Wednesday, 30 September 2015

Tips Mudah Kurus dan Langsing Dengan Premium Beautiful

Ramai betul yang tanya Saf apa rahsia atau tips Saf jadi makin kurus dan langsing.
 
Hmmm actually memang Saf tak pernah berahsia pun tips Saf kurus dan langsing dengan you all. Sebab rasanya kalau you all dah baca blog Saf, Saf memang tak berahsia lagi yang Saf memang pengguna tegar Premium Beautiful Corset ni sejak pertengahan tahun 2013 lagi.
 
Ada yang tanya Saf diet ke? Rajin bersenam ke? or ada makan supplement lain tak? Honestly ada tapi tak pernah istiqamah >___<
 
Pada Saf diet bukan bermakna kite kena paksa diri tak makan. Pada Saf diet is all about eating right. Bila pakai Premium Beautiful ni, bukan bermakna kita boleh makan ikut sedap rasa mulut kita tau. Sebab memang badan boleh kurus, tapi nanti sakit lain pulak yang datang macam penyakit kencing manis, darah tinggi, kolestrol tinggi and macam-macam lagi. Takkanlah you all nak badan kurus tapi berpenyakitkan?
 
So bila pakai Premium Beautiful, you all mesti make sure you maintain your eating habit. I mean your healthy eating habit. Saf pun baru jer nak watch out apa yang Saf makan sebab umur makin meningkat ni, penyakit memang senang nak hinggap kalau kita silap langkah.
 
Exercise?
Okay firstly Saf taknak you all ada satu perception yang bila pakai Premium Beautiful ni you all tak perlu exercise at all. 
 
Pada Saf Exercise still penting sebab kita takkan dapat jantung yang sihat tanpa exercise. Cumanya bila pakai Premium Beautiful ni waktu exercise, kita tak perlu lah beria sangat buat high-intense punya exercise.
 
You all zumba, menari, Qigong (Chi-Gong), walking on a threadmill for 20mins-30mins per session pun dah okay sangat dah. Macam Saf, Saf normally buat kat rumah jer..kalau ada masa, Saf ambik peluang hirup udara segar sambil brisk walk dekat Taman Tun Dr. Ismail, Damansara.
 
Jogging?
 Memang not at all :) So, you all please buat activity fizikal jugak tau for your own heart. One thing kalau you all memang nak kurus lagi cepat, jawapan dia memang wajib exercise sambil pakai Premium Beautiful.
 
 
Supplement?
Before pakai Premium Beautiful, YES. Tapi after pakai Premium Beautiful ni, memang Saf dah tak ambik dah supplement. For now all my supplement is just to reduce my cholesterol level jer. Alhamdulillah cholesterol level Saf memang okay..cuma bila kita jaga masa still okay ni, cost dia lagi murah :)
 
Siapalah yang tak jealous pada Che Ta kan?
Pada usia 40-an, badan masih bergetah. Pinggang Che Ta tu size 24 you all..huhu memang nangis dengar.
 
 Saf sendiri jealous dengan Che Ta and mengidam nak bentuk badan macam Che Ta. Tapi jealous and teringin jer tak cukup you all.
 
Apa yang Saf belajar dari Che Ta ni, perempuan tak kira usia and bentuk badan, memang wajib jaga penampilan diri. Bila kita makin sihat dan cantik, secara automatic kita rasa yakin dengan diri kita sendiri :)
 
So, Che Ta, Saf memang nak jadi macam Che Ta! :D
 
Okaylah Saf nak share my latest picture after consistently pakai Premium Beautiful ni :)
 
September 2012 tu size pinggang dah hampir nak cecah size 29 tau >___< Padahal waktu mula-mula kerja dulu, size pinggang Saf 26 jer..huhuhu sedih betul. Semua baju and seluar waktu mula-mula kerja dulu semua dah tak muat! >____< 
 
Kalau Saf tahu about Premium Beautiful ni dari awal dulu, inshaaAllah sekarang dah jadi macam Che Ta dah..heheh
 
Better late than never :)
 
