Wednesday, 16 March 2016

Osaka, Japan Finally! - Part One

Assalamualaikum everyone :)

Kalau you all follow my blog, mesti you all tahu kan a few months ago Saf ada share yang Saf akan ke Osaka, Japan in February, 2016.

and
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

Alhamdulillah akhirnya hari yang ditunggu dah tiba :) 

Saf ke Japan secara PERCUMA pada February 22 - 27, 2016 yang lepas. Yeayyyyyyyyy  FINALLY! 
 ^____^

That is one of the reasons kenapa Saf dah lama tak update my blog >__< 
Sorry tau ladies. 

 Thank you to those yang sudi whatsaap Saf waktu Saf di Osaka tu tapi Saf nak minta maaf sangat kalau Saf lambat reply sebab Saf terlupa nak roaming my phone and di Osaka, wifi adalah sangat limited. 

So if you all nak travel ke Japan, you all plan nak online non-stop, silakan contact or google about wifi modem yang available di Japan tu. Sebab costnya lagi murah berbanding kalau you all cuba nak beli simcard phone.

Tapi yang bagusnya bila takde wifi ni, memang Saf sangat menikmati pemandangan di Osaka tu.

OK back to my Osaka travelogue! 

MashaAllah bestnyaaaaa Osaka ni! Seminggu kat Osaka rasanya tak puas nak explore Osaka tu sampai habis. Banyak lagi tempat yang Saf tak sempat explore and makanan yang Saf nak cuba. InshaaAllah kalau diberi peluang sekali lagi melancong secara PERCUMA ke Osaka, Japan Saf orang pertama yang akan fight bermati-matian ^____^

Sebab Osaka travelogue ni sangat panjang, so Saf akan share the stories in 3 parts ya :)

Alhamdulillah untuk trip kali ni, Saf berpeluang ke Osaka, Kyoto and Kobe.

 Percutian 6 hari 4 malam ke Osaka, Kyoto and Kobe, Japan ni memang tak cukup masa sebenarnya sebab waktu Saf kat Osaka tu waktu tu musim sejuk. Hence, waktu siang dekat Osaka sangat pendek and waktu malamnya panjang. Just imagine pukul 5.30pm dah gelap tau. So memang waktu untuk spend outdoor tu sangat limited.

Though cuaca dekat Osaka sangat sejuk, tapi matahari sangat terik you all. Silalah bawak dan pakai sunblock protection cream if you guys taknak jadi "gelap" and feeling "burn". Saf lupa nak pakai sunblock protection waktu kat Osaka tu sebab my main concern is more on the dry skin. So Saf lebihkan pakai moisturizer cream rather than sunblock cream. Makanya bila balik Malaysia memang "gelap" sikitlah..heheheh

Tapi Saf tak risau sangat part "gelap" tu sebab Saf memang amalkan BB Plus Collagen and Sabun Marine Essence untuk kulit yang sihat, cerah dan lembab :) Dalam 3 hari jer dah cerah balik :) 



Saf and rakan-rakan Top Leaders Circle yang lain berkumpul seawal 9.00pm di KLIA untuk urusan checked-in. Lucky us sebab dapat flight yang straight fly from KL to Kansai International Airport. Bye Malaysia! :D 

Penerbangan dari KLIA - Kansai International Airport mengambil masa lebih kurang 6 jam. So memang masuk jer flight semua pun zzzzzz jer lah sebab we all fly at 11.50pm. Memang waktu terbaik untuk tidur pun kan? :D 

Sedar-sedar jer dah sampai Kansai. Hehehe. Thank you Allah sebab lindungi perjalanan kami :)

Sampai jer Kansai International Airport, we all diberi masa untuk refresh. Apalagi dalam 40 minit tu memang quickly gosok gigi and cuci muka jerlah sebab sejukkkkk giler air dekat Japan ni :D 


We are ready to rock Osaka! :D


Bila semua dah ready, we all dibawa dalam satu bus and daripada Kansai International Airport we all di bawa straight to Kyoto. 




Masuk jer bus, dapat kek free. Kek ni lebih kurang macam bahulu. Bahulu orang Jepun^-^ Sorry Saf lupa nama dia. But if you guys teringin nak rasa boleh jer beli dekat Pavilion. Ade satu dessert kiosk from Japan berdekatan food court yang jual kek ni. Harganya kalau kat Malaysia ni is less than RM10 and sizenya lebih kecil.


Kyoto ni asalnya pernah jadi ibu negara Jepun satu masa dulu sebelum Tokyo. So memang kalau you all datang Kyoto ni, you all akan nampak banyak sangat building yang masih mengekalkan ciri-ciri traditional Jepun.



Loving the traditional  elements at one of the restaurants in Gion Street


Feeling model sikit. hehehe kalau kat Malaysia segan sikit la nak buat macam ni kan? :D

From the left: Wien, Me, Ana and Kak Sal :)


Dekat Gion Street ni memang you all akan nampak ramai wanita and lelaki yang berpakaian kimono. Kimono ni ada banyak jenis tau. Kimono ni biasanya di pakai waktu musim sejuk dan diperbuat daripada kain yang sedikit tebal tapi selesa. Handsome and comel kan pasangan Japanese ni? :)






For your info, Kyoto ni sangat famous dengan Geisha tau you all. We all di bawa ke Gion Street untuk tengok sendiri kehidupan Geisha. 

Gion Street ni kalau kat Malaysia macam Jonker Street, Melaka tu. Sangat traditional and I love it so much! 

















