Thursday, 17 December 2015

Bond With Top Leaders Circle

Morning All :)
 
InshaaAllah this coming Saturday 19th, December 2015 Top Leaders Circle akan adakan satu project yang sangat grand and inshaaAllah it will be a yearly event from now onwards :)
 
Special invitation for the Dinner :)
Tahun ni CIK lagi.
InshaaAllah next year boleh letak MR. and MRS pulak :)
 
Tinggal lagi 3 hari and Alhamdulillah semua persiapan dah ready :) Tak sabar nak dress up ala-ala bond girl. Tapi version muslimah lah :D

Cantik tak banner yang CDM Abang Alfaath design ni? He such a creative person kan?
Saf bangga sangat ada mentor yang memang expert in IT :)




Paling excited sekali sebab Mark Adam will be the special guest artist on the night! Yeayyy..inshaaAllah nanti Saf belanja selfie dengan Mark Adam kay? :)
 
Dengar cerita Mark Adam akan dress up ala-ala Bond tau malam tu..heheheh mintak Saf bersabar dan jaga tatasusila yer :p
 
InshaaAllah Saf will be the emcee for the night together with DDM Kak Lynn Syukor. Walaupun dah biasa jadi emcee, tapi still nervous sebab malam tu akan ada ramai sangat VVIP. So tanggungjawab tu jadi double berat..heheheh luckily boleh share nervous tu together with Kak Lynn :)
 
CDM Kak Salha requested the emcee(s) to sing a song. Tapi rasanya macam both of us akan betul-betul me"nyumbang"kan lagu tu kot. And lagi nervous bila lagu pun both of us tak decide lagi what song to sing on the night..hahaha wish us luck kay? :D



Thank you CDM Kak Salha Zain sebab pilih Saf jadi sebahagian daripada committee for the event. It such an honor to be part of the Organizer :)

Bahagia betul jalan-jalan dekat The Curve waktu orang lain sibuk kerja kat Office.
Sebab tu boleh snap picture macam ni :)

I told my mentor, CDM Kak Salleha yang gambar ni macam tengah jalan-jalan dekat Universal Studio Osaka :D

Okaylah..Saf nak siap-siap and shopping special gift for TLCians yang bertuah dapat hadiah dari Saf nanti :) Tunggu kay...hopefully Saf dapat jumpa something yang unik and useful :)
 
To TLCians, be ready and I can't wait to have fun with all of you! Don't forget to dress to kill okay? :)
 
 
Loves,
Saff.

Wednesday, 16 December 2015

Keburukan Premium Beautiful Corset

Assalamualaikum and hello all! :)
 
Haaa kali ni Saf nak share mengenai keburukan Premium Beautiful corset ni pulak. The thing is ada ke keburukan pada Premium Beautiful corset ni?
 
Kalau Tanya Saf, jawapannya ADA.
.
.
.
.
Ada keburukan kalau you all decide taknak pakai Premium Beautiful ni :)
 
Nak tahu tak apa kesan-kesan keburukan kalau you all tak pakai Premium Beautiful ni dari SEKARANG? Ok meh  sini Saf tolong listkan keburukan kalau you all tak sarung Premium Beautiful ni SEKARANG :
 
1. Bentuk badan you all confirm melebar.
- Ramai sangat client Saf yang mengadu ada masalah pada bahagian peha dan pinggul. Peha dan pinggul makin melebar dan makin besar. The main reason kenapa boleh jadi macam ni adalah sebab kita terlalu banyak duduk! Cuba you all ingat balik, dalam sehari berapa jam you all duduk? and sekarang cuba darab dengan 365 hari and darab lagi dengan jumlah tahun you all bekerja.
Haaaa boleh agak tak kenapa kakak-kakak kita yang dah kerja lebih 6-15 tahun hatta 25 tahun sekalipun peha dan pinggul all of them makin melebar dan besar?
The best thing bila pakai Premium Beautiful corset ni, peha dan pinggul memang tak dibenarkan melebar sama sekali. Tengok jerlah peha and pinggul Che Ta you all! ^____^


Look at her! Pakai Premium Beautiful 8 jam sehari jer boleh kecik macam ni :)
Boleh agak tak kalau tak pakai Premium Beautiful Corset ni apa akan jadi pada bahagian peha and pinggul cik adik ni?