Saf consistent pakai Premium Beautiful ni sejak 2014 and hasilnya pada September 2015, pinggang Saf makin kecik! Seluar size 27 pun Saf dah boleh pakai sekarang :)
 
Yeayyyy seriously thanks to Premium Beautiful sebab makin mengecikkan size badan Saf and kalau dapat pinggang size Che Ta, why not kan? :)
 
Saf bukan nak kurus and cantik untuk sesiapa. Saf nak sihat, kurus dan cantik untuk kepuasan diri Saf sendiri. Bila badan ringan, kita pun makin mudah nak bergerak and ibadat kita jadi makin mudah, InshaaAllah :)


My latest testimonial on Premium Beautiful. I love myself more than before.
If I can, you can too :)




Jangan sedih kalau orang kutuk you all gemuk, buncit, berisi, macam orang tua hari ni. Sebab it will never too late for you all to wear Premium Beautiful :) InshaaAllah, Premium Beautiful ni is an investment seumur hidup yang berbaloi for a lifetime :)
 
Premium Beautiful corset is still on promo. Get yours today while the promo is still on-going! :)
 
 
013-3011330
SAFF
 
 
Loves,
Saff
 

Melancong Percuma Ke Ho Chi Minh, Vietnam - Part 3

Hi you all :)
Kali ni Saf nak share pengalaman hari ketiga (3) di Ho Chi Minh, Vietnam pulak :) Yerlah sementara semuanya still segar dalam ingatan, better Saf share sekarang kan? :)
 
 
You all yang tak sempat lagi nak baca pengalaman hari pertama Saf di Ho Chi Minh, Vietnam, boleh click SINI-PART 1 and kalau you all nak tahu pengalaman hari Kedua (2) Saf di Ho Chi Minh, you all boleh click SINI-PART 2.
 
 
Hari ketiga di Ho Chi Minh, Vietnam all of us spent whole day dekat Delta Mekong. Perjalanan dari Ho Chi Minh ke area Mekong ni ambik masa 2 jam menaiki bas. So, all of us breakfast seawal 6.30am (7.30am waktu Malaysia) and tepat jam 7.30am pagi all of us are ready to hit the Delta Mekong :)
 
 
Tapi sebelum bertolak ke Delta Mekong, all of us with other Vietnam Qualifiers dibawa ke area City Hall di mana ada tugu Ho Chi Minh iaitu orang yang bertanggungjawab membangunkan Ho Chi Minh ada kat situ untuk sesi bergambar bersama CDM Multimillionaire, CDM Azlan Deraman.
 
Belakang Saf tu lah Ho Chi Minh.
Hehehe you all boleh imagine tak kalau Ho Chi Minh posing macam Saf? >___<
 
 
"If you can dream it, you can be it."
 
 
Cantik sangat tau area ni. Most of the building ala-ala Europe style tau dipercayai hasil daripada pengaruh British dulu kala. So kalau you all nak feeling Europe sambil ber"OOTD" kat sini, memang boleh sangat you all :)
 
With my mentor, sister, counselor, motivator and mother in this business, CDM Salleha Roslan.
I love her loadsss :)
Belakang Saf tu is the City Hall..amacam ada tak macam dekat Europe? :D
*Picture taken from www.salleharoslan.com 
 
 
 
 
"Whatever happened in your past, let it stay as your past. Walk forward and you are closer to your dreams."
 
The only streets yang tak busy dekat Ho Chi Minh ni. Cantikkan the surrounding? Feeling Europe sangat. InshaAllah lepas ni boleh ambik the same pose again tapi kali ni pakai winter coat pulak :)

Ada cerita tau disebalik gambar ni. Actually Saf tak tau pun boleh duduk macam ni dekat this building..After dua tiga kali snap picture, the security guard keluar untuk halau Saf tapi nasiblah Saf sempat lari sebelum kena marah.
After all the picture taken here is worth it! :)

With my dear friend, Myra :)

With Kak Dyna. Makin lawa Kak Dyna sejak berhijab ni :)
 
After dah ambik beribu-ribu selfie and OOTD , we all pun bertolak ke Delta Mekong. So sepanjang perjalanan we all dihiburkan dengan bunyi dengkuran from each other. Heheheh yerlah malam before that kan all of us tidur lewat, so memang semua pakat tidur puas-puas dalam bas ke Delta Mekong.
 
