Tuesday, 30 December 2014

Testimonial Premium Beautiful : Pengakuan Berani Bekas Pesakit Fibroid


" Pembedahan yang amat perit dan sakit sebagai seorang wanita yang masih bujang apabila perut rahim kita dibuka seperti orang yang dibedah bersalin cesarean.
 
Itu kata Kak Ujie. Pengakuan berani bekas pesakit Fibroid sewaktu berkongsi cerita di sambutan akhir tahun Top Leaders Circle baru-baru ini.


Kak Ujie berkongsi kisah mengenai Fibroid


 

Mendengar cerita Kak Ujie, memang buat Saff rasa sangat ngeri dan buatkan Saff lebih menghargai pemberian Allah yang paling bernilai buat seorang wanita iaitu RAHIM. Bayangkan, kita cuma ada SATU RAHIM dan kalau kita kehilangan Rahim, mana mungkin kita akan ada zuriat sendiri kan? -____-

Sedihnya terutama untuk orang yang masih belum berkahwin atau mereka yang sedang berusaha mendapatkan zuriat sendiri. Ya Allah, pengakuan berani kak ujie mengenai fibroid, memang buat Saff insaf dan inshaaAllah akan berusaha menjaga pemberian Allah ni dengan sebaik mungkin.


Apa itu FIBROID?

Fibroid ialah sejenis ketumbuhan yang berlaku pada dinding Rahim. Bagaimanapun ianya tidak berbahaya dan bukan sejenis kanser.

Fibroid tumbuh sama ada satu biji besar atau beberapa biji kecil tetapi dalam bilangan yang banyak. Bagaimanapun fibroid boleh membesar sebesar biji tembikai.


Apakah tanda-tanda FIBROID?

Kebanyakan penghidap fibroid, tidak menunjukkan tanda-tanda mereka menghidapi fibroid.

Macam Kak Ujie sendiri share, Kak Ujie langsung tak rasa sakit pada bahagian abdomen kak ujie. Cuma Kak Ujie perasan ada sesuatu yang "keras" setiap kali kak ujie tekan bahagian abdomen (perut) beliau. Tapi tak sakit.

Dan kejadian kedua yang Kak Ujie hadapi adalah bila Kak Ujie mengalami period yang non-stop selama sebulan! but again Kak Ujie ingatkan period non-stop tu sebab hormone inbalance.

Yup. Memang kebanyakkan penghidap fibroid tidak menunjukkan tanda-tanda mereka menghidapi fibroid.


Secara amnya, tanda-tanda penghidap fibroid adalah :
- Wanita yang berumur antara 30 hingga 50 tahun.
 
- Wanita yang mengalami pendarahan yang banyak dan berpanjangan KETIKA datang haid.
 
- Wanita yang mengalami pendarahan pada masa SEBELUM hari yang sepatutnya datang haid.
 
- Wanita yang mengalami senggugut yang teruk
 
- Wanita yang mengalami sakit dalam perut semasa melakukan hubungan intim dengan suami.
 
- Wanita yang mengalami perut yang buncit, rasa tidak selesa pada abdomen atau rasa sakit kejang pada abdomen bawah.
 
- Wanita yang mengalami sembelit (akibat tekanan fibroid pada saluran najis) dan rasa kerap buang air kecil (Akibat tekanan pada pundi kencing.)
 
- Wanita yang sering keguguran dan mengalami masalah sukar hamil
 
 
 
Ini hanyalah panduan jer tau..Kalau you all ada tanda-tanda macam yang Saf share ni please please please pergi jumpa doctor kay?  InshaaAllah banyak yang boleh diselamatkan kalau kita bertindak awal :)
 
 
 
 
Cerita details mengenai sejarah hitam Kak Ujie yang menghidap fibroid, boleh klik link kat bawah tu.
 
 
Gambar fibroid yang Saff share ni sangat menakutkan kan? -_____-
 
Lebih memeranjatkan bila Kak Ujie, bagitau
"Inilah Fibroid akak, Saff."
 
Allahuakbar!..kuatnya Kak Ujie hadapi ujian dari Allah

 
Gambar ihsan from Kak Ujie

Gambar ihsan from Kak Ujie

Gambar ihsan from Kak Ujie
 
 
 
Selepas pembedahan fibroid, Kak ujie mengalami masalah rahim yang jatuh dan doktor menyarankan Kak Ujie untuk mencari rawatan alternative untuk naikkan balik rahim yang "jatuh" sebab Kak Ujie masih bujang dan masih berpeluang mempunyai zuriat sendiri pada masa akan datang.

Alhamdulillah selepas DUA MINGGU menggunakan Premium Beautiful, doktor mengesahkan rahim Kak Ujie dah OK dan sudah kembali ke tempat yang sepatutnya. Selain itu, Premium Beautiful buatkan kitaran haid Kak Ujie kembali normal dan darah haid yang berketul-ketul sebelum ni mengalir dengan lancar.

  
Alhamdulillah, tiada apa yang lebih membahagiakan hati Saff bila melihat Kak Ujie semakin sihat :)

Saff setuju dengan Kak Ujie. Mencegah lebih baik dari mengubati. Tetapi jangan putus asa kalau you all disahkan menghidapi fibroid atau pernah menghidapi fibroid sebab rawatan alternative memang ada. Cuma kalau boleh, Saff suggest you all lebih bijak memilih rawatan alternative tersebut :)







Kak Ujie and me sewaktu 2014 Year End TLC Celebration. Makin cantik Kak Ujie sekarang :)



Anda penghidap fibroid macam Kak Ujie? Ingin rasa sendiri pengalaman yang sama macam Kak Ujie alami selepas berpremium beautiful?
 
 
 
Boleh hubungi :
 
013-3011330
SAFF
(Whatsaap/Telegram/LINE)
 
 
Loves,
Saff :)

No comments:

Post a Comment