2. Perut makin buncit! >_______<
 
Haaaa ini paling sensitive kan? Especially untuk perempuan la. And again terlalu banyak duduk pun adalah salah satu punca kenapa perut kita makin buncit! >__<
 
Besides that, postur badan yang bongkok and cara duduk yang melengkung (bukan 90 darjah) pun antara salah satu sebab perut jadi buncit.
Bila pakai Premium Beautiful corset ni, yang paling best adalah kita memang takde chance nak membongkok and perut buncit pun hilang tau :)
 
Ada yang Tanya, kalau pakai Premium Beautiful corset ni, kita jadi macam robot ke? Jawapanya TIDAK :)
 
Saf siap boleh solat, exercise and tidur dengan Premium Beautiful ni. See? Betapa selesanya Premium Beautiful Corset ni kan? Tapi make sure you got your right sizing kay kalau nak betul-betul selesa :)


<
Yours Truly >______<
Ya Allah tolonglah tengok perut Saf tu >___<
Masa 2013 tu umur Saf baru 28 tahun tau. Nangis tengok badan sebelum pakai Premium Beautiful ni
Alhamdulillah 2015 orang asyik ingat umur Saf 26 tahun jer :p
 



3. Asset makin jatuh dan semakin kendur!
 Hmmmmm paling takut bila asset kita makin jatuh and makin kendur >___<
Keyakinan diri boleh hilang tau bila asset utama kita jatuh, lembik and kendur >___<
 
Macam Saf sendiri, walaupun belum berkahwin tapi Saf dah mula jaga dari sekarang sebab badan perempuan ni banyak lemak dari muscle tau you all. Lagi satu you all kena tahu yang bila kita makin berusia, collagen semulajadi dalam badan akan berkurangan. So, kalau you all tak makan any supplement untuk ganti balik collagen yang hilang tu, memang asset you all akan jatuh, lembik dan kendur >____<
 
Tapiiii untuk orang yang suke "terlupa" nak makan supplement, memang elok sangatlah you all pakai Premium Beautiful Corset ni. Hehehe takkanlah you all lupa nak pakai bra jugak kan? :D
 
Saf suka betul testimonial ni.
Lepas sarung satu set Premium Beautiful, asset yang "jatuh" terus up and Nampak sangat kemas.
Bahagian pinggang pun terus kecik and baju yang tak boleh kancing, terus boleh kancing! :)
Premium Beautiful jer yang boleh buat macam ni you
all :)


Okaylah..enough for now :)
Saf rasa dah cukup dah Saf share dengan you all keburukan-keburukan kalau tak pakai Premium Beautiful ni SEKARANG.
 
So, you all pun dah boleh nilai sendiri, wajib ke tidak you all pakai Premium Beautiful corset ni kan? :)
 
Let say you all nak dapatkan special price for the corset, you all cuma perlu mention jer yang you all dapat contact no. Saf from my blog..InshaaAllah harga memang special sangat yang Saf bagi pada you all as an appreciation sebab you all sudi singgah blog Saf :)
 
 
Contact me NOW :
 
013-3011330
(SAFF)
 
 
Loves,
Saff
 
 
 

Tuesday, 15 December 2015

Testimonial Premium Beautiful : Perut Berlapis Hilang Sekelip Mata

Wahhhhh Saf sendiri teruja nak share dengan you all, testimonial terbaru Premium Beautiful. Percaya tak, perut berlapis hilang sekelip mata lepas sarung satu set Premium Beautiful! ^____^
 
You all just imagine, 5 tahun buat sit-up tak hilang-hilang pun lemak yang bertingkat-tingkat and berlapis-lapis dekat area perut tu >____<
 
Tapi pakai PB ni 5 minit jer perut berlapis tu terus hilang! and siapa tak happy bila baju favourite dah boleh disarung tanpa fikirkan bonjolan lelemaks dekat area perut tu kan? ^____^
 
Seronok tau bila Saf dapat buat client Premium Beautiful Saf tersenyum happy sebab badan tiba-tiba ada curve and sendirian berhad rasa seksi :D
 
Yang bestnya client Premium Beautiful Saf kali ni is my own best friend waktu zaman sekolah teknik dulu. Thank you Yani sebab percayakan Premium Beautiful and percayakan Saf untuk cantikkan badan Yani :)
 
See! Nampak tak perbezaan before and after pakai premium beautiful ni?
Nak pakai baju kurung yang jenis licin macam ni pun confident jer sebab perut berlapis dah hilang :)
 
Ada jugak yang cakap, "Alaaa nanti bukak berlapis lah balik perut tu."
 