Sampai jer jeti nak ke Delta Mekong, ferry yang nak bawak we all ke Delta Mekong dah ready dah nak bawak all of us ke 4 pulau yang ada di sepanjang Delta Mekong ni. Panjang tau you all Sungai Mekong ni. Merentasi 3 Negara. Negara Thailand, Vietnam and Laos. Lebar sungai ni pulak is 2km tau...so boleh imagine tak betapa panjang dan luasnya Sungai Mekong ni..Buaya? Jangan risau semua buaya dah jadi handbag according to our tour guide >___<
 
 
With Kak Dyna. Kalau kat Malaysia memang takkan pakailah "tudung saji" comel ni kan :D
Thank you SHOM sediakan topi ni untuk all of us. Kalau takde topi ni, confirm lagi terbakarlah kulit puteri lilin saf ni >___<
 
First check-point we all stop untuk rasa madu original Vietnam. Honestly Saf tak berapa suka madu tapi this Vietnam madu, manis dia lain tau you all. Memang sedap. Sampai jer kat sini, ada this lady akan buatkan honey lemon tea for us. She pour the tea, add in the honey and a little bit of honey pollen and a little of limau kasturi juice. Mix them well and then enjoy it! Sedap sangat and rasa refreshing tau after minum this mix. Kalau you all nak beli madu Vietnam ni pun boleh tau. Sebotol cuma RM19 jer. Saf tak beli and after that menyesal tak beli..lol (Syndrome normal for perempuan.) 
 
Muka happy dapat minum madu Vietnam :)
 
 
After enjoyed the madu mix and the hot lemon tea, we all naik balik ferry and pergi the next island pulak. Kali ni we all dibawa tengok pembuatan coconut candy. Rasanya sama jer macam coconut candy yang dijual kat Malaysia ni. Since I have say no to junk food, so this one Saf tak berapa fan sangat lah. Cuma Saf kagum sangat, they all still produce the coconut candy using the traditional ways lagi tau. Ada banyak perisa yang you all boleh beli. Sebungkus harganya RM6. Kalau beli banyak, boleh dapat lagi murah :)
 
After dah tengok cara pembuatan coconut candy, all of us diberi masa dalam 10-15minit untuk shop around the island. Dekat sini banyaklah barang-barang traditional Vietnam yang you all boleh beli. Antaranya ular dalam botol >__< Saf tak beli anything pun kat sini since we all plan malam ni nak keluar shopping dekat Pasar Malam Ben Thanh pulak :p
 
After walked around the shop, we all singgah makan buah-buahan tempatan pulak. Ada nanas, tembikai, rambutan and jambu. Basically buah-buahan kat sini sama jer macam kat Malaysia. Sambil makan buah we all dihiburkan dengan lagu-lagu Vietnamese and lagu "Si Jantung Hati" by the Vietnamese. Cute betul the Vietnamese nyanyi lagu Si Jantung Hati and till now we all pulak teringat-ingat lagu tu.
 
Dah kenyang makan buah, we all kena berjalan kaki sampai ke jeti yang ada banyak sampan-sampan kecil untuk experience sendiri perasaan berada di Delta Mekong. Setiap sampan boleh muat 4 orang jer tau and setiap orang wajib bagi tips dalam RM2 bersamaan dengan 10,000 Vietnam Dong after you all dah sampai the check point.
 
 
Gambar wajib dalam sampan kat Sungai Mekong ni :D

Nampak tak betapa sesaknya Sungai Mekong ni? And dekat sini you all boleh tengok pelbagai lapisan umur gigih bekerja keras untuk sesuap nasi..


Gigih si cantik manis ni mendayung sampan dengan her mom. Hasilnya tangan itu menjadi idaman Saf :)
Keep it going girl!

