Wednesday, 3 September 2014

Happy Tummy : Satar and Otak-Otak Paling Sedap di Kemaman, Terengganu

SEDAP 200%! Itu jer nak cakap! :)
 
Ini kali kedua, Saf singgah makan dekat Warung Otak-Otak Che Wan nih. Kedai makan ni terletak di Pantai Mat Nik, Kemaman. Let say kalau korang nak pegi warung otak-otak che wan ni, korang wajib cari "Pantai Mat Nik"..From simpang yang korang masuk tu nanti sila ambil belah kanan and drive sampai korang Nampak rumah banglo sebelah kiri korang and this kedai yang super sedap ada sebelah kanan you all...Kedai ni memang senang jer korang nampak sebab betul-betul tepi jalan...kereta memang banyak yang berhenti singgah makan or tapau kat sini sebab main food otak-otak and satar dia memang TERBAIK!..so InshaaAllah you are not going to miss it! :)


Warung Otak-Otak Che Wan

 
Though in Kemaman ada ramai yang suggest untuk cuba otak-otak di Warung "kerusi kuning", tapi Saf lagi suka Warung Otak-Otak Che Wan nih...since Saf memang teringin sangat nak makan satar yang sedap and memang niat asal nak cari Warung "Kerusi Kuning" tapi masa first time pegi, kedai Warung "Kerusi Kuning" tu tutup..so, kitaorang terus tanya local people dekat mana otak-otak and satar yang sedap and they suggested this Warung Otak-Otak Che Wan..tapi masa my first time datang Warung Otak-Otak Che Wan nih, satar dah habis :( Padahal masa tu bau jer pukul 4.30pm! So, korang boleh imagine tak, kedai ni bukak pukul 2.00pm tapi pukul 4.30pm jer Satar dah habis!
 
So, on the way balik dari Kerteh last week, my brother asyik dok sebut nak pegi makan otak-otak kat sini lagi sebab dia kata teringat-teringat otak-otak sedap kedai ni...otak- otak warung Che Wan ni lain tau...sebab dia pakai the real isi ikan..seketul isi ikan dalam bungkusan daun otak-otak tuh! Sambal dia pun sedap...ini baru real makan otak-otak! Yang mesin-mesin jadi macam terlepek tu memang tak sedap sangat...plus kan, otak-otak dekat Warung Che Wan ni memang fresh and manis jer rasa ikan dia...so memanggg korang kene datang sini!
 
 

Tengok isi ikan dalam Otak-Otak nih! Memang puas makan and the sambal is soooo sedap! *drooling*


And then korang kena order Satar from Warung Otak-Otak Che Wan nih..Korang boleh order 1 set..1 set ni maknanya korang order sepinggan otak-otak and sepinggan Satar...but I'm not sure how much sebab why bother about the price when the taste is super sedap kan? ^--^
 
Actually this is my first time cuba Satar and I swear I love it! Sedap sangat..rasa ikan kenyal and sweet (Tu maknanya ikan fresh! ), Takde bau hanyir and what not...tak banyak sangat kelapa dalam Satar ni and the pedas-ness memang just okay...memang 200% PERFECT!
 
My mom and my brother pun takut nak try at first..So, I go ahead and tried my first Satar...masa Satar tuh masuk dalam mulut Saf..I told my mom "OMG! Mak sedap giler.."..hahahha that is true okay..I told my mom like that :p...hehhehehh nampak tak, Saf memang jujur sangat dengan makanan nih...especially bila food tu sedap! Serious korang kena cuba! :D
 

Satar from Warung Otak-Otak Che Wan...memang TERBAIK!

 
Selain Otak-Otak dan Satar yang memang korang wajib try bila dating sini, korang kena try jugak Pulut Bakar..Pulut Bakar ni macam Pulut Panggang jer...cuma yang bezanya dekat bahagian inti pulut nih..Pulut Bakar intinya Isi Ikan..and Ya Allah sedappp gilerrr!

Pulut Bakar yang sedap melampau!

 
Ha...bihun Sup Tulang ni pun sedap..lagi sedap kalau korang tambah cili kat dalam nih..cili tu korang kena mintak dekat kakak-kakak comel yang jaga kat situ...daging fresh and sup tu ada rasa masam-masam sikit...fuhhh memang sedapppp 200%!


Bihun Sup Tulang Warung Otak-Otak Che Wan


Kali kedua datang warung ni, kitaorang (My mom, My Dad, My Bro and I) kitaorang ordered :
 
2 set of Satar and Otak-Otak
3 Bihun Sup Tulang
1 set pulut bakar
1 set karipap inti ikan
Drinks
 
Hahahah banyakkan kitaorang order..Nasiblah Saf dah pakai Premium Beautiful awal-awal..so, memang tak takutlah nak makan all I can kan? hehhehe
 
Tau tak berapa kitaorang kena bayar?
RM60 jerrrr untuk semua makanan yang sedap nih and we are happy customer sebab layanan sangat pantas, food pun sedap..InshaaAllah akan datang lagi sini! :)
 
 
I know ada satu kedai yang jual Stuffed Crab in Kemaman yang ramai cakap sedappp sangat..Haven't got chance to try that one yet...InshaaAllah one day nak try jugak :)
 
So, korang kalau dah terlepas ke Kemaman tu seriously wajib singgah kedai Warung Otak-Otak Che Wan ni..sebab memang takkan menyesal okay...
 
 
* Kenapalah Kemaman jauh sangat..I want Satar and otak-otak right now! -______-
 
 
Happy Tummy,
Saff :)

No comments:

Post a Comment