Monday, 28 September 2015

Melancong Percuma Ke Ho Chi Minh, Vietnam - Part 2

You all dah baca ke Melancong Percuma Ke Ho Chi Minh, Vietnam Part 1? Kalau belum you all boleh baca kat SINI :)
 
Entry kali ni Saf nak sambunglah cerita Vietnam Saf ni :)
 
Second day Saf dekat Vietnam, theme we all for the day is anything to do with stripes :) 




Selfie sikit sebelum turun breakfast :)


Second day dekat Ho Chi Minh ni tak banyak sangat activity. The plans for the day was just shopping sampai pengsan and during the night we all ada Spicy Gala Dinner with other Vietnam Qualifiers from other group.
 
After breakfast dekat hotel, dalam pukul 9.00am waktu Vietnam, all of us naik bas and yeahh we are ready to shop till drop! For your info, waktu Vietnam sejam lewat dari waktu Malaysia. Alhamdulillah Saf takde masalah dari segi timing sebab dah biasa travel ke Bangkok waktu makan gaji dulu, so I have used to it :)


Dulu kalau travel mana-mana, paling Saf risau is waktu solat tempatan. Yerla waktu solat confirmlah tak sama sebab berbeza time zone kan? Tapi Saf bersyukur sangat bila travel dengan SHOM, semuanya SHOM dah sediakan. Tinggal lagi kita bangun solat ke tak :)

Okay. Bila dah sampai Ben Thanh market memang Saf tak toleh kiri kanan dah..yang Saf nampak masa tu, "Ya Allah banyaknya pintu dekat Ben Thanh ni..hahah where to start nih?" After the short and sweet discussion, we all started with the gate 4.
 
 
Honestly you all kalau ada banyak masa dekat Ho Chi Minh, better you all survey dulu untuk make sure you all dapat harga yang murah tapi kain yang berkualiti. hehehe standard la kan bila kita jadi buyer ni. Kalau you all pandai tawar-menawar, memang tak mustahil sangat tau you all boleh dapat discount up to 70%! Cumanya you all janganlah tak jadi beli after you all dah dapat harga yang you all mintak tu..sebab nanti kena sumpah seranah dengan the Vietnamese. Tapi you all boleh jer pergi dari situ kalau you all tak dapat harga yang you all nak.
 
 
 
Kelakarnya dekat Benh Tan ni, you all akan dapat harga yang berbeza setiap hari. So kalau you all pergi for the first day tu and rasa harga tu dah berbaloi, grab jerlah :)


Look at this Prada Lace(s)! Semua cantik kan? Asalnya Saf tak plan pun nak beli..Tapi bila lace ni dah ada depan mata, tangan ni pun gatal merasa kualiti kain tu, terus terbeli..huhu
Tapi takpe Saf puas hati sangat sebab boleh buat dress pakai waktu event nanti :)

 
 
Best dekat Ben Thanh ni sebab kebanyakkan seller boleh speak Malay and you all boleh shopping dengan RM! If you all tanya pendapat Saf, Saf advice you all shopping dengan RM compared than using their Vietnam Dong. The reason is, kalau guna RM lagi murah you all. Nasiblah Saf tukar Vietnam Dong tak banyak sangat. >___<

For your info, Vietnam Dong kena tukar jugak tau untuk bayar teksi and kalau you all nak pegi beli coffee Vietnam dekat restaurant yang fancy macam coffee house Trung Nguyen, they all tak accept ringgit, so you all kena bayar guna Dong.

Owh before Saf lupa, teksi yang trusted yang boleh you all naik ada dua warna. 1 hijau and 1 lagi warna putih. Teksi Hijau namanya Mai Linh and teksi putih tu namanya Vanison. Sorry kalau Saf salah spell but the sound of the name inshaaAllah tak lari banyak :p These two taxis, they all using meter. So, jangan risau kay? :) Macam Saf aritu, from the Equatorial Hotel to Benh Tan, we all bayar dalam 40,000 DONG jer. Bersamaan dengan RM 8.00. We all ambik Toyota Innova yang boleh muat dalam 7 orang. So, you all bolehla share dengan kawan-kawan bayar duit teksi tu nanti :)

What happened to me at Benh Tan? lol
Saf macam kekonon taknak lah shopping lace ke ape..sekali "ter"beli jugak dua tiga prada lace.
>____<
 
 

Lien, tauke kedai 507. She is so patient tau layan all of us. Tapi Saf suggest go and survey other shops too :)



Jadi model sambilan for Prada Lace.
Tips kalau nak beli kain pasanag macam ni, you all kena sepah-sepahkan kedai tu :p
Ini jerla gambar yang we all sempat snap sebelum semuanya busy pilih kain masing-masing.