Bye! We are ready to explore the Mekong River! :D

Si comel yang belum faham erti susah payah kehidupan. Enjoy it while you still don't know anything darlings.
They obviously didn't asked for money at all. But jiwa Saf ni yang paksa Saf hulurkan jugak walaupun sikit. My intention just to see they keep on smiling. Thank you for cheering our presence kids! :)
 
 
 
 
Kat sini you all boleh tengok keadaan sungai ni "jam" macam keadaan "jam" dekat jalan raya tu tau. Cumanya kat sini "jam" dengan sampan and takde bunyi honk kereta la..Safety alert, jangan letak tangan you all dekat tepi sampan tau sebab risau putus since sampan-sampan ni sentiasa bergesel-gesel sesama dorang.
 
Kat sini memang sangat menginsafkan Saf. Bukan senang tau nak cari RM2. All of them terpaksa kayuh sampan sejauh 2km dari jeti ke final check-point. Kalau pergi balik, means 4km lah dorang kayuh sampan tu. Paling menginsafkan was yang kayuh sampan tu bukan yang muda-muda tau. Yang dah berusia hampir 60 tahun pun masih kuat kayuh sampan. Malu sangat kalau kita yang muda-muda ni tak berusaha sungguh-sungguh cari rezeki. Kadang-kadang terdengar jugak all of them Tarik nafas panjang untuk lepaskan lelah mengayuh sampan dalam keadaan panas terik matahari.
 
Alhamdulillah after 2km berdayung, akhirnya we all sampai ke final check point. Thank you auntie for the great experience and service :)
 
 
After the 2km journey through Delta Mekong, we finally reached the final check-point. Masa ni perut pun dah berkeroncong dah and it is time for lunch! Yeahhh bila trip dengan SHOM ni, we all memang teruja tau bila part makanan ni. Sebab makanan confirm bukan biasa-biasa.
 

 
 
 
So kali ni we all lunch di Restoran Halal Mekong. Makanan macam biasa memang banyak. Ada ikan, sayur, udang, ayam and tomyam. Burpppp Alhamdulillah kenyang sangat :)
 
After dah kenyang, we all pun solat jamak Zohor and Asar dekat Surau yang disediakan dekat Restoran Halal Mekong ni. Walaupun surau ni takde kipas and a bit panas, but we managed to performed our Duty and that is enough :) Barulah senang hati nak melangkah shopping bila dah tunaikan kewajipan pada Allah kan :)
 
OK after dah pergi pergi all the four island, it is time to go back to Ho Chi Minh. Of courselah on the way balik tu we all tidur again..hahaha apa nak buat lagi kan selain tidur :p
 
 
Sebelum tinggalkan Delta Mekong, we all hilangkan dahaga dengan air kelapa muda dulu. Segar betul tekak bila dapat minum air kelapa ni. Bagus sangat untuk hilangkan panas badan.
This cute kid yang tolong ayah dia distribute air kelapa ni dekat all of us. Kecik-kecik lagi dah pandai bantu ringankan kerja ayah dia. Kak Saf doakan success for you dik :)
 
 
 
Owh just to share..on the way pergi and balik dari Delta Mekong ni, you all akan lalu kawasan perkampungan yang ada sawah padi tau. Jangan pelik kalau tiba-tiba you all Nampak macam kubur dekat tengah-tengah sawah tu sebab itu memang kubur! >___<
 
Our tour guide offered us sama ada nak pergi hotel or nak sambung shopping dekat Ben Thanh market? Tapi since semua orang dah bau ikan masin, so we decided to go back to hotel untuk rest and mandi-mandi.
 
 
Malam ketiga we all dekat Ho Chi Minh, all of us dinner dekat this one Restoren yang sambal belacan dia sedap sangat! And poor me, Saf lupa nama kedai tu >___<
 
 
 
Nyumssss...And looking at this photo making me hungry already >___<
 
 
 
 
 
 
After the dinner, all of us dibawa menonton The Water Puppet Show. Honestly tak faham sepatah pun bahasa dorang tapi we all layan jer..heheheh..cuma kagum sangat at the end of the show the real puppet showed to us who are they. They are the real human you all. Seriously hebat sungguh dorang ni swimming dalam air tu and siap acting lagi according to their role. Salute!
 
Water Puppet Show. The puppet tu bergerak dalam air tau.
 
