekurang-kurangnya pada satu sendi.   

Arthritis tidak kenal usia.

Mungkin ramai beranggapan gejala Arthritis hanya dideritai orang yang sudah berusia. Bagaimanapun, laporan menunjukkan penyakit ini turut menyerang semua peringkat usia termasuk kanak-kanak dan remaja.

Bagi golongan sebelum berusia 16 tahun, kanak-kanak berusia tujuh hingga 12 tahun atau kepada bayi, ia dikenali sebagai Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA) atau Still’s.

Bagaimanapun, persoalan kenapa ia turut menyerang golongan muda masih belum jelas diketahui puncanya. Ia mungkin terjadi hanya sementara atau boleh jadi kepada peringkat kronik, namun arthritis jenis ini berbeza dengan apa yang terjadi bagi golongan dewasa.

Seperti dideritai golongan dewasa, arthritis yang menyerang kanak-kanak dan golongan muda turut menjejaskan kualiti kehidupan harian mereka apabila menyerang buku lali dan lutut si kecil, di samping, mengalami kemerahan, bengkak serta kesakitan berpanjangan.

Justeru, ibu bapa juga perlu peka terhadap perubahan pada anak kecil dengan memantau bagaimana bayi mereka merangkak dan berjalan tanpa kesakitan atau tangisan. 

Faktor-faktor risiko Arthritis - OsteoArthritis (OA)

 • Peningkatan umur
 • Kegemukan :di kedua - dua sendi lutut yang mendapat OA
 • Keturunan:terutamanya OA yang terjadi pada semua sendi.
 • Pergerakan yang keterlaluan.
 • Kecederaan sendi yang teruk:Kepatahan tulang.
 • Koyak pada bahagian meniscus.
 • kerosakan pada ligamen
 • Pekerjaan:OA sendi lutut dikalangan pekerja.
 • OA sendi paha di kalangan petaniRawatan untuk mereka yang menghidapi masalah Arthritis.

Kira-kira 30 peratus rakyat Malaysia berumur melebihi 65 tahun ke atas lebih berisiko berhadapan masalah sakit lutut yang dikaitkan dengan osteoarthritis (OA) ini.

Berdasarkan data di negara ini juga menunjukkan, wanita dua kali ganda mengalami masalah artritis berbanding lelaki.

Kajian Program Kawalan Penyakit Reumatik Berorientasi Komuniti (COPCORD) di Malaysia menunjukkan, 23 peratus rakyat berusia 55 tahun mengadu sakit lutut, manakala 39 peratus 65 tahun berhadapan situasi sama.

Kebiasaannya, antara rawatan penyakit jenis ini adalah penggunaan aspirin dan terapi magnet. Walaupun ketika ini tiada rawatan konvensional mampu menyembuhkan osteoartritis dan reumatoid artritis, beberapa kemajuan memberangsangkan sudah berjaya ditemui melalui kaedah rawatan semula jadi.

Malah, pelbagai kaedah digunakan sesetengah pesakit untuk menghilangkan sakit lutut termasuk mengamalkan pengambilan makanan tambahan ataupun supplement.  

BB Plus Collagen merupakan salah satu rawatan alternative tambahan untuk merawat gejala Arthritis ini. Keistimewaan BB Plus Collagen ini adalah ia mengandungi 5g kolagen ikan laut dalam yang hampiri sama dengan struktur kolagen manusia. 

BB Plus Collagen membantu menyelesaikan masalah gejala Arthritis ini berdasarkan konsep 3R (Repair, Rebuild, Renew) yang unik dan terbukti berkesan.


Konsep 3R ( Repair, Rebuild, Renew) BB Plus Collagen yang unik dan terbukti berkesan


Antara testimonial pesakit Arthritis yang telah mengamalkan BB Plus Collagen

Ayuh, dapatkan BB Plus Collagen anda hari ini dan bebaskan diri anda dari Arthritis yang menyakitkan .
"Prevention is better than Cure" :)
Price (MYR) = 180 / box (20 sachets)
PM/WA 013-3011330
 
*FREE POSTAGE SELURUH MALAYSIA* 

1 comment:

 1. Go to the doctor to make sure it's arthritis and not carpal tunnel syndrome or something (if you haven't already). As stupid as it sounds, I've heard there's an interesting and effective treatment for arthritis using beestings right where the arthritis is.
  http://www.footcentersofnc.com/common-foot-problems/arthritis.html

  ReplyDelete