Wednesday, 27 September 2017

Tips Kekal Positive Dan Ceria Sepanjang Hari

Assalamualaikum and selamat pagi everyone!
It has been an ages tak update my blog ni.

Honestly rindu sangat nak menulis and share something might be useful to all of you.

InshaaAllah please pray that you will see more updates in here kay? 
Lama nawwww hibernate kan blog ni.
Sawang pun dah makin tebal nampaknya :p

Till then, 
Let's keep going and stay positive no matter what you feels right now.
Emosi yang positive and tarik perkara yang super positive.
Emosi yang gembira akan tarik perkara yang super happy!

Ramai yang tak sedar and struggles nak jaga emosi ni. Sebab emosi ni memang agak mencabar untuk kita always maintain positive and happy all the time!

Ini cara Saf that maybe you all boleh cuba untuk mula belajar dapatkan emosi yang baik :)


1/ Jaga circle atau tengok dengan siapa kita berkawan. 
Berkawan dengan kaki gossip yang suke cerita buruk orang lain, sooner or later kita pun akan suke bergossip dan sibuk cari buruk manusia lain. 
Dulu time makan gaji, most of the days time lunch, during working hours and after office hours doklah cerita or complaint tak puas hati here and there.
No wonderlah bila sampai jer rumah, rasa letih sangat sebab energy habis absorb benda-benda negative :p
Now tak reti dah nak cerita benda-benda yang "lagho"


2/ Banyakkan membaca. 
Saf suka baca inspirational stories, biography and self-help book. 

Bila membaca ni, it keeps our brain muscle exercising tau. Every morning or before Saf tidur, Saf akan spend 15-30 minit untuk baca buku and take note important key note yang Saf rasa membantu naikkan semangat Saf bila tetibe rasa down. 

Saf memang ada satu buku nota dekat dengan my bed untuk Saf tulis all these info. 
Bestnya bila kita tulis kita lebih ingat and next time bila bukak balik buku nota tu, rasa best sangat baca all the lesson an important notes yang kita tulis tu.

Try lah! InshaaAllah you will feel the difference :)

3/ Tengok video motivasi.
Zaman sekarang ni dah tak terhad dekat youtube jer. Dekat facebook and Instagram pun ramai yang share LIVE motivation yang boleh kita tengok dan dengar untuk kita upgrade knowledeg and maintain semangat positive dalam diri ni ha.

Currently Saf sangat suka follow Dr. Azizan Osman and Prof. Muhaya. 
Setiap hari Saf akan usaha spend masa untuk tengok video motivasi from both of them. 
Most of the time Saf akan tengok before my bedtime.
And yup Saf akan take note jugak any keypoint yang Saf rasa membantu diri ni kekal positive :D

4/ Baca atau dengar alunan zikir dan ayat suci Al-Quran. 
Ini sangat basic. Sebab kita semua tahu dengan mengingat Allah hati akan jadi tenang. 

Every morning after my Subuh prayer, Saf make time baca Al-Quran. At least 2 pages a day.
Kadang-kadang Saf baca yassin, Al-waqiah and any surah yang I feels I wanna recite.

I make a promise nak khatam Al-Quran setahun sekali at least. Alhamdulillah last year berjaya khatam as per plan.

 Hope in the near future boleh  khatam dua kali setahun :) Doakan tau! 
Sebab bila kita di alam kubur nanti, BFF (best friend forever) kita hanyalah Al-Quran.
Takut sangat bila bercakap pasal alam kubur ni.

Saf doakan yang sudi baca post ni, Allah jadikan kuburnya sebagai tempat istirehat sementara menunggu hari perhitungan dan semoga Allah lapangkan dan terangkan kubur kita. Aamiin :)


5/ Jaga solat.
Solat di awal waktu dengan solat di hujung-hujung waktu sangat banyak bezanya. 

Saf pun dulu suke sangat combokan solat Saf. Tunggu hujung-hujung zohor sebab boleh terus solat Asar. Astaghfirullahalazim. Semoga Allah ampunkan dosa Saf dan kita semua.
Sekarang Saf cuba sedaya upaya solat di awal waktu.

You all boleh install apps 
" Muslim Pro".
Best sangat apps ni sebab ada semua 5 waktu solat wajib. Ada doa-doa lazim and hadith of the day. 
Al-Quran pun ada. So everything on hand macam ni sangat senang.
You all boleh set reminder 10-15 minutes before the prayer time.
So nanti akan ada notification to remind you to get ready for solat :)
Hope this helps :)


6/ Be kind to yourself.
Ramai orang including myself kadang-kadang tak sedar kite ni berkasar dengan diri sendiri. Kita boleh maafkan orang lain tapi kite hardly maafkan diri sendiri. 

Kita suka salahkan diri kita sendiri bila something unexpected things happened. 
Kita kata "bodohnya aku sebab percaya dia, bla bla bla" (hahaha macam kenal jer ayat ni :p )

Actually tak baik tau cakap macam tu.
Sebab ape yang kita cakap tu, memang itulah yang kita dapat. Taknaklah jadi bodoh all the time :p

So, instead of kata diri sendiri bodoh, says this :
" I make mistake for trusting him/ her"
Lepas tu maafkan diri sendiri and move on.

Memang tak mudah, tapi kena ingat, Allah tak saja-saja nak bagi kita sedih kalau Allah tak janji nak bagi something yang lebih baik daripada yang meninggalkan kite tu.
Sabar dan solat is the key! :D


Okaylah saf rasa cukuplah 6 points dulu for now.
InshaaAllah kalau ada yang Saf teringat nanti and boleh bantu you all kekal positive, Saf janji Saf akan share.




Till then,
take care! :)

Loves,
Saff

No comments:

Post a Comment