 
 
After The Water Puppet Show finished, some of us terus serbu Pasar Malam Ben Thanh untuk shopping lah of course. Hahaha Saf ingat pasar malam Ben Thanh ni besar sangat, but actually kecik jer you all. Tapi kecik-kecik pun we all still jugak shopping dekat area Restoran Hajah Basiroh. Kat sini banyak sangat kedai tudung, telekung,bag, t-shirt Vietnam and many more. 
 
After spent about two hours kat Pasar Malam Ben Thanh, we all pun balik hotel and malam tu we all kena sambung packing pulak since esok all of us kena fly back to KL -____-
 
Hari yang penat tapi happy. Hari yang buat Saf bersyukur dengan apa yang Saf ada and nak buat lebih lagi for future. InshaAllah I can! :)
 
 
Kalau naik ferry Sungai Mekong, kalau tak kena percikan air sungai Mekong tu, means tak sah :p
Heheheh tapi dah kena air sungai Mekong tu awat muka Saf lagu tu? :D
 
 
Anyone nak ikut Saf pergi Osaka for FREE? Jom kita pergi sama-sama jom :)
 
If you can dream it, you can achieve it! :)
 
 
Loves,
Saff
 
 
 
 
 

Monday, 28 September 2015

Melancong Percuma Ke Ho Chi Minh, Vietnam - Part 2

You all dah baca ke Melancong Percuma Ke Ho Chi Minh, Vietnam Part 1? Kalau belum you all boleh baca kat SINI :)
 
Entry kali ni Saf nak sambunglah cerita Vietnam Saf ni :)
 
Second day Saf dekat Vietnam, theme we all for the day is anything to do with stripes :) 




Selfie sikit sebelum turun breakfast :)


Second day dekat Ho Chi Minh ni tak banyak sangat activity. The plans for the day was just shopping sampai pengsan and during the night we all ada Spicy Gala Dinner with other Vietnam Qualifiers from other group.
 
After breakfast dekat hotel, dalam pukul 9.00am waktu Vietnam, all of us naik bas and yeahh we are ready to shop till drop! For your info, waktu Vietnam sejam lewat dari waktu Malaysia. Alhamdulillah Saf takde masalah dari segi timing sebab dah biasa travel ke Bangkok waktu makan gaji dulu, so I have used to it :)


Dulu kalau travel mana-mana, paling Saf risau is waktu solat tempatan. Yerla waktu solat confirmlah tak sama sebab berbeza time zone kan? Tapi Saf bersyukur sangat bila travel dengan SHOM, semuanya SHOM dah sediakan. Tinggal lagi kita bangun solat ke tak :)

Okay. Bila dah sampai Ben Thanh market memang Saf tak toleh kiri kanan dah..yang Saf nampak masa tu, "Ya Allah banyaknya pintu dekat Ben Thanh ni..hahah where to start nih?" After the short and sweet discussion, we all started with the gate 4.
 
 
Honestly you all kalau ada banyak masa dekat Ho Chi Minh, better you all survey dulu untuk make sure you all dapat harga yang murah tapi kain yang berkualiti. hehehe standard la kan bila kita jadi buyer ni. Kalau you all pandai tawar-menawar, memang tak mustahil sangat tau you all boleh dapat discount up to 70%! Cumanya you all janganlah tak jadi beli after you all dah dapat harga yang you all mintak tu..sebab nanti kena sumpah seranah dengan the Vietnamese. Tapi you all boleh jer pergi dari situ kalau you all tak dapat harga yang you all nak.
 
 
 
Kelakarnya dekat Benh Tan ni, you all akan dapat harga yang berbeza setiap hari. So kalau you all pergi for the first day tu and rasa harga tu dah berbaloi, grab jerlah :)


Look at this Prada Lace(s)! Semua cantik kan? Asalnya Saf tak plan pun nak beli..Tapi bila lace ni dah ada depan mata, tangan ni pun gatal merasa kualiti kain tu, terus terbeli..huhu
Tapi takpe Saf puas hati sangat sebab boleh buat dress pakai waktu event nanti :)

 
 
Best dekat Ben Thanh ni sebab kebanyakkan seller boleh speak Malay and you all boleh shopping dengan RM! If you all tanya pendapat Saf, Saf advice you all shopping dengan RM compared than using their Vietnam Dong. The reason is, kalau guna RM lagi murah you all. Nasiblah Saf tukar Vietnam Dong tak banyak sangat. >___<

For your info, Vietnam Dong kena tukar jugak tau untuk bayar teksi and kalau you all nak pegi beli coffee Vietnam dekat restaurant yang fancy macam coffee house Trung Nguyen, they all tak accept ringgit, so you all kena bayar guna Dong.