Well obviously akan berlapis balik sebab baru sarung 5 minit dik. Tapi kalau you all sarung setiap hari, 8 jam sehari minimum and for 5 years..Saf berani jamin you all bukak corset tu pun badan you all maintain macam tu jer. Maintain macam bentuk corset tu tau :)
 
 
Tapiiii kalau you all tak pakai Premium Beautiful ni, you all pun boleh agaklah badan you all akan maintain shape apa kan? >_____<
 
Based on my own experience with Premium Beautiful ni, in a week jer badan dah ada shape tau. Sampaikan ada yang sanggup "meraba" badan Saf sebab nak make sure Saf pakai Premium Beautiful ke tak..ehheheheh well as a Premium Beautiful expert, mestilah Saf pakai you all! :)
 
And jangan nangis tau kalau Saf kata, badan Saf memang akan shape macam tu jugak walaupun Saf bukak Premium Beautiful ni :) Nak tahu macam mana shape badan Saf? Click SINI :)
 
 
Last week Saf dapat Whatsaap from Yani. Surprise betul whatsaap Yani..hehehhe but I am soooo happy for her sebab Yani dah pregnant anak kedua! :D
 
Saf memang dah cakap dah dekat Yani, yang Saf tak jamin kalau dia boleh pakai Premium Beautiful ni lama (Normally yang dah kahwin, memang akan ada good news after pakai Premium Beautiful)..
 
and Alhamdulillah dengan kuasa Allah, exactly 2 months after pakai Premium Beautiful ni (Yani start pakai Premium Beautiful from October 6th,2015) Yani is pregnant! I am soooo happy for her :)
 
Jom kita sama-sama doakan semoga Yani diberi kesihatan yang baik selama pregnant nanti kay :) and Yani sila gantung Premium Beautiful tu for 9 months kay? Nanti lepas dah deliver boleh sambung berpantang dengan premium beautiful pulak supaya makin cepat slim and sihat luar dalam of course! :)
 
Thank you Yani for shopping your Premium Beautiful Set with me :)
Untung sebab Yani grab Premium Beautiful ni masa Saf tengah buat promo last month :)


 
Baik sangat Yani and husband tau. Siap masakkan mee goreng yang sedap ni lagi.
and this friend is sooo tak malu siap mintak tapau :D
 
If you all ada masalah yang sama macam Yani sebelum ni; yang dah buat sit-up bertahun tapi perut masih berlapis and makin bertingkat-tingkat, why not if you all try this superbrand corset yang dah lebih 20 tahun dalam pasaran and dah bantu cantikkan ramai wanita kat luar tu.
 
Kan best kalau wanita-wanita bertuah itu, kita :)
 
 
p/s: Just tell me that you are coming from my blog to get promo price for a set of Premium Beautiful Classic and Premium Beautiful Elegance kay lovelies? :)
 
 
 
013-3011330
(SAFF)
 
 
Loves,
Saff

Monday, 14 December 2015

Kon'nichiwa Osaka!

Assalamualaikum and hello there! :)
 
Ya Allah lamanya Saf tak update my blog kan? Alhamdulillah masih ramai yang sudi singgah blog Saf ni and beli Premium Beautiful dengan Saf :) Thank you all and please continue your support for me kay :)


Do what your soul shine :)
Miss all of you dearly :)
 
 
Actually Saf busy sangat for the past 4 months..busy untuk qualifykan diri ke Osaka for FREE! Alhamdulillah I got to fly to Osaka, Japan next year and inshaaAllah it will be right after the Chinese New Year :)
 
Honestly Saf sangat excited sebab Japan is one of my dream country to visit to and tak sangka bila jual baju dalam ni boleh pulak dapat melancong ke Osaka secara PERCUMA :)
 
 
Tau tak sebenarnya on my journey to qualify for the trip, actually tak senang tau. Maksud Saf tak mudah tu dari segi kita nak pasakkan dalam minda luar sedar kita yang kita memang dah sampai Osaka and akan dapat Osaka. Sebab salah satu tips nak capai impian kita adalah, kita kena make sure impian kita jelas!
 
How right? Sebab Saf pernah sampai Korea jer pun Negara yang bersalji. So Saf jadikan pengalaman dekat Korea tu as a start. Saf ingat balik macam mana bau salji masa dekat Korea tu.

