Friday, 21 August 2015

Nasi Bamboo aka Nasi Buluh Sungai Klah, Sungkai

Tak tahu nak pergi mana weekend ni? Ha maybe you all boleh cuba nasi bamboo aka Nasi Buluh Sungai Klah, Sungkai ni for something different kan? Sebab routine is boring :p
Actually dah lama dah Saf nak share dengan you all about one stall yang jual nasi bamboo aka Nasi Buluh yang terletak di Sungai Klah, Sungkai Perak ni, tapi biasalah busy mengatasi segala-galanya :D
So, here you go baru sempat nak share :)
Kalau tak silap Saf pergi makan dekat kedai nasi bamboo Sungai Klah ni bulan May 2015 aritu. Honestly Saf tak tahu pun ada kedai nasi bamboo yang popular ni sebab waktu Saf passed by kedai nasi bamboo ni on Sunday, memang ramai sangat orang datang makan kat sini. Mostly memang orang luarlah..hehehe how come orang luar lebih tahu ada kedai makan sedap kat sini? :p
Owh Saf "ter"pergi Sungai Klah ni pun sebab my sister, Yen dapat first winner lucky draw during her company annual dinner and the prize was bercuti 2 hari 1 malam dekat Felda Residence Sungai Klah! hehehe so Saf tumpang enjoy jerlah :) Kalau untuk yang nak release tension and bertenang-tenang dalam suasana kampung, this resort is highly recommended! Saf suka sangat house yang kitaorang dapat tu...dalam tu ada private pool yang airnya suam-suam kuku! hehehe boleh bayangkan tak memang Saf dok berendam jer dalam jakuzi air suam tu..lega betul rasa badan :)
Okaylah back to nasi bamboo Sungai Klah! How to get here? 

Senang sangat you all :) If you all guna  lebuhraya utara selatan, just exit dengan Tol Sungkai and once dah exit turn left and carilah direction ke Felda Hot Spring Sungai Klah. Once you all sampai jer dekat junction Felda Hot Spring Sungai Klah tu, just drive about 150m-250m from the junction and InshaaAllah you guys not  gonna missed the stall sebab kedai nasi bamboo ni memang betul-betul dekat tepi jalan.

Updated 20.5.2016

For your info, Nasi Bamboo aka Nasi Buluh Sungai Klah Sungkai ni dah ada branch baru tau. Kali ni branch ni sangat dekat dengan Exit Tol Sungkai.

Immediately after you all exit tol Sungkai, just turn right after the traffic light menghala ke pekan Sungkai and you slowly you all akan pass-by satu jambatan. Slow down and you all boleh nampak on your left this new branch Nasi Bamboo aka Nasi Buluh Sungai Klah, Sungkai ni. 

Hope this info helps :)

Inilah nasi bamboo :) Nasi putih dibungkus dalam daun pisang and diletak dalam batang buluh camni.


Kalau you all ambik set nasi bamboo ni, the set will come together dengan sambal merah, telur masin and ulam-ulam.

Kalau tak silap Saf nama ayam bakar ni Ayam Bunian. heheh sorry kalau silap sebab Saf ingat-ingat lupa. Actually ayam ni dibakar jer dengan sos khas. Rasa ayam ni so-so. Not to my liking. Tapi kalau you all nak cuba, no harm..tryla maybe you all suke kan? :)

Banyak tak lauk-pauk yang kitaorang ambik? hehehe bukan senang tau nak jumpa masakan kampung pelbagai macam ni bila kat KL tu. Sekali dapat jumpa makanan kampung, haaa tu dia tak ingat dunia bila cedok dalam mangkuk :p
Ada sayur asam batang keladi, kerabu pucuk paku, kerabu manga, siput sedut masak lemak, kentang sambal, ikan sepat goreng bercili and ulam-ulam! :)
Yen with Abah :) Tak sabar dah abah nak makan nasi bamboo tu..ehheeh tapi kena paksa posing dulu sebelum makan :p

Me and mom!


Lepas dah ambik gambar semua, we all terus makan tak ingat dunia..heheh Alhamdulillah semua licin! :D

If anyone yang teringin nak cuba something different, bolehlah cuba nasi bamboo Sungai Klah, Sungkai ni. Overall Saf bagi 3.9 from 5 :) You all kena rasa sendiri experience keluarkan nasi bamboo tu dari batang buluh tu....hehhe macam my case, I is sooo jakun :D
and nanti jangan lupa ambik gambar wajib macam ni tau :p
Heheheh macam anak murid bomoh VIP tu tak? oppssss :p


Loves,
Saff

No comments:

Post a Comment