Owh before Saf lupa, teksi yang trusted yang boleh you all naik ada dua warna. 1 hijau and 1 lagi warna putih. Teksi Hijau namanya Mai Linh and teksi putih tu namanya Vanison. Sorry kalau Saf salah spell but the sound of the name inshaaAllah tak lari banyak :p These two taxis, they all using meter. So, jangan risau kay? :) Macam Saf aritu, from the Equatorial Hotel to Benh Tan, we all bayar dalam 40,000 DONG jer. Bersamaan dengan RM 8.00. We all ambik Toyota Innova yang boleh muat dalam 7 orang. So, you all bolehla share dengan kawan-kawan bayar duit teksi tu nanti :)

What happened to me at Benh Tan? lol
Saf macam kekonon taknak lah shopping lace ke ape..sekali "ter"beli jugak dua tiga prada lace.
>____<
 
 

Lien, tauke kedai 507. She is so patient tau layan all of us. Tapi Saf suggest go and survey other shops too :)



Jadi model sambilan for Prada Lace.
Tips kalau nak beli kain pasanag macam ni, you all kena sepah-sepahkan kedai tu :p
Ini jerla gambar yang we all sempat snap sebelum semuanya busy pilih kain masing-masing.



Rasenya Saf boleh take over jadi tauke kedai nih dah >___<




Okay after semua dah dapat Prada Lace ikut warna kegemaran masing-masing, all of us barulah rasa lapar and dahaga. Second day in Ho Chi Minh, we all terpaksa lunch sendiri. Tapi SHOM baik hati sangat tau, siap kasi duit makan lagi and pilihlah restoran mana yang berkenan di hati untuk we all makan hari tu. Thank you SHOM! We loveeee you! :)

Thank you SHOM for the angpow! :)

So, all of us decided makan lunch dekat The Saigon Halal Restaurant. Kalau tak silap Saf, we all keluar pintu 4 and cross jalan untuk sampai ke restoran ni. Makanan memang tak murah yer you all. Syukur sangat SHOM bagi all of us 200,000 Vietnam Dong per person for lunch. So we all decided to share the money so that we all boleh makan besar! ^___^

Inilah main dishes yang we all ordered dekat The Saigon Halal Restaurant tu. Assam Fish dia sedap sangat! Wajib try..sekor tu dalam RM35-RM55 macam tu. Tapi memang berbaloi.

Lagi satu restoran ni siap bagi diskaun tau. Saf tak ingat how much. Tapi range discount dia dalam 13%-15% macam tu. Bestkan? we all siap ade balance lagi tau from the Angpow sharing and we all guna duit tu untuk bayar duit teksi balik hotel dari Ben Thanh market.


After dah rest and perut pun dah kenyang, this one guy from the restoran offer all of us untuk shopping tudung "murah-murah" dekat this one kedai which Saf lupa apa nama dia. Kedai ni banyak sangat pilihan tapi we all decide nak tengok tudung jer. So this is what happened dekat kedai tudung tu  >____<




Pilih jangan tak pilih >__<

Us again!
 