And then setiap malam Saf akan tengok you tube about Osaka and scrolling pinterest tengok tempat-tempat menarik dekat Osaka. Saf terpaksa buat macam ni sebab Saf nak make sure impian Osaka Saf tu jelas.
 
Amazingly bila buat macam tu, memang minda sedar kita terus focus and bertindak untuk siapkan target Osaka. Masa tu memang tak fikir segala halangan and cabaran dah sebab masa tu Saf dah nampak dengan jelas yang kaki Saf akan jejak dekat airport Kansai yang terapung tu.
 
 
 Cuba you all play this clip.
Memang feelings dia is like you were the one on the flight and was ready to land at the Osaka Kansai International airport :)
 
 
 
Seriously Saf excited sangat nak tengok bunga sakura, Osaka Castle, Kansai International Airport, Universal Studio Osaka, Dotonburi (syurga makanan) and many more! InshaaAllah kalau takde aral melintang, Saf akan holiday dekat Osaka secara PERCUMA untuk 6 hari 4 malam. And Saf janji Saf akan share pengalaman Saf ke Osaka tu dengan you all kay :)
 
 
Sakura and Fuji Mount :)
p/s: Not sure if I can see the Fuji Mount since it is located quite far from Osaka.
 
 
 
Foodie must find this special skyroll. Skyroll ni limited tau sebab boleh jumpa dekat Kansai Airport jer. Nyummmssss :D

Okaylah cukupla share gambar-gambar yang ambik dekat google ni kan. Nanti share gambar dari camera sendiri baru best :)

Till then, please do take care of yourself kay sebab weather tengah tak menentu sekarang ni. Sekejap panas and sekejap hujan. And yours truly ni pun tengah demam actually tapi dah tak larat asyik baring jer. So here I am to say hello to all of you :)


Loves,
Saff
 

Thursday, 1 October 2015

Testimonial Keputihan Hilang Selepas Guna Tuala Wanita Bioseleza

Hi you all,
kali ni Saf nak share pasal testimonial keputihan hilang selepas guna bioseleza pantyliner pulak :)
 
 
 
Nak tahu apa tu Bioseleza?
Boleh klik SINI :)
 
Jangan pandang remeh dengan masalah keputihan ni you all. Sebab kalau dibiarkan lama-lama ianya boleh membahayakan rahim kita. Hargailah asset kita yang satu tu..sebab sekali hilang, takde ganti dah >___<


Awas keputihan berbahaya jika ianya gatal dan berbau.

Ada yang share dengan Saf, tuala wanita bioseleza ni sedikit mahal kalau dibandingkan dengan jenama biasa di pasaraya. Pada Saf cost menjaga lebih murah kalau nak dibandingkan dengan rawatan sakit. Apa salahnya kita berbelanja sedikit untuk kesihatan jangka masa panjang kita kan?

Just imagine kalau handphone beribu kita sanggup keluarkan duit..why not spend pada value yang tak sampai RM150 pun sekotak. Sekotak bioseleza ni ada 6 bungkus kecil you all..so memang stock 2-3 bulan punya. And again memang menjimatkan.

Nak tahu berapa harga tuala wanita Bioseleza ni?
Klik SINI.

Kenapa harga tuala wanita bioseleza ni lebih tinggi berbanding tuala wanita biasa?

Reasonnya adalah kerana:

~ Tuala wanita bioseleza adalah tuala wanita kesihatan. Teknology Far Infra Rays Red dan Biovelocity membantu menjaga kesihatan dan kesejahteraan bahagian alat sulit kita.

~ 100% menggunakan kapas dan tidak menggunakan kertas recycle seperti pad biasa jenama murah.

~ Kering walaupun heavyflow.

~ Walaupun nipis, tapi tuala wanita bioseleza berupaya menahan bocoran lebih dari 8 jam.

~ Membantu melancarkan pengeluaran haid, nifas dan keputihan sampai rahim kita terasa bersih.

~ Mengurangkan senggugut.


Banyak lagi you all kebaikan tuala wanita bioseleza ni and betapa bestnya tuala wanita bioseleza ni hanya dapat di ungkap oleh mereka yang dah cuba sendiri tuala wanita bioseleza ni.

Saf sendiri tak pandang dah tuala wanita jenama murah kat pasaraya-pasaraya biasa tu.

I have switched to Bioseleza permanently :)


Dapatkan tuala wanita bioseleza sekarang.

Contact:
013-3011330
(Saff)


Loves,
Saff.
 

