Tuesday, 16 October 2018

Tiga Cara Mudah Nak Tahu Badan Kita Semakin Berisi Atau Semakin Kurus.

Hi everyone! :)
Harini Saf nak share dengan you all semua, TIGA cara mudah nak tahu badan kita semakin berisi atau semakin kurus.

Yerlah dah beria diet and exercise bagai, tapi takde pun orang nak tegur nampak makin kurus.
Macam takde perubahan jer.
Siapa pernah alami masalah macam ni?

I did!
Sebab masa mula-mula pakai Premium Beautiful Korset, Saf tak rasa ade perubahan sangat pun pada bentuk badan Saf. Rasa "sama" jer beratnya >___<

Hehehe tapi bila Saf cuba salah satu daripada tiga cara mudah nak tahu kita semakin berisi atau semakin kurus ni, Saf yakin Premium Beautiful did an amazing job to my body! 

Alhamdulillah! Syukur tak give up awal-awal dulu! :p

TIGA CARA MUDAH NAK TAHU BADAN KITA SEMAKIN BERISI ATAU SEMAKIN KURUS :

1/ Timbang dan rekodkan berat badan you all.

- Haaa kalau nak turunkan atau nak naikkan berat badan, weight scale ni dah jatuh wajib ada dekat rumah. 
Tak perlu timbang setiap 1 jam atau setiap hari. Timbang seminggu sekali pun dah cukup. 
Tetapkan satu hari dalam seminggu hari untuk kita check progress kita. 

Contohnya setiap hari Isnin. 
Nak timbang berat ni wajib dilakukan pada waktu pagi yer. 
Seeloknya selepas bangun daripada tidur dan dalam keadaan perut kita belum berisi makanan atau minuman
Bila dah timbang berat badan kita, wajib rekod dalam buku! 
Jangan sekadar rekod dalam minda jer sebab rekod nilah yang akan buat kita sedar kita sebenarnya semakin berisi atau semakin kurus!

2/ Ukur lilitan badan dan rekod.
- Ada jugak sesetengah daripada kita yang tak mengalami penurunan berat tapi berlaku pengurangan dari segi inch loss. 
Pada Saf inch loss lebih baik sebab itu petanda lemak dalam badan kita pun hilang sama kalau you all berhasrat nak kurus!  :)


So, kalau naik weight scale tapi angka tu macam sama jer tak berubah, then cuba ambil pita pengukur aka measurement tape dan ukur lilitan badan you all.
Selalunya kawasan yang kita ukur tu adalah pada bahagian pinggang, puncak punggung, lilitan peha dan puncak dada.
Jangan lupa rekodkan ukuran yang dah you all buat ok? 
Sebab ini penting sangat untuk kita measure progress kita.

3/ Ambil gambar dan bandingkan.
- Ini cara paling mudah nak tahu kita semakin berisi atau semakin kurus. Bandingkan gambar sebelum kita mula amalkan gaya hidup sihat dan bandingkan dengan gambar sekarang selepas kita amalkan gaya hidup yang lebih sihat. 
InshaaAllah mesti you all akan nampak bezanya! 

Yours truly :)
Alhamdulillah tahun 2018 adalah tahun kelima Saf jaga bentuk badan Saf dengan konsisten pakai Premium Beautiful Korset. Pakai jer macam pakaian dalam kita tu and tak sangka, makin lama makin dapat my dream shape.

Bila dah makin berumur ni memang kena admit tahap metabolism tu dah tak sama macam masa muda-muda dulu. 
Nak gemuk tu mudah tapi nak kurus tu sangat-sangat mencabar.
Saf malas nak pening-pening. 
Sarung jer Premium Beautiful Korset. Diam-diam Premium Beautiful Korset buat kerja dia. 

Saf sendiri tak perasan sebenarnya Saf semakin mengecil!
Bila compare gambar lama dan gambar sekarang, baru nampak banyakkkkk sangat beza tahun 2016 vs tahun 2018 tu >___<

Nak tahu lebih details mengenai tips mudah kurus dengan premium beautiful korset?
Click SINI.


Mudahkan cara nak tahu kita semakin berisi atau semakin kurus? 
Bila dah tahu tiga cara mudah nak tahu kita semakin berisi atau semakin kurus ni, barulah kita boleh mulakan langkah seterusnya sama ada untuk kuruskan badan atau naikkan berat badan :)

p/s:
Untuk info mengenai Premium Beautiful Korset dan promosi yang sedang dijalankan, 
sila click link kat bawah ni kay?


Loves,
Saff

No comments:

Post a Comment