Too bad waktu we all dekat Gion Street ni, Saf tak berpeluang untuk jumpe Geisha sebab we all datang terlalu awal. Kalau malam, InshaaAllah boleh jumpa :) 

Nak jumpa Geisha ni pun ada adab tau you all. Kalau nak ambik gambar dengan Geisha ni kena curi-curi sebab selalunya Geisha ni tak benarkan gambar mereka di ambil.

 Tak boleh tarik Geisha untuk paksa bergambar. You all akan nampak signage adab bergambar dengan Geisha di sepanjang Gion Street ni.





We all spend about one hour and half jugak dekat Gion street ni sebelum bertolak untuk makan tengahari di Restaurant yang menjual makanan Malaysia. Roti canai pun ada tau kat Japan ni. Cuma harganya agak mahal kalau dibandingkan di Malaysia. 

Di Japan sekeping roti canai, harganya hampir RM40! Syukur Alhamdulillah bila travel dengan Top Leaders Circle ni memang semuanya di tanggung. So, memang tak risau langsung about food and cost :)


 Kalau you all teringin nak makan makanan Malaysia waktu berada di Osaka, Japan, bolehlah singgah ke Malaysian Halal Restaurant ni kay and contact En. Sabaruddin bin Mohamed just in case you all perlukan bantuan tunjuk jalan, etc ketika berada di Osaka.



Bila perut dah kenyang, barulah rasa bertenaga nak sambung jalan-jalan dekat Kyoto kan? Hehehe bila holiday waktu musim sejuk macam ni memang perut sentiasa rasa lapar. Nasiblah pakai Premium Beautiful waktu travel, at least it helps untuk control badan daripada mengembang :D



After dah kembali bertenaga, we all semua di bawa ke satu lagi tempat yang menjadi attraction di Kyoto which has been called as, Kiyomizu Temple or in Japanese it has been called as Kiyomizu-dera
"Kiyomizu-dera (the temple of clear water) was named after Otowa Waterfall. Water from a spring in the mountain has been falling there since its foundation."




Waktu musim bunga area Kiyomizu temple ni akan dikelilingi bunga sakura and memang cantik. Saf tak berpeluang untuk tengok sendiri bunga sakura tapi Saf dapat bayangkan kalaulah ada bunga sakura berkembang waktu tu, SubhanaAllah memang cantik sangat area Kiyomizu Temple nih.



Three-storied pagoda.


Kalau you all datang Kiyomizu Temple ni dengan pasangan and plan nak tulis something as kenangan, you all boleh tulis and hang it there. Saf 


Lawa jugak kan idea ni buat dekat rumah sendiri nanti :)


Kalau you all nak naik ke atas Kiyomizu Temple ni, you all kena beli tiket dulu. Tiket tak mahal sangat, in MYR is less than RM20 per ticket :)


Actually kalau you all nak ke Kiyomizu Temple ni, you all kena mendaki bukit sikit tau. Tapi honestly tak sempat rasa penat sebab kiri kanan tu banyak benda yang boleh buat wanita teruja nak shopping. Yang suka ambil gambar pun akan teruja jugak sebab dekat sini you all boleh jumpa banyak makanan yang berasaakan teh hijau dan bunga sakura. 

Wefie with Kiyomizu Temple as our background! #KemainBulatPipiSaf  >_______<

Soft ice-cream. About RM12 untuk satu cone. Saf tak berpelunag rasa sebab waktu nak queue for the ice-cream sekali ice-cream dah habis and I have to wait for 20 minutes kalau nak beli. So, sebab Queue sangat panjang, so kita skip jerla ice-cream ni #TapiSampaiSekarangRasaRuginyaTakTungguJer  >_______<



Honestly Saf tak beli this souvenir sebab Saf tak sure about the ingredients. Tapi this is like a kuih traditional macam tu. Nipis kuih ni macam kuih ketayap tu, tapi ada macam-macam flavours yang you all boleh pilih. If you guys ada kawan yang boleh speaking and understand Japanese, at least it will help if you guys teringin nak rasa kuih ni :)

Sebab takut patung ni tiba-tiba menari di tengah malam, so Saf ambil gambar jerla as a memory :)


Info menarik and details lanjut mengenai Kiyomizu Temple ni you all boleh baca via this link ya? Seriously menarik sangat :)



Bila dah penat bergambar and bershopping di Kiyomizu Dera, we all sekali lagi dibawa ke satu Japanese Restaurant untuk makan dan makan lagi >____< 

Kali ni dapat makan Japanese food pulak...Yeayyyy :)


Ganko Sushi, Kyoto Japan


Muka happy bila dapat makan. Makin happy sebab dapat makan, makanan favourite and it is FREE :)
Satu set bento ni ada tempura, ikan and daging tau. Just imagine set bento ni for person is close to RM250. Mahal tak? Tapi Saf syukur sangat sebab Saf tak perlu keluarkan duit sendiri. Thank you SHOM! :)


Burppp Alhamdulilah. Memang terbaik! :)


After dinner we all sambung balik perjalanan balik ke Osaka dari Kyoto menuju Imperial Hotel Osaka. Ya Allah cantik sangat tau hotel ni. Satu bilik harganya lebih kurang RM1,500 untuk satu malam. Mahal kan? Kalau persnal travel memang Saf takkan ambiklah hotel macam ni >____<

Tapi Alhamdulillah bila travel dengan SHOM ni, Saf berpeluang rasa bermalam di hotel mewah ni. And paling seronok bila Saf tak perlu risau or sakit kepala nak bayar harga hotel ni sebab semuanya SHOM yang bayarkan.

Thank you SHOM!:)







 My room :) Sangat spacious kan? 

OK jangan lupa tau stay tune for the Osaka, Japan Finally Part Two pulak kay? :)

Till then, Good Night dearest! 
^_^


Loves,
Saff

No comments:

Post a Comment