Wednesday, 30 September 2015

Tips Mudah Kurus dan Langsing Dengan Premium Beautiful

Ramai betul yang tanya Saf apa rahsia atau tips Saf jadi makin kurus dan langsing.
 
Hmmm actually memang Saf tak pernah berahsia pun tips Saf kurus dan langsing dengan you all. Sebab rasanya kalau you all dah baca blog Saf, Saf memang tak berahsia lagi yang Saf memang pengguna tegar Premium Beautiful Corset ni sejak pertengahan tahun 2013 lagi.
 
Ada yang tanya Saf diet ke? Rajin bersenam ke? or ada makan supplement lain tak? Honestly ada tapi tak pernah istiqamah >___<
 
Pada Saf diet bukan bermakna kite kena paksa diri tak makan. Pada Saf diet is all about eating right. Bila pakai Premium Beautiful ni, bukan bermakna kita boleh makan ikut sedap rasa mulut kita tau. Sebab memang badan boleh kurus, tapi nanti sakit lain pulak yang datang macam penyakit kencing manis, darah tinggi, kolestrol tinggi and macam-macam lagi. Takkanlah you all nak badan kurus tapi berpenyakitkan?
 
So bila pakai Premium Beautiful, you all mesti make sure you maintain your eating habit. I mean your healthy eating habit. Saf pun baru jer nak watch out apa yang Saf makan sebab umur makin meningkat ni, penyakit memang senang nak hinggap kalau kita silap langkah.
 
Exercise?
Okay firstly Saf taknak you all ada satu perception yang bila pakai Premium Beautiful ni you all tak perlu exercise at all. 
 
Pada Saf Exercise still penting sebab kita takkan dapat jantung yang sihat tanpa exercise. Cumanya bila pakai Premium Beautiful ni waktu exercise, kita tak perlu lah beria sangat buat high-intense punya exercise.
 
You all zumba, menari, Qigong (Chi-Gong), walking on a threadmill for 20mins-30mins per session pun dah okay sangat dah. Macam Saf, Saf normally buat kat rumah jer..kalau ada masa, Saf ambik peluang hirup udara segar sambil brisk walk dekat Taman Tun Dr. Ismail, Damansara.
 
Jogging?
 Memang not at all :) So, you all please buat activity fizikal jugak tau for your own heart. One thing kalau you all memang nak kurus lagi cepat, jawapan dia memang wajib exercise sambil pakai Premium Beautiful.
 
 
Supplement?
Before pakai Premium Beautiful, YES. Tapi after pakai Premium Beautiful ni, memang Saf dah tak ambik dah supplement. For now all my supplement is just to reduce my cholesterol level jer. Alhamdulillah cholesterol level Saf memang okay..cuma bila kita jaga masa still okay ni, cost dia lagi murah :)
 
Siapalah yang tak jealous pada Che Ta kan?
Pada usia 40-an, badan masih bergetah. Pinggang Che Ta tu size 24 you all..huhu memang nangis dengar.
 
 Saf sendiri jealous dengan Che Ta and mengidam nak bentuk badan macam Che Ta. Tapi jealous and teringin jer tak cukup you all.
 
Apa yang Saf belajar dari Che Ta ni, perempuan tak kira usia and bentuk badan, memang wajib jaga penampilan diri. Bila kita makin sihat dan cantik, secara automatic kita rasa yakin dengan diri kita sendiri :)
 
So, Che Ta, Saf memang nak jadi macam Che Ta! :D
 
Okaylah Saf nak share my latest picture after consistently pakai Premium Beautiful ni :)
 
September 2012 tu size pinggang dah hampir nak cecah size 29 tau >___< Padahal waktu mula-mula kerja dulu, size pinggang Saf 26 jer..huhuhu sedih betul. Semua baju and seluar waktu mula-mula kerja dulu semua dah tak muat! >____< 
 
Kalau Saf tahu about Premium Beautiful ni dari awal dulu, inshaaAllah sekarang dah jadi macam Che Ta dah..heheh
 
Better late than never :)
 
Saf consistent pakai Premium Beautiful ni sejak 2014 and hasilnya pada September 2015, pinggang Saf makin kecik! Seluar size 27 pun Saf dah boleh pakai sekarang :)
 
Yeayyyy seriously thanks to Premium Beautiful sebab makin mengecikkan size badan Saf and kalau dapat pinggang size Che Ta, why not kan? :)
 