OK baru boleh balik bila semua tangan dah penuh dengan bag plastic masing-masing :D


 

We all spent time dari pukul 9am sampai 3.30pm dekat Ben Thanh. Itupun sebab tangan dah sakit dok angkat plastic bag yang berat tu..kalau tak, memang we all sambung lagi shopping :)


Ringgit and Dong dah habis, baru "happy" nak balik hotel :p

 

After dah shopping sehari suntuk, malam tu we all ada Gala Dinner dekat ballroom Hotel Equatorial itself. Food semua sedap. Rupanya SHOM punyalah baik hati, siap import Muslim Chef dari Indonesia lagi. Ya Allah prihatinnya SHOM dengan usahawan-usahawan SHOM. Terharu tau we all dapat layanan VVIP macam ni. Thank you again and again SHOM! :)

Tema malam tu is Spicy. Tapi Saf tak berapa nak spicy sangat sebab pakai pink :p

Wefie! :)


Premium Beautiful Experts.
Travel pun we all of us still pakai Premium Beautiful tau. Once dah pakai memang tak nak tinggal and tanggal :)

TLCians with CDM Multimillionaire, CDM Azlan Deraman.


Team Abang Sado with CDM Azlan Deraman.
Siapa kata lelaki tak boleh jual PB? We proved that we can too! :)

With my ever dearest mentor, CDM Salleha Roslan and CDM Salha Zain.

 
Dinner malam tu habis almost to 1am waktu Malaysia. Ingatkan nak sambung shopping dekat Ben Thanh night market. Tapi atas nasihat pihak hotel, we all terpaksa cancel the plan sebab kalau pergi pun all the shops dah tutup.

 Finally all of us decided pegi walk around the area and berdoa semoga adalah kedai kopi yang bukak and yes we all found one! :)

Mata dah rabak pun tapi bila berkumpul dengan all of them, memang tak rase nak tido :)

The guys.

The Girls.
Hmmmmmm at 1am in the morning pun Saf still energetic >___<


All of us ordered Coffee Ice tapi dapat Coffee "O" Ice.
Jangan pelik tau kalau dapat coffee separuh macam ni. Once the ice melted, nanti coffee you all jadilah penuh one glass.
Sedap coffee Vietnam nih..Tapi Saf suka lagi Coffee Vietnam yang banyak di jual di Ben Thanh market tu sebab lagi sedap dari yang ni and harga pun murah. RM3 jer for gelas besar. Kalau waktu dahaga dapat coffee tu, phewwww sedap sangat ..hmmmmm I want one right now >____<

After 30 minutes camtu all of us decided nak balik hotel sebab the next day, sehari suntuk we all akan spend time dekat Delta Mekong and the call time is at 7.30am Vietnam time. InshaaAllah in the next entry, Saf share something yang inspired Saf dekat Delta Mekong ni. It makes me realized, fizikal tu tak penting langsung untuk kita berusaha cari rezeki. Yang paling penting is kekuatan dalaman dan semangat untuk berjaya.


Ya Allah panjang betul entry kali ni. Hehehe thank you all for reading it :)


Loves,
Saff

Friday, 25 September 2015

Melancong Percuma Ke Ho Chi Minh, Vietnam - Part 1

Assalamualaikum everyone.
Wah lamanya Saf tak update anything on my blog kan? Sorry sangat after Saf jaga abah from her Operation last week of August last month, Saf busy sangat handling my business before Saf fly bercuti ke Vietnam for Free baru ni :)
 
You all ingat tak yang sepatutnya Saf and Top Leaders Circle team sepatutnya bercuti secara percuma ke Bangkok.KLIK SINI 
 
Tapi since Bangkok tak berapa selamat due the bombed incident, so SHOM dengan baik hatinya replaced Bangkok with Ho Chi Minh!
 
Yeayyyy mase tu Saf dah happy sangat tau sebab Saf tak pernah pun sampai Ho Chi Minh. Adik Saf baru ni pergi Ho Chi Minh and sakit tau tengok dia shopping kain lace, telekung, tudung Naelofar and banyaklah lagi.
 
So bila Saf dapat tahu all of us akan diterbangkan secara PERCUMA ke Ho Chi Minh, Vietnam of courselah Saf happy kan? :)
 
Untuk pengetahuan semua, ibu negara Vietnam is Hanoi tau, bukannya Ho Chi Minh. According to our tour guide, Hero kalau nak ke Hanoi from Ho Chi Minh, it will take about 2 hours macam tu. InshaAllah one day who knows Saf boleh pergi Hanoi pulakkan? :)
 
Saf and other Top Leaders Circle members dapat bercuti secara PERCUMA di Ho Chi Minh, Vietnam untuk 4 hari 3 malam. Ikutkan macam tak cukup jer 4 hari 3 malam tu untuk explore the shopping heaven! Right? :)
 
Saf and the gang fly to Ho Chi Minh from Kuala Lumpur International Airport (KLIA) on the September 17th, 2015 at 5.50pm and we all safely landed at the Saigon Airport tepat jam 8.30 malam.
 