Rasenya Saf boleh take over jadi tauke kedai nih dah >___<




Okay after semua dah dapat Prada Lace ikut warna kegemaran masing-masing, all of us barulah rasa lapar and dahaga. Second day in Ho Chi Minh, we all terpaksa lunch sendiri. Tapi SHOM baik hati sangat tau, siap kasi duit makan lagi and pilihlah restoran mana yang berkenan di hati untuk we all makan hari tu. Thank you SHOM! We loveeee you! :)

Thank you SHOM for the angpow! :)

So, all of us decided makan lunch dekat The Saigon Halal Restaurant. Kalau tak silap Saf, we all keluar pintu 4 and cross jalan untuk sampai ke restoran ni. Makanan memang tak murah yer you all. Syukur sangat SHOM bagi all of us 200,000 Vietnam Dong per person for lunch. So we all decided to share the money so that we all boleh makan besar! ^___^

Inilah main dishes yang we all ordered dekat The Saigon Halal Restaurant tu. Assam Fish dia sedap sangat! Wajib try..sekor tu dalam RM35-RM55 macam tu. Tapi memang berbaloi.

Lagi satu restoran ni siap bagi diskaun tau. Saf tak ingat how much. Tapi range discount dia dalam 13%-15% macam tu. Bestkan? we all siap ade balance lagi tau from the Angpow sharing and we all guna duit tu untuk bayar duit teksi balik hotel dari Ben Thanh market.


After dah rest and perut pun dah kenyang, this one guy from the restoran offer all of us untuk shopping tudung "murah-murah" dekat this one kedai which Saf lupa apa nama dia. Kedai ni banyak sangat pilihan tapi we all decide nak tengok tudung jer. So this is what happened dekat kedai tudung tu  >____<




Pilih jangan tak pilih >__<

Us again!
 
OK baru boleh balik bila semua tangan dah penuh dengan bag plastic masing-masing :D


 

We all spent time dari pukul 9am sampai 3.30pm dekat Ben Thanh. Itupun sebab tangan dah sakit dok angkat plastic bag yang berat tu..kalau tak, memang we all sambung lagi shopping :)


Ringgit and Dong dah habis, baru "happy" nak balik hotel :p

 

After dah shopping sehari suntuk, malam tu we all ada Gala Dinner dekat ballroom Hotel Equatorial itself. Food semua sedap. Rupanya SHOM punyalah baik hati, siap import Muslim Chef dari Indonesia lagi. Ya Allah prihatinnya SHOM dengan usahawan-usahawan SHOM. Terharu tau we all dapat layanan VVIP macam ni. Thank you again and again SHOM! :)

Tema malam tu is Spicy. Tapi Saf tak berapa nak spicy sangat sebab pakai pink :p

Wefie! :)


Premium Beautiful Experts.
Travel pun we all of us still pakai Premium Beautiful tau. Once dah pakai memang tak nak tinggal and tanggal :)

TLCians with CDM Multimillionaire, CDM Azlan Deraman.


Team Abang Sado with CDM Azlan Deraman.
Siapa kata lelaki tak boleh jual PB? We proved that we can too! :)

With my ever dearest mentor, CDM Salleha Roslan and CDM Salha Zain.

 
Dinner malam tu habis almost to 1am waktu Malaysia. Ingatkan nak sambung shopping dekat Ben Thanh night market. Tapi atas nasihat pihak hotel, we all terpaksa cancel the plan sebab kalau pergi pun all the shops dah tutup.

 Finally all of us decided pegi walk around the area and berdoa semoga adalah kedai kopi yang bukak and yes we all found one! :)

Mata dah rabak pun tapi bila berkumpul dengan all of them, memang tak rase nak tido :)

The guys.

The Girls.
Hmmmmmm at 1am in the morning pun Saf still energetic >___<


All of us ordered Coffee Ice tapi dapat Coffee "O" Ice.
Jangan pelik tau kalau dapat coffee separuh macam ni. Once the ice melted, nanti coffee you all jadilah penuh one glass.
Sedap coffee Vietnam nih..Tapi Saf suka lagi Coffee Vietnam yang banyak di jual di Ben Thanh market tu sebab lagi sedap dari yang ni and harga pun murah. RM3 jer for gelas besar. Kalau waktu dahaga dapat coffee tu, phewwww sedap sangat ..hmmmmm I want one right now >____<

After 30 minutes camtu all of us decided nak balik hotel sebab the next day, sehari suntuk we all akan spend time dekat Delta Mekong and the call time is at 7.30am Vietnam time. InshaaAllah in the next entry, Saf share something yang inspired Saf dekat Delta Mekong ni. It makes me realized, fizikal tu tak penting langsung untuk kita berusaha cari rezeki. Yang paling penting is kekuatan dalaman dan semangat untuk berjaya.


Ya Allah panjang betul entry kali ni. Hehehe thank you all for reading it :)


Loves,
Saff

No comments:

Post a Comment