Saf bukan nak kurus and cantik untuk sesiapa. Saf nak sihat, kurus dan cantik untuk kepuasan diri Saf sendiri. Bila badan ringan, kita pun makin mudah nak bergerak and ibadat kita jadi makin mudah, InshaaAllah :)


My latest testimonial on Premium Beautiful. I love myself more than before.
If I can, you can too :)




Jangan sedih kalau orang kutuk you all gemuk, buncit, berisi, macam orang tua hari ni. Sebab it will never too late for you all to wear Premium Beautiful :) InshaaAllah, Premium Beautiful ni is an investment seumur hidup yang berbaloi for a lifetime :)
 
Premium Beautiful corset is still on promo. Get yours today while the promo is still on-going! :)
 
 
013-3011330
SAFF
 
 
Loves,
Saff
 

Melancong Percuma Ke Ho Chi Minh, Vietnam - Part 3

Hi you all :)
Kali ni Saf nak share pengalaman hari ketiga (3) di Ho Chi Minh, Vietnam pulak :) Yerlah sementara semuanya still segar dalam ingatan, better Saf share sekarang kan? :)
 
 
You all yang tak sempat lagi nak baca pengalaman hari pertama Saf di Ho Chi Minh, Vietnam, boleh click SINI-PART 1 and kalau you all nak tahu pengalaman hari Kedua (2) Saf di Ho Chi Minh, you all boleh click SINI-PART 2.
 
 
Hari ketiga di Ho Chi Minh, Vietnam all of us spent whole day dekat Delta Mekong. Perjalanan dari Ho Chi Minh ke area Mekong ni ambik masa 2 jam menaiki bas. So, all of us breakfast seawal 6.30am (7.30am waktu Malaysia) and tepat jam 7.30am pagi all of us are ready to hit the Delta Mekong :)
 
 
Tapi sebelum bertolak ke Delta Mekong, all of us with other Vietnam Qualifiers dibawa ke area City Hall di mana ada tugu Ho Chi Minh iaitu orang yang bertanggungjawab membangunkan Ho Chi Minh ada kat situ untuk sesi bergambar bersama CDM Multimillionaire, CDM Azlan Deraman.
 
Belakang Saf tu lah Ho Chi Minh.
Hehehe you all boleh imagine tak kalau Ho Chi Minh posing macam Saf? >___<
 
 
"If you can dream it, you can be it."
 
 
Cantik sangat tau area ni. Most of the building ala-ala Europe style tau dipercayai hasil daripada pengaruh British dulu kala. So kalau you all nak feeling Europe sambil ber"OOTD" kat sini, memang boleh sangat you all :)
 
With my mentor, sister, counselor, motivator and mother in this business, CDM Salleha Roslan.
I love her loadsss :)
Belakang Saf tu is the City Hall..amacam ada tak macam dekat Europe? :D
*Picture taken from www.salleharoslan.com 
 
 
 
 
"Whatever happened in your past, let it stay as your past. Walk forward and you are closer to your dreams."
 
The only streets yang tak busy dekat Ho Chi Minh ni. Cantikkan the surrounding? Feeling Europe sangat. InshaAllah lepas ni boleh ambik the same pose again tapi kali ni pakai winter coat pulak :)

Ada cerita tau disebalik gambar ni. Actually Saf tak tau pun boleh duduk macam ni dekat this building..After dua tiga kali snap picture, the security guard keluar untuk halau Saf tapi nasiblah Saf sempat lari sebelum kena marah.
After all the picture taken here is worth it! :)

With my dear friend, Myra :)

With Kak Dyna. Makin lawa Kak Dyna sejak berhijab ni :)
 
After dah ambik beribu-ribu selfie and OOTD , we all pun bertolak ke Delta Mekong. So sepanjang perjalanan we all dihiburkan dengan bunyi dengkuran from each other. Heheheh yerlah malam before that kan all of us tidur lewat, so memang semua pakat tidur puas-puas dalam bas ke Delta Mekong.
 
