Wednesday, 11 March 2015

Kota Kinabalu, Sabah Yang Happening

Hello Everyone!
 
Actually, Saf sempat ke Kota Kinabalu, Sabah pada February 28th - March 2nd, 2015 to meet up with my business partners in Kota Kinabalu, Sabah. This is my first time datang Sabah (yang mase kecik tu tak boleh ambik kira eh sebab memang tak ingat pape selain mabuk laut and pegi Sepilok -___-)
 
So, Saf did the plan with my key leader Sabah who stay in KL, Kak Ujie to go to Sabah and Alhamdulillah everything went well as per planned :) Saf did the hotel and flight booking, while Kak Ujie did all the arrangement for the meeting up with the team :)
 
So many storylah happened masa Saf nak pegi Kota Kinabalu ni and paling takkan boleh lupa is pengalaman PERTAMA kena tinggal flight! T_______T
 
 
I was supposed to fly with Kak Ujie at 7.22am on the February 28th,2015 and you all tau tak, I just woke up from my sleep at 6.30pm T______T
 
 
YES! Memang Saf capai jer apa yang Saf Nampak and YES for the first time masuk airport dalam keadaan tak mandi..hahah it is OK..bila lagi nak feeling NATURAL BEAUTY kan? :p
 
 
So, to cut the story short, memang tak sempat lah nak kejar flight 7.22am tu kan? and I finally did the good-bye wave to Kak Ujie from the PETRONAS Station dekat tepi highway KLIA tu...taktaulah Kak Ujie perasan tak Saf kat bawah tu :p
 
Dalam keadaan serabut, semamai, comot and clumsy..I took a look at the departure board and saw that AirAsia have a flight to Kota Kinabalu at 9.25am...boleh bayangkan tak masa tu my eyes terus blink-blink :) So zup-zap-zup-zap...Alhamdulillah dapat tiket ke Kota Kinabalu tapi kena bayar lah jawabnya kan? So terbanglah RM281 pada pagi Sabtu yang penuh sejarah tu -_____-
 
Rupanya bila sembang-sembang dengan kawan-kawan kat facebook and kelas after balik dari Sabah, rupa-rupanya it is NORMAL kena tinggal flight bila pegi Sabah...bahahahahah thank you for at least Saf rasa Saf NORMAL :p
 
 
So, sampai jer Kota Kinabalu...lepas dah checked-in hotel, kerja pun bermula :) Seronok sangat dapat bertentang mata dengan rakan kongsi di Sabah. Saf perlu turun sebab terlalu banyak permintaan Premium Beautiful di Sabah and rugi kalau my premium beautiful expert tak cukup ilmu Premium Beautiful ni...memang lain sangat belajar melalui whatsaap dengan belajar face-to-face :) Alhamdulillah lega bila dapat berkongsi sedikit ilmu dan pengalaman Saf dengan Premium Beautiful dan bisnes online ni :)
 
 


My business team in Sabah




Team Coaching and Discussion with Premium Beautiful Expert Sabah
 
 
Dah habis kerja, kita wajiblah take a break kan? :) So let's explore Kota Kinabalu! :)
 
Ape yang bestnya kat Kota Kinabalu nih?
 
Ya Allah, TERLALU BANYAK yang best..the food, the people and the view, SubhanaAllah amazing!
 
Saf first time makan lokan and Saf makan lokan 2 hari berturut-turut ok! Sedap and sooooo juicy! Sekali makan 3 dulang..ahahah mampu tak? -____-
Nasiblah pakai Premium Beautiful sepanjang kat Kota Kinabalu tu..otherwise balik semenanjung terus jadi macam ikan buntal -____-
 
Ok back to Lokan story..murah sangat okay harga lokan nih..lokan jenis besar sedulang RM12 jerrrr...mana nak dapat murah and sedap macam ni kan? Masa tulis ni pun Saf wish lokan tu ada depan mata..
 


Lokan Bakar, Kampung Salut, Kota Kinabalu Sabah
 
Lokan ni ade pasangan dia tau..Saf suka lepas makan lokan and cicah dengan sambal yang sedap tu..last skali makan puding kelapa yang dorang letak dalam buah kelapa tu sendiri...serious sedap sangat bila dapat makan masa musim panas ni..Air kelapa bakar pun ada jugak...tapi Saf lagi suka puding kelapa sebab dessert lover of course pilih puding kan ? :)

Okay, lokan bakar ni rasanya sama jer. Yang bezanya is the sambal itself :) Saf paling suka sambal dekat kedai Seri Menanti. So nanti bila you all sampai Kampung Salut, cari kedai ni tau :) Kalau dating dari arah Kota Kinabalu, kedai ni will be on your right and towards the end of the row.
 


Must try Puding Kelapa Kampung Salut


 
 


Lepas makan, kita fitting PB :) Orang Sabah ni suka melawa tau tak? :)


Hari kedua kat Sabah, Kak Ujie sempat bawak Saf ke pasar tamu Kota Belud Sabah and dekat pasar tamu ni actually sama macam pasar tani biasa di Semenanjung. Saf suka sebab dapat tengok banyak makanan traditional masyarakat Sabah. Paling best sebab harganya murah sangat-sangat! Saf sempat borong udang kering or kalau di Sabah masyarakat di sini panggil udang kering ni as "bubuk". Honestly murah sangat. For 200g udang kering ni, Saf bayar RM2.40 sahaja! Tau tak masa Saf survey di Pasar Philipine, for 200g harganya RM35! Memang melampau sangat peniaga tu cuba nak ketuk orang yang datang dari luar Sabah.


Kak Aida and me. Kebetulan Kak Aida free pagi tu...so ajak Kak Aida jalan-jalan ke Kota Belud dengan kami :)



Itu bukan ikan hangus yer.Saf lupe nama ikan tu tapi orang Sabah kata ikan ni sama macam ikan pekasam.



We had our business group coaching sekali lagi lepas balik dari Kota Belud and after that for the last night in Kota Kinabalu, we had our dinner at Dataran Todak. Honestly you all akan rambang mata tengok all the seafood choices kat sana. Kebanyakannya memang tourist jer la yang makan dekat area ni :) Jangan risau about the price sebab harganya sangatlah berbaloi. Malam tu we had dinner for 5 people and we paid for RM90 only! Murah kan? :)



Sayur kalian ikan masin. Harga : RM10
(a bit mahal sebab dekat pasar philipine we only paid for RM7.00 per plate)

Ikan Bakar. Tak ingat ape nama ikan ni..Tapi tolong jangan pilih ikan ni sebab rasa ikan a bit tawar lepas bakar. Price tak ambik tau :p



Butter Prawn! This is the winner of all :) For setengah kilo udang ni, harganya RM25 sahaja! Udangnya manis, fresh and makan sampai kembung :p
 


Apepun, Saf tak sabar nak datang ke Kota Kinabalu again :) Maybe kali ni datang for honeymoon pulak ke? kan?:)

Pray for only good things for me ya? :)


Loves,
Saff


No comments:

Post a Comment