Wefie while waiting for our train from Putrajaya Sentral to KLIA. Dekat Putrajaya Sentral pun we all dah kecoh tau :p
 
 
Bye KL, Hello Ho Chi Minh!
 
 
Sampai jer Ho Chi Minh macam biasa we all mestilah buat kecoh dalam airport dulu. heheh ambik gambar, ambik video, posing sana posing sini kan? :) After that, all of us naik bas and terus di bawa ke Restoran Halia di Ho Chi Minh untuk makan malam PERCUMA.
 
 
Dinner at the Restoran Halia, Ho Chi Minh, Vietnam. Nampak tak muka Saf pandang mana? Saf rase masa ni Saf tengah tengok lauk apa lagi lah yang we all akan makan malam tu :p

Nampak tak semua food tu untuk 4 orang makan tau. Ade ikan, udang, ayam, sayur dua jenis and omelets sekali. All in malam tu dinner for 4 people is about RM250! Kalau kena keluarkan duit sendiri, memang pilih nasi goreng jerlah. Tapi nasi goreng dekat Ho Chi Minh bukan murah tau. Sepinggan nasi goring harganya is RM21. Tu tak termasuk air lagi..Alhamdulillah pergi bercuti dengan SHOM, semuanya jadi PERCUMA. Thank you SHOM! :) 
 
 
 
Lepas makan and perut dah kenyang, all of us di bawa ke hotel pulak. Yeayyy best sangat tau bila melancong dengan SHOM ni..sebab hotel semuanya bertaraf 5 stars tau! So kali ni, all of us stayed at the Equatorial Hotel, Ho Chi Minh.
 
 
Wajib tau posing dekat lobi hotel Equatorial :p
 
 
 
 
Tahu tak, satu malam hotel ni sekali dengan wifi and breakfast, harganya is RM400! Mahal kan? Kalau kena bayar sendiri memang Saf takkan pilih lah hotel ni :p Nasiblah SHOM yang bayar semua. Thank you again SHOM! :)
 
 


Inilah bilik Saf and Yana selama 4 hari di Ho Chi Minh baru ni. Memang we all saje requested single bed macam ni and tak sangka besar betul single bed hotel Equatorial ni. Rindu pulak dengan tilam and bantal empuk atas katil tu.

 
Inilah pasangan bertuah yang dapat honeymoon percuma di Ho Chi Minh, Vietnam for 4 days 3 nights. Seronokkan bila orang sponsor honeymoon kita?  Ada antara mereka ni tak pernah pergi honeymoon pun tau after kahwin and memang ada antara all of them yang tak berpeluang langsung pergi oversea. Tapi Alhamdulillah dengan SHOM, semua tu jadi BOLEH :)

InshaaAllah,soon Saf pun akan bawak abang Sado Saf pegi honeymoon secara percuma jugak! :)

 
 
 
Inilah team CDM Salleha Roslan. InshaaAllah next trip Saf nak bawak lebih ramai lagi rakan kongsi. Aamiin :)
 
 
 
 
Okay that's all for day 1 in Ho Chi Minh. InshaaAllah in the next entry Saf akan share dengan you all apa yang Saf and other gang buat dekat Ho Chi Minh kay? :)
 
You all tahu tak? Next destination is OSAKA, Japan. My dream country to visit ever since I was kid and Alhamdulillah SHOM offer melancong PERCUMA ke OSAKA, Japan after Vietnam.
 
So, anyone yang macam Saf teringin nak pergi Osaka, Japan for FREE, jangan sesegan contact Saf kay? Jom kita pergi Osaka sama-sama jom!:)
 
 
013-3011330
SAFF
 
 
 
Loves,
Saff