Sampai jer jeti nak ke Delta Mekong, ferry yang nak bawak we all ke Delta Mekong dah ready dah nak bawak all of us ke 4 pulau yang ada di sepanjang Delta Mekong ni. Panjang tau you all Sungai Mekong ni. Merentasi 3 Negara. Negara Thailand, Vietnam and Laos. Lebar sungai ni pulak is 2km tau...so boleh imagine tak betapa panjang dan luasnya Sungai Mekong ni..Buaya? Jangan risau semua buaya dah jadi handbag according to our tour guide >___<
 
 
With Kak Dyna. Kalau kat Malaysia memang takkan pakailah "tudung saji" comel ni kan :D
Thank you SHOM sediakan topi ni untuk all of us. Kalau takde topi ni, confirm lagi terbakarlah kulit puteri lilin saf ni >___<
 
First check-point we all stop untuk rasa madu original Vietnam. Honestly Saf tak berapa suka madu tapi this Vietnam madu, manis dia lain tau you all. Memang sedap. Sampai jer kat sini, ada this lady akan buatkan honey lemon tea for us. She pour the tea, add in the honey and a little bit of honey pollen and a little of limau kasturi juice. Mix them well and then enjoy it! Sedap sangat and rasa refreshing tau after minum this mix. Kalau you all nak beli madu Vietnam ni pun boleh tau. Sebotol cuma RM19 jer. Saf tak beli and after that menyesal tak beli..lol (Syndrome normal for perempuan.) 
 
Muka happy dapat minum madu Vietnam :)
 
 
After enjoyed the madu mix and the hot lemon tea, we all naik balik ferry and pergi the next island pulak. Kali ni we all dibawa tengok pembuatan coconut candy. Rasanya sama jer macam coconut candy yang dijual kat Malaysia ni. Since I have say no to junk food, so this one Saf tak berapa fan sangat lah. Cuma Saf kagum sangat, they all still produce the coconut candy using the traditional ways lagi tau. Ada banyak perisa yang you all boleh beli. Sebungkus harganya RM6. Kalau beli banyak, boleh dapat lagi murah :)
 
After dah tengok cara pembuatan coconut candy, all of us diberi masa dalam 10-15minit untuk shop around the island. Dekat sini banyaklah barang-barang traditional Vietnam yang you all boleh beli. Antaranya ular dalam botol >__< Saf tak beli anything pun kat sini since we all plan malam ni nak keluar shopping dekat Pasar Malam Ben Thanh pulak :p
 
After walked around the shop, we all singgah makan buah-buahan tempatan pulak. Ada nanas, tembikai, rambutan and jambu. Basically buah-buahan kat sini sama jer macam kat Malaysia. Sambil makan buah we all dihiburkan dengan lagu-lagu Vietnamese and lagu "Si Jantung Hati" by the Vietnamese. Cute betul the Vietnamese nyanyi lagu Si Jantung Hati and till now we all pulak teringat-ingat lagu tu.
 
Dah kenyang makan buah, we all kena berjalan kaki sampai ke jeti yang ada banyak sampan-sampan kecil untuk experience sendiri perasaan berada di Delta Mekong. Setiap sampan boleh muat 4 orang jer tau and setiap orang wajib bagi tips dalam RM2 bersamaan dengan 10,000 Vietnam Dong after you all dah sampai the check point.
 
 
Gambar wajib dalam sampan kat Sungai Mekong ni :D

Nampak tak betapa sesaknya Sungai Mekong ni? And dekat sini you all boleh tengok pelbagai lapisan umur gigih bekerja keras untuk sesuap nasi..


Gigih si cantik manis ni mendayung sampan dengan her mom. Hasilnya tangan itu menjadi idaman Saf :)
Keep it going girl!

Bye! We are ready to explore the Mekong River! :D

Si comel yang belum faham erti susah payah kehidupan. Enjoy it while you still don't know anything darlings.
They obviously didn't asked for money at all. But jiwa Saf ni yang paksa Saf hulurkan jugak walaupun sikit. My intention just to see they keep on smiling. Thank you for cheering our presence kids! :)
 
 
 
 
Kat sini you all boleh tengok keadaan sungai ni "jam" macam keadaan "jam" dekat jalan raya tu tau. Cumanya kat sini "jam" dengan sampan and takde bunyi honk kereta la..Safety alert, jangan letak tangan you all dekat tepi sampan tau sebab risau putus since sampan-sampan ni sentiasa bergesel-gesel sesama dorang.
 
Kat sini memang sangat menginsafkan Saf. Bukan senang tau nak cari RM2. All of them terpaksa kayuh sampan sejauh 2km dari jeti ke final check-point. Kalau pergi balik, means 4km lah dorang kayuh sampan tu. Paling menginsafkan was yang kayuh sampan tu bukan yang muda-muda tau. Yang dah berusia hampir 60 tahun pun masih kuat kayuh sampan. Malu sangat kalau kita yang muda-muda ni tak berusaha sungguh-sungguh cari rezeki. Kadang-kadang terdengar jugak all of them Tarik nafas panjang untuk lepaskan lelah mengayuh sampan dalam keadaan panas terik matahari.
 
