Sunday, 3 June 2018

Biskut Coklat Chip Rangup Di Luar Chewy Di Dalam

Haaaa kemain lagi tajuk entry Saf kali ni kan?
Biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam.

Time Saf tulis entry ni, I'm drooling tau sebab sedap giler biskut coklat chip ni.
Hahaha dahla bulan puasa ni. 
Ya Rabbi sabar jerlah!

Tapi kalau you all penggemar biskut coklat chip yang rangup di luar, chewy di dalam, kita geng! 
*HIGH FIVE sikit* 

Resepi biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam ni Saf ambik daripada Kak Inda punya instagram 
(Pandan_Gula_Melaka)
Lepas baca bahan-bahan yang Kak Inda share tu, dalam hati cakap "Eh macam senang jer nak buat."

Kebetulan time tu Saf ade dekat rumah my parents and semua bahan-bahan tu ada dekat rumah kecuali kacang pecan! Which Saf rasa takpelah kita ingkar sikit dengan resepi yang Kak Inda share as long as the coklat cip ade :D

So ni Saf share balik resepi yang Kak Inda share dalam Instagram beliau :

125g butter, softened
225g light brown soft sugar ( Yang gula ni saf buat 200g jer tapi still manis jugak.
 (If you all nak kurangkan manis, by all means boleh adjust kat sini. Ada jugak yang suggest mix gula putih untuk dapatkan rasa lebih rangup. Tapi Saf fully guna brown sof sugar and the crunchiness stll OK to me)
1 egg, lightly beaten
1 tsp vanilla extract
225g self-raising flour
½ tsp salt
100g dark chocolate chips
100g pecan, toasted & chopped
(Saf tak guna sebab takde kacang pecan kat rumah. Boleh guna kacang almond jugak. Tapi Saf malas nak toast. So no kacang been used at all :p )
.
1.Preheat the oven to 160°C (fan oven)
.
2.Cream butter and sugars until light and creamy then add in the egg and vanilla
.
3.Sift in the flour and salt.Mix well then add the chocolate chips and chopped pecans. Chill the dough for few hours (preferably overnight) in the fridge before baking
(Saf jenis tak sabar. So, Saf chillkan dalam sejam jer. Pun OK. Kalau lagi lama, lagi sedap agaknya. So, next try inshaaAllah nak try chill kan overnight pulak )
.
4.By using a measuring spoon scoop 1 tbsp of dough and place it onto a baking sheet lined with greaseproof paper (1 tsp for mini cookies)
.
5.Bake for 10 minutes until just golden round the edges (7 minutes for mini cookies)


Okay dah study resepi biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam ni.
Apelagi, operasi menerjah dapur mak pun bermula.


Ada dua version.
1 bulat-bulat guna tangan and tekan guna garpu.
Lepas tu rasa "Eh, lecehlah."
Terus jer guna sudu.
Dan hasilnya sila tengok gambar next! :p



Hahahah
yes beginilah kejadiannya.
Nampak sangat ini my first time baked cookies.
Tak tahu pun yang cookies ni akan jadi kembang macam ni.
Yang Saf bulat pakai tangan tu tak cantik.
Saf suka yang guna sudu lagi sebab cookies haruslah kedut-kedut baru nampak sexy :p
Next batch dah OK dah.
No more biskut terhimpit macam ni ^______^


Tadaaaa dah siap hampir separuh dah.
Saf suke size besar camni sebab mudah nak makan.
Tapi size ni, gigit dua kali dah selamat dah..lol
kalau suke yang lagi besar pun boleh. just besarkan jer sukatan yang you all buat before nak bakar tu.

Haaaa eksyen sikit tunjuk you all keadaan dalam biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam ni.
Nampak tak texture biskut tu?
Luar rangup, dalam soft and chewy!
Memang bahaya sungguh gabungan biskut ni sebab less than 2 days dah habis licin dah wei.
Diet?
Hahahah lupa jap diet tu apo?


Saf ni kan you all kalau bab makan, bile teringin Saf makan jer. 
But of course kena beringat yang kita makan ni banyak gula.

Cuma ada kemaafan sikit sebab bila bake sendiri, kita boleh control the sugar usage dalam biskut ni.
And kena beringat jaga portion.

Bila dah makan manis macam ni, jangan pegi minum air manis pulak T_______________T
Kenalah pandai balancekan you all.
Sekali sekala why not?
It shows that kita ni NORMAL :p

So key dia kat sini kena pandai control.
Dalam seminggu tu, Saf akan ada 1 hari yang Saf akan masak dan makan my favourite food.

So, okay jer as long as you all jaga portion and consistent pakai Premium Beautiful!

Okaylah selamat mencuba tau!
and mohon ampun in advance kalau you all tak boleh stop makan biskut coklat chip rangup di luar chewy di dalam ni selagi tak habis :p

Loves,
Saff

No comments:

Post a Comment