Alhamdulillah after 2km berdayung, akhirnya we all sampai ke final check point. Thank you auntie for the great experience and service :)
 
 
After the 2km journey through Delta Mekong, we finally reached the final check-point. Masa ni perut pun dah berkeroncong dah and it is time for lunch! Yeahhh bila trip dengan SHOM ni, we all memang teruja tau bila part makanan ni. Sebab makanan confirm bukan biasa-biasa.
 

 
 
 
So kali ni we all lunch di Restoran Halal Mekong. Makanan macam biasa memang banyak. Ada ikan, sayur, udang, ayam and tomyam. Burpppp Alhamdulillah kenyang sangat :)
 
After dah kenyang, we all pun solat jamak Zohor and Asar dekat Surau yang disediakan dekat Restoran Halal Mekong ni. Walaupun surau ni takde kipas and a bit panas, but we managed to performed our Duty and that is enough :) Barulah senang hati nak melangkah shopping bila dah tunaikan kewajipan pada Allah kan :)
 
OK after dah pergi pergi all the four island, it is time to go back to Ho Chi Minh. Of courselah on the way balik tu we all tidur again..hahaha apa nak buat lagi kan selain tidur :p
 
 
Sebelum tinggalkan Delta Mekong, we all hilangkan dahaga dengan air kelapa muda dulu. Segar betul tekak bila dapat minum air kelapa ni. Bagus sangat untuk hilangkan panas badan.
This cute kid yang tolong ayah dia distribute air kelapa ni dekat all of us. Kecik-kecik lagi dah pandai bantu ringankan kerja ayah dia. Kak Saf doakan success for you dik :)
 
 
 
Owh just to share..on the way pergi and balik dari Delta Mekong ni, you all akan lalu kawasan perkampungan yang ada sawah padi tau. Jangan pelik kalau tiba-tiba you all Nampak macam kubur dekat tengah-tengah sawah tu sebab itu memang kubur! >___<
 
Our tour guide offered us sama ada nak pergi hotel or nak sambung shopping dekat Ben Thanh market? Tapi since semua orang dah bau ikan masin, so we decided to go back to hotel untuk rest and mandi-mandi.
 
 
Malam ketiga we all dekat Ho Chi Minh, all of us dinner dekat this one Restoren yang sambal belacan dia sedap sangat! And poor me, Saf lupa nama kedai tu >___<
 
 
 
Nyumssss...And looking at this photo making me hungry already >___<
 
 
 
 
 
 
After the dinner, all of us dibawa menonton The Water Puppet Show. Honestly tak faham sepatah pun bahasa dorang tapi we all layan jer..heheheh..cuma kagum sangat at the end of the show the real puppet showed to us who are they. They are the real human you all. Seriously hebat sungguh dorang ni swimming dalam air tu and siap acting lagi according to their role. Salute!
 
Water Puppet Show. The puppet tu bergerak dalam air tau.
 
 
 
After The Water Puppet Show finished, some of us terus serbu Pasar Malam Ben Thanh untuk shopping lah of course. Hahaha Saf ingat pasar malam Ben Thanh ni besar sangat, but actually kecik jer you all. Tapi kecik-kecik pun we all still jugak shopping dekat area Restoran Hajah Basiroh. Kat sini banyak sangat kedai tudung, telekung,bag, t-shirt Vietnam and many more. 
 
After spent about two hours kat Pasar Malam Ben Thanh, we all pun balik hotel and malam tu we all kena sambung packing pulak since esok all of us kena fly back to KL -____-
 
Hari yang penat tapi happy. Hari yang buat Saf bersyukur dengan apa yang Saf ada and nak buat lebih lagi for future. InshaAllah I can! :)
 
 
Kalau naik ferry Sungai Mekong, kalau tak kena percikan air sungai Mekong tu, means tak sah :p
Heheheh tapi dah kena air sungai Mekong tu awat muka Saf lagu tu? :D
 
 
Anyone nak ikut Saf pergi Osaka for FREE? Jom kita pergi sama-sama jom :)
 
If you can dream it, you can achieve it! :)
 
 